به گزارش می متالز، مهدی رباطی ، مدیرعامل کارگزاری بورس بیمه در خصوص رشد اخیر بازار سهام و آینده این بازار به ارائه دلایلی پرداخت و گفت: روند حرکتی بازار سهام طی یکی دو ماه گذشته تحت تاثیر چند عامل رخ داده است؛ در گام نخست افزایش نرخ ارز و در مقابل کاهش ارزش پول ملی سبب شد تا استارات رشد بازار زده شود. این اتفاق در تمامی دنیا پیامدهایی به دنبال دارد که اقتصاد ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وی ادامه داد:عامل مزبور سبب شد تا ارزش جایگزینی شرکتها از لحاظ ریالی افزایش یابد. به این ترتیب بازار سهام و شرکتهای فعال در بورس نیز با رشد قیمت سهام از این ناحیه همراه شدند. البته از آنجا که رشد قیمت مزبور به دلیل تفاوت نرخ دلار در برابر ریال رخ داده، یک رشد واقعی محسوب نمیشود.
رباطی در ادامه عامل دوم را افزایش صادرات عنوان کرد و گفت: از سوی دیگر بخش عمدهای از شرکتهای فعال در بازار سرمایه به دلیل صادرات خود و رشد اخیر این مولفه، با رشد درآمد دلاری روبرو شدهاند. این امر سبب شده تا رشد قیمت مناسبی را در سهام این گروه شاهد باشیم. در این راستا میتوان به افزایش نرخ سهام در گروههایی از جمله معدنی، پتروشیمی و فولادی اشاره کرد. از آنجا که این گروهها در فهرسن صنایع بزرگ بورس جای میگیرند، بهتبع جهش قابلتوجهی از رشد این سهام در شاخص کل بورس ایجاد شد.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه عامل دیگر در رشد اخیر بورس را تورم دانست و گفت: در حال حاضر هنوز تورم به صورت کاملا جدی تاثیر خود را بر شرکتها و صنایع فعال در بازار ایجاد نکرده است. این مقوله در فاز بعدی تاثیر خود بر تولیدکننده و مصرفکننده را نمایان خواهد ساخت و بیشتر در شرکتهایی که تولید داخلی دارند، تاثیرگذار خواهد بود. بهطوریکه رشد قیمتی را در نمادهای مرتبط با این امر تجربه خواهیم کرد.
رباطی در ادامه اظهاراتش به بررسی روند آتی بازار سهام پرداخت و با عنوان این مطلب که بازار هنوز جای رشد بیشتری دارد، گفت: بورس تهران از بعد اقتصادی کماکان پتانسیل بالایی برای رشد بیشتر دارد. بهطوریکه همچنان فضای مناسب برای صعود در برخی نمادها فراهم است. این در حالی است که اثرات تورمی هنوز تاثیر خود را بر عملکرد شرکتها برجای نگذاشته است.
وی ادامه داد: این در حالی است که باید در فضای کنونی به ریسکهای موجود توجه شود.ریسکهای سیاسی و ریسکهای سیستماتیک در بعد کلان اقتصاد از جمله آینده برجام و آغاز دور جدید تحریمها از آبان ماه سال جاری به عنوان مهمترین ریسکها و ابهامات تاثیرگذار بر روند آتی بازار خواهد بود. بهطوریکه هنوز مشخص نیست که تاثیر ابهامات مزبور و آینده سیاسی اقتصاد کشور به چه سمت خواهد بود؟
رباطی در ادامه خاطرنشان کرد: اما به احتمال زیاد فروش شرکتهای صادرات محور تحت تاثیر این موضوع با نوسان همراه خواهد شد. اما در بحث فروش داخلی از آنجا که هنوز بحث تحریمها جدی نشده، روند کنونی کماکان حفظ خواهد شد.
به گفته رباطی؛ صنایعی از قبیل عذایی، سیمان ، کاشی و سرامیک و خودرو و ساخت قطعات، با لطمه چندان زیادی از ناحیه ریسکهای سیاسی مواجه نخواهند شد. اما در مقابