تاریخ: ۱۴ اسفند ۱۳۹۵ ، ساعت ۱۵:۲۲
بازدید: ۲۰۹
کد خبر: ۱۵۶۲
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

مسیر دشوار توافق برای افزایش نرخ سنگ‌آهن

می متالز - بازار سهام در هفته‌ای که گذشت با کاهش ۳۷۲ واحدی شاخص کل، معادل ۴۸ صدم درصد به سطح ۷۷۴۷۵ واحد رسید در این بین شاخص کل هم وزن نیز ۲۵ صدم درصد افت را متحمل شد.
مسیر دشوار توافق برای افزایش نرخ سنگ‌آهن

اما یکی از مولفه‌ها و مهم‌ترین پالس‌های معاملاتی در بازار سهام، بررسی روند ارزش خالص معاملات است، درحقیقت ارزش خالص معاملات سهام از جمع ارزش معاملات کل، ۲ بازار بورس و فرابورس و کسر معاملات عمده، بلوکی، اوراق بدهی، تسهیلات مسکن و... به‌دست می‌آید؛ بررسی این مولفه در بازه‌های مختلف می‌تواند روند ورود و خروج نقدینگی را نشان دهد، براین اساس در هفته‌ای که گذشت خالص ارزش معاملات سهام به ۱۰۸۲۴میلیارد ریال رسید که نسبت به هفته ماقبل آن از رشد۶درصدی برخوردار بوده است؛ برآیند معاملات دو هفته اخیر نشانه‌هایی از بهبود جریان معاملاتی را نشان می‌دهد که اگر این رویه با قدرت بیشتری در روزها و هفته‌های آینده ادامه داشته باشد می‌تواند به بهبود شرایط بازار و گروه‌ها نیز منجر شود. اما در هفته‌ای که گذشت، سه نماد بانکی متوقف شده «پست بانک»، «سینا» و «اقتصاد نوین» بازگشایی شدند، در پست بانک افزایش هزینه‌ها، این بانک را از رشد سودآوری بازداشته است؛ در بانک سینا ضعف در کسب درآمد از محل تسهیلات اعطایی و کاهش درآمدهای سرمایه‌گذاری، عامل افول روند سودآوری شده است، اما در اقتصاد نوین شرایط حادتر است، این بانک با رشد سریع مطالبات غیرجاری و مطالبات مشکوک‌الوصول با رشد سود پرداختی به سپرده‌گذاران و افزایش هزینه‌ها روبه‌رو شده است؛ امری که روند بانک را از سودآوری و به زیان‌ده شدن تبدیل کرده و بانک را به مرحله خطرناکی از منظر عملیاتی رسانده است.
در هفته‌ای که گذشت ارائه گزارش‌های مثبت در نمادهای پالایشگاهی نکته مهمی بود، در این گروه شاهد رشد سود ۱۹۳درصدی در نماد شراز، رشد سود ۱۹۵درصدی در شبریز، رشد سود ۱۰۶درصدی در شبندر، رشد سود ۹۳درصدی در شتران و افزایش سود ۶۸درصدی در شاوان بودیم، درواقع این دسته از نمادها که بیش از ۶درصد ارزش بازار بورس را به خود اختصاص داده‌اند به واسطه قیمت نفت، کاهش بهای تمام‌شده، بهینه کردن سبد فروش با رشد «کرک اسپرد» یا حاشیه سود روبه‌رو شده‌اند. این موضوع عاملی شد برای رشد سود امسال این شرکت‌ها؛ بر این اساس نکته مهم فعلی و چالش اصلی برای فعالان این صنعت و تحلیلگران، ادامه رویه ۳ماه سوم امسال است؛ اگر قرار بر خوشبینی بازار به این تحولات پالایشی‌ها باشد باید این روند افزایش کرک اسپرد، حاشیه سود و کاهش بهای تمام شده و اعطای تخفیفات با توجه به پایداری قیمت نفت ادامه داشته باشد، شفافیت سیاست‌های ابلاغی وزارت نفت و پالایش و پخش در ارتباط با پالایشگاه‌ها بر این اساس مهم و حیاتی است که اگر اتفاق بیفتد، می‌توان گفت در سال ۹۶ نمادهای پالایشی با چشم‌انداز نفت، یکی از صنایع پرظرفیت و از منظر سودآوری جهشی لقب بگیرند.

اما یکی دیگر از رخدادهای مهم، بحث تعیین فرمولی برای قیمت‌گذاری سنگ‌آهن بر مبنای قیمت‌های جهانی است؛ بر این اساس رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از تلاش نهاد نظارتی بازارسرمایه، برای رفع ابهام از وضعیت کسب‌وکار صنعت سنگ‌آهن به‌عنوان یکی از صنایع مهم و استراتژیک بورس کشور خبر داد. در حال حاضر قیمت جهانی کنسانتره به بیش از ۹۰ دلار افزایش یافته است این در حالی است که نرخ فروش این محصول در بازار داخلی بیش از ۵۰ تا ۶۰درصد نسبت به قیمت جهانی کمتر قیمت‌گذاری شده است. به طور مطمئن اجرا و تصویب این فرمول برای گروه سنگ‌آهن و نمادهایی نظیر کچاد و کگل که ۴درصد ارزش بازار بورس را اختصاص می‌دهند یک تحول محسوب می‌شود و برای گروه فولادساز که بیش از نیمی از مواد اولیه‌اش به سنگ‌آهن وابسته است، می‌تواند به رشد هزینه تمام شده محصول منجر شود، از این جهت به نظر می‌رسد توافق برای افزایش نرخ سنگ‌آهن مسیری دشوار را پیش رو خواهد داشت. اما برای هفته آینده در بازار سهام انتظار داریم روند بازار متعادل شود و همچنان مهم‌ترین بازدارنده برای رشد شاخص، عرضه سهام به‌وسیله حقوقی‌ها، تسویه اعتباری و تامین نقدینگی پایان سال باشد. همچنین نرخ بهره بالای اوراق بدهی که در محدوده ۲۴تا۲۷ درصد است نیز نکته منفی دیگر پیش روی بازار سهام است. اما معتقدیم، بازار رفته رفته به سمت نمادهای کوچک‌تر و با محور بنیادی سوق پیدا خواهد کرد. در هفته آینده متغیرهایی نظیر نرخ دلار، نرخ سود بازار بدهی، روند بازارهای جهانی و حواشی سیاسی نیز می‌تواند در روند معاملات بازار سهام اثرگذار باشد، به این معنی که تغییرات آن و اثربخشی‌اش بر بازار سهام می‌تواند مورد توجه و رصد فعالان و سهامداران قرار گیرد.

منبع: صمت
عناوین برگزیده