به گزارش می متالز، گروه تحقیقاتی در گزارش خود آورده است: از آنجا که مناطق پیرامونی طرح ها و پروژه های معدنی کشور عموما بکر و از شهر های بزرگ دور بوده و به مناطق محروم و حاشیه ای استان ها نزدیک است، متقاضیان شغل و درآمد هرچند اندک در آنجا فراوان هستند. چه بسا با ایجاد یک شغل معدنی با حداقل حقوق و دستمزد، یک خانواده روستایی تشکیل و توسعه یابد و یک خانواده شهری از فقر و محرومیت نجات یابد.
تقریبا 83 درصد معادن کشور همجوار مناطق محروم روستایی هستند. این مناطق به هر میزانی که مستعد رشد و بالندگی باشند به همان میزان و به دلیل فقر و بیکاری در معرض فساد و آسیب های اقتصادی و اجتماعی قرار دارند. وجه تمایز این دو حالت فقط در وجود و عدم وجود کافی شغل است. معادن این قابلیت را دارا هستند که اشتغال را به معنای حقیقی رونق بخشند. همان طور که در بخش قبل بیان شد؛ در ایران به ازای راه اندازی یک مجموعه تولیدی معدنی با ظرفیت 100 هزار تن تولید در سال در کنار یک روستا به شرط داشتن زنجیره صنایع وابسته 127 نفر به طور مستقیم مشغول به کار دائم و تمام وقت خواهند شد(البته استاندارد اشتغالزایی به ازای هر 100 هزار تن ماده استخراجی 70 نفر است). در ایران روستاهایی وجود دارند که دارای هزاران نفر جمعیت هستند و در کنار معادن بزرگ در فقر مطلق زندگی می کنند. دلایل این موضوع را میتوان به ترتیب ذیل برشمرد:
در جدول ذیل به اختصار وضعیت جمعیت روستایی محروم همجوار معادن کشور و پتانسیل های اشتغالزایی معدنی موجود به تفکیک استان آمده است: