به گزارش می متالز، بیژن زنگنه (پنجشنبه، دوم بهمنماه) در آیین بهرهبرداری از طرحهای ملی وزارت نفت (بهرهبرداری رسمی از پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس) اظهار کرد: تعهد ما در ابتدای سال ۹۹ این بود که در این سال ۱۷ طرح پتروشیمی با سرمایهگذاری حدود ۱۱.۴ میلیارد دلار با مجموع ظرفیت تولید ۲۵ میلیون تن به بهرهبرداری رسمی برسد، خوشحالم اطلاع دهم که امروز شاهد بهرهبرداری رسمی یازدهمین طرح از این مجموعه هستیم.
وی پالایشگاه بزرگ بیدبلند خلیج فارس را ابرپروژه برشمرد و خطاب به رئیس جمهوری گفت: جای شما امروز در این طرح خالی است، میدانم چقدر مایل بودید که در این آیین گشایش این طرح حضور داشته باشید اما به دلیل مشکلات بهداشتی از این کار منع شدید.
وزیر نفت با یادآوری اینکه بهبهان از قدیمیترین مراکز تمدنی خوزستان و شهری با فرهنگ ریشهدار است و در این فصل هم بوی نرگس همه جا را عطرآگین کرده است، ادامه داد: پالایشگاه نخست گاز بیدبلند مبدا صنعت گاز ایران است. با راهاندازی این پالایشگاه و ظرفیت پالایش روزانه حدود ۲۵ میلیون مترمکعب و بهرهبرداری از خط لوله یکم سراسری در سال ۱۳۵۰ صنعت گاز در ایران شکل گرفت و متولد شد.
زنگنه با اشاره به اینکه بخش عمدهای از این مقدار گاز (روزانه ۲۵ میلیون مترمکعب) با توجه به اینکه در داخل کشور مصرف نمیشد با خط لولهای که تا آستارا کشیده شده بود به اتحاد جماهیر شوروی سابق صادر میشد، یادآوری کرد: تعریف پالایشگاه بیدبلند ۲ به اوایل سال ۱۳۸۰ برمیگردد، درآن مقطع ما مطالعاتی جامع درباره بهرهبرداری از ظرفیتهای استان خوزستان انجام دادیم و پس از بحثهای فراوان به این نتیجه رسیدیم که لازم است تاسیساتی بزرگ و متمرکز برای فرآورش گاز بسازیم.
وی با بیان اینکه جنابعالی (رئیس جمهوری) از اوایل دولت یازدهم اهمیت جمعآوری گازهای همراه نفت بهویژه آنهایی که در مشعلها میسوختند را ابلاغ کردید، افزود: موضوع گازهای مشعل از مسائل تاریخی در صنعت نفت است و خاموش کردن آن برای سالها مطرح بوده اما بنا بر دلایل متعددی اجرا نشده است.
وزیر نفت با بیان اینکه تا پایان سال ۱۴۰۱ هیچ گازی در مشعل نمیسوزد و بیش از ۹۵ درصد از گازهای همراه جمعآوری شده استفاده میشود، تصریح کرد: بخشی از طرح آماک در دولت اصلاحات انجام شد و بخشی هم در سفر پیشین جنابعالی به استان خوزستان به بهرهبرداری رسید.
زنگنه با اعلام اینکه انجیال ۳۲۰۰ سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداری میرسد و با بهرهبرداری آن همه گازهای غرب کارون پس از جمعآوری و فرآورش به بندر امام فرستاده میشود، افزود: انجیال ۳۱۰۰ که در ایلام است هم سال ۱۴۰۱ به نتیجه میرسد. همچنین یک پتروشیمی حدود یک میلیون تنی در دهلران احداث میشود اما در میان این طرحها پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس اهمیت ویژهای دارد.
وی حجم سرمایهگذاری، پیچیدگی فرآیندی، ظرفیت فرآوری و ورودی و خروجی پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس را برای جمعآوری گازهای همراه نفت بینظیر دانست، گفت: در کلان اجرای این طرح (پالایشگاه گازی بیدبلند خلیج فارس) هدف توسعه منطقهای هم در نظر گرفته شده است، در واقع طرحی مادر است که فرزندان برومندی هم در پاییندست خود دارد.
وزیر نفت با بیان اینکه پالایشگاه گازی بیدبلند خلیج فارس خوراک پتروشیمی بندر امام را تامین میکند، افزود: همچین این پالایشگاه تامین کننده خوراک الفین و پلی اتیلن گچساران هم خواهد بود و بیش از یک میلیون تن اتان از پالایشگاه بیدبلند به گچساران میرود. قرار است در آنجا (گچساران) یک واحد الفین احداث شود که هم اکنون حدود ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تا سال ۱۴۰۰ به بهره برداری میرسد.
زنگنه ادامه داد: همچنین پتروشیمی گچساران خوراک دو واحد ۳۰۰ هزار تنی پلی اتیلن را در گچساران و دهدشت تامین می کند و بقیه اتیلن هم به خط غرب تزریق خواهد شد.
