تاریخ: ۰۶ بهمن ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۴:۲۴
بازدید: ۲۴۳
کد خبر: ۱۵۶۶۹۵
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

پویایی معادن شاه کلید مهاجرت معکوس در طُرود شاهرود

می متالز - فعالیت معادن در منطقه طُرود شهرستان شاهرود موجب شده است جوانان مهاجر به شهرهای بزرگ به فکر بازگشت به منطقه بومی خود بیفتند تا برای گذران زندگی خود در این معادن مشغول به کار شوند.
پویایی معادن شاه کلید مهاجرت معکوس در طُرود شاهرود

به گزارش می متالز، دهستان طرود در بخش مرکزی شهرستان شاهرود با وسعت ۲۰۰ کیلومتری دارای معادن غنی از مس، سرب و پتاس است که وجود این معادن موجب رونق اشتغال شده است به طوری که مشکل بیکاری در این منطقه وجود ندارد.

ایجاد درآمد پایدار برای مردم در مناطق محروم مانع مهاجرت جوانان به شهرهای بزرگ شده و این امر با برطرف کردن مشکلات پیش پای معادن موجود در منطقه محقق می شود.

ایجاد امکانات، زیرساخت ها و ارائه تسهیلات ارزان قیمت برای ادامه فعالیت معادن، اشتغال بیشتر در منطقه را به همراه خواهد داشت.

سرپرست فرمانداری شاهرود در این باره گفت: در کشور فرصت هایی برای توسعه همه جانبه به ویژه در حوزه اقتصادی وجود دارد که یکی از این فرصت ها را می توان در بخش کشاورزی شکوفا کرد.

ابوطالب جلالی با بیان اینکه اقتصاد کشور تا بخش زیادی بر پایه کشاورزی است، افزود: بخش زیادی از وسعت کشور در کویر و فلات مرکزی است و برای کشاورزی مستعد نیست.

وی با اشاره به اینکه استان سمنان هم در منطقه کویری واقع شده، تصریح کرد: مسوولان استان و شهرستان با توجه به این امر باید به ظرفیت های معدنی بیشتر توجه داشته باشند.

 

۴۵ فرصت معدنی در استان سمنان وجود دارد

جلالی با بیان اینکه از مجموع ۴۵ فرصت معدنی استان، ۲۵ فرصت در شهرستان شاهرود موجود است، اظهار داشت: مسوولان با توجه به ظرفیت های موجود باید با تصمیم جدی تر در صدد برطرف کردن مشکلات زیرساختی این معادن برآمده تا با ادامه فعالیت آنان در ایجاد اشتغال پایدار برای جوانان بیشتر سهیم باشند.

سرپرست فرمانداری شاهرود ادامه داد: مجوز فعالیت برای بیشتر معادن طرود صادر شده است و استخراج مواد معدنی انجام می شود اما کار فرآوری که بیشترین سهم اشتغال را دارد در شهرها و استان های دیگر صورت می پذیرد.

وی با بیان اینکه باید با برطرف کردن مشکلات در خصوص فرآوری مواد معدنی از سرمایه گذاران حمایت کرد، ابراز داشت: به هنگام صدور مجوز برای سرمایه گذار باید تکالیفی از جمله فرآوری مواد معدنی با ورود تکنولوژی های به روز در محل استخراج تعیین شود.

جلالی فرآوری مواد استخراج شده را موجب ایجاد اشتغال بیشتر در منطقه خواند و افزود: با فرآوری مواد استخراج شده می توان از افراد متخصص بومی بیشتری استفاده کرد و این امر موجب ایجاد تنوع شغلی و استمرار کار آن معدن می شود.

سرپرست فرمانداری شاهرود با بیان اینکه سرمایه گذاران نباید نگران مشکلات زیرساختی باشد، افزود: باید موانع و مشکلات در کمیسیون زیر بنایی برطرف شده تا تضمینی برای سرمایه گذار ایجاد شود.

 

۲۵ نوع ماده معدنی در شاهرود بهره برداری می شود

بخشدار مرکزی شاهرود نیز با اشاره به اینکه در شهرستان شاهرود ۲۵ نوع ماده معدنی بهره برداری می شود گفت: ۲۰ نوع از این مواد معدنی در بخش مرکزی که نیمی از وسعت شهرستان شاهرود را شامل می شود برداشت می شود.

حامد غیاث الدین یکی از مهمترین مشکلات معادن این بخش را نبود تخصیص آب برشمرد و افزود: بیشترین مصرف آب در بخش کشاورزی انجام می شود چنانچه یک صدم آن در بخش صنعت آورده شود، اشتغال بالا و ارزش افزوده بسیاری در منطقه ایجاد می کند.

وی با بیان اینکه بسیاری از معادن مس منطقه برای فرآوری تنها نیم لیتر بر ثانیه آب نیاز دارند، تصریح کرد: چرخه بازگشت و هدر رفت آب صنعت بسیار پایین است و چنانچه سازو کاری برای صدور مجوز تعریف شود با تامین آب ماندگاری معادن تضمین می شود.

کارشناس بهره برداری معادن صنعت، معدن و تجارت شهرستان شاهرود نیز گفت: یکی از مشکلاتی که معدن کاران مس منطقه طرود با آن مواجه هستند انتقال مواد معدنی فرآوری نشده به شهرهای دیگر است که برای آنان هزینه های زیادی از جمله حمل و نقل دارد.

 

فرآوری مواد معدنی در مناطق دیگر مقرون به صرفه نیست

عین الله عامری با بیان اینکه فرآوری مواد معدنی در شهرهای دیگر برای معدنکاران مقرون به صرفه نیست، افزود: برای به دست آوردن یک کیلو مس باید ۱۰۰ کیلو باطله را حمل کرد و از طرفی باطله های به دست آمده هم معضلاتی برای معدنکاران به وجود می آورد.

وی با اشاره به اینکه تخصیص نیم لیتر آب بر ثانیه به معدنکاران موجب می شود تا فرآوری هم در همین منطقه انجام شود، اظهار داشت: اکنون آب مورد نیاز توسط برخی از معدنکاران خریداری می شود اما قیمت تمام شده برای آنان بسیار بالا است.

عامری با بیان اینکه صدور مجوز در خصوص برداشت از آب های سطحی هم مشکل را برطرف می کند، ابراز داشت: معدنکاران مجوز قانونی می خواهند تا آب خود را از کلات ها و قنات ها تامین کنند.

این کارشناس صنعت، معدن و تجارت افزود: در تغییر کاربری مصارف کشاورزی به هر مصرف دیگری محدودیت وجود ندارد اما قیمت های پیشنهادی برای تغییر کاربری تا ۵۰ میلیارد ریال اعلام می شود که برای معدنکاران مقرون به صرفه نیست.

 

تخصیص آب برای مصارف صنعتی وجود ندارد

مدیر امور منابع آب شهرستان شاهرود هم در این خصوص گفت: بر اساس برنامه های پنجم و ششم توسعه هیچ تخصیص آبی برای مصارف صنعتی در نظر گرفته نشده است.

سید حسن حسینی با بیان اینکه در چند سال گذشته سفره زیر زمینی مناسبی در این منطقه تشکیل نشده است، افزود: سه سال پیش مجوزی برای حفر چاهی در هفت کیلومتری پایین دست قنات طرود صادر شده اما اهالی روستاهای منطقه اجازه حفر چاه را نمی دهند.

وی با بیان اینکه بر اساس قانون هرگونه بهره برداری از آب های زیرزمینی در این منطقه ممنوع است، تصریح کرد: اداره امور آب اجازه بهره برداری از آب در سازنده سخت و در مصارف غیر شرب را  نمی دهد.

حسینی با اشاره به اینکه برخی از معادن در بالا دست قنات طرود ایجاد شده است، گفت: این واحدها در حریم ضرری قنات  قرار گرفته حتی اگر تخصیصی هم داده شود مجوز حفر چاه جهت تامین آب مورد نیاز داده نمی شود.

یکی از معدنداران مس این منطقه هم در این باره گفت: خام فروشی و عدم فرآوری برای سرمایه گذار ارزش افزوده خوبی به همراه ندارد.

 

تخصیص نیم لیتر آب مشکل فرآوری را حل می کند

علی اسدی با بیان اینکه تخصیص آب تنها نیم لیتر بر ثانیه فرآوری مس را میسر می کند، افزود: برای تجهیز بخش فرآوری این واحد تاکنون بیش از ۱۵۰ میلیارد ریال هزینه شده اما به خاطر نبودن مجوزهای لازم اقدامی برای احداث صورت نگرفته است.

وی با اشاره به اینکه در صورت گرفتن مجوزها تا پایان اردیبهشت ماه سال آینده واحد فرآوری راه اندازی می شود، اظهار داشت: صدور مجوزها منوط به تامین آب است که این مشکل باید مرتفع گردد.

مدیر شرکت "سی وان" خاطر نشان کرد: این واحد با ظرفیت تولید ۲۰۰ تن محصول مس کاتدی برای ۴۰ تن ایجاد اشتغال در منطقه می کند.

اشتغال‌زایی در مناطق روستایی نقشی مهمی در نگهداشت جمعیت و مهاجرت معکوس دارد که تحقق این راهبرد بستگی به همت مسوولان استان و شهرستان با بر طرف کردن مشکلات صنایع و معادن همجوار روستاها دارد.

در شهرستان شاهرود حدود ۳۳۰ واحد صنعتی و تولیدی فعالیت می کنند که بیش از ۱۰۰ واحد در شهرک صنعتی این شهر مستقر است.

۹۰ درصد از صنایع استان سمنان از نوع صنایع کوچک، ۶ درصد صنایع متوسط و بقیه صنایع بزرگ است، ۱۸ مجموعه شهرک و ناحیه صنعتی و منطقه ویژه اقتصادی در استان سمنان تحت پوشش شرکت شهرک‌های صنعتی است.

عناوین برگزیده