وی با بیان اینکه درادامه طرح پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس دو طرح نیز قابل اجراست، اظهار کرد: نخست، احداث یک مینی پالایشگاه برای تولید بنزین با ظرفیت ۱۵ هزار بشکه در روز و دیگری احداث یک واحد PDH (طرحهای تولید پروپیلن از مسیر پروپان) با ظرفیت ۴۵۰ هزار تن که دنبال سرمایهگذار توانمند برای آن هستیم تا در این منطقه اجرا شود.
وزیر نفت با اشاره اینکه پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس در ظرفیت کامل افزون بر گاز متان که بصورت شیرین شده به خط سراسری تزریق میشود توانایی تولید ۳.۵ میلیون تن اتان، بوتان، پروپان و پنتان پلاس را داراست، گفت: ما همچنین طرح جمعآوری گازهای مشعل مناطق نفتخیز جنوب که قرارداد آن سال ۱۳۹۷ با حضور جنابعالی (رئیس جمهوری) به ارزش ۱.۱ میلیارد دلار امضا شد را به هلدینگ خلیج فارس سپردیم.
زنگنه خطاب به رئیس جمهوری ادامه داد: ما حتی در شرایط تحریم هم که شدیدترین تحریمها متوجه صنعت نفت بود، نگذاشتیم فعالیت مرتبط با صنعت نفت در کل کشور و در استان خوزستان متوقف شود.
وی با بیان اینکه استان خوزستان همواره یکی از نقاط تمرکز فعالیتهای توسعهای صنعت نفت بوده و هم اکنون در کنار توسعه میدانهای آزادگان و یادآوران چهار قرارداد آیپیسی با سرمایه گذاری ۴.۶ میلیارد دلار برای توسعه میدانهای نفتی موجود استان خوزستان امضا شده است، تصریح کرد: همچینن ۱۶ قرارداد نگهداشت و توسعه میدانهای نفتی در حال بهره برداری هم با سرمایه گذاری ۲.۲ میلیارد دلار در این استان در حال اجراست که زمینهساز بکارگیری زنجیره وسیعی از پیمانکاران بومی و اشتغالزایی قابل توجه است.
وزیر نفت گفت: پیمانکاران در قراردادهای نگهداشت و تولید ملزم هستند قریب به ۸۰ درصد تجهیزات را از داخل کشور تامین کنند که اشتغالزایی قابل توجهی به همراه خواهد داشت.
زنگنه با بیان اینکه از سال ۹۲ تا کنون بیش از ۹۹ پروژه مسوولیت اجتماعی با اعتبار بیش از ۱۸۰۰ میلیارد تومان اجرا شده است (۱۲۵۰ میلیارد تومان آن هزینه شده)، اظهار کرد: بیش از ۶۵۹ پروژه در حوزههای آموزشی، بهداشتی، راه، آبرسانی، برق رسانی، طرحهای هادی روستایی و خدماتی تکمیل و مورد بهره برداری قرار گرفت.
وزیر نفت با قدردانی از رئیس جمهوری و دولت برای ایجاد فضای حمایتی برای اجرای این کارهای بزرگ تاکیدکرد: همچنین از همه دست اندرکاران این پروژه، سازندگان ایرانی و صندوق توسعه ملی هم قدردانی می کنم.
وی از احداث دو مگاپروژه پتروشمی هم افزون بر طرحهای جهش سوم در این دولت اشاره کرد و گفت: هر کدام از این دو مگاپروژه از نظر اندازه و ارزش محصولات از بندر امام کنونی بزرگتر خواهد بود، خوراک این دو مگاپروژه تأمین و سرمایهگذار و زمینهای آن هم مشخص شده است. هرکدام از این طرحها در دل خود چند کارخانه تولیدی خواهند داشت.
وزیر نفت با بیان اینکه تیم ترامپ فکر میکرد ما با تحریم میمیریم اما ما نمردیم و آنها نابود شدند، تاکید کرد: ما زندهایم و طرح هایمان را پیش بردیم. گرچه حجم سرمایهگذاری کم شده است، اما هیچ طرحی به دلیل فناوری و تجهیزات معطل نماند. ما زنده و سرحال هستیم و امید در دل ما بسیار بسیار بیشتر از گذشته است.
زنگنه افزود: افتتاح پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس از یکسو نمایش کامل شکست تحریم و فشارحداکثری آمریکا علیه ایران است و از سوی دیگر نشاندهنده توانمندی و استقامت ملی است. من امید دارم تا ۱۴۰۱هم فلرها خاموش شود.
وی در پایان با بیان اینکه تولید گاز کشور در سالجاری به اندازه ۲.۵ فاز پارس جنوبی افزایش یافته است، گفت: از مردم درخواست میکنم با کاهش یک درجهای مصرف گاز کمک کنند تا افزون بر اینکه زمستان را به راحتی پشت سر میگذاریم، صنایع ما هم بتوانند ازاین نعمت خدادای استفاده کنند و مجموع فعالیت اقتصادی در کشور زنده و فعال باشد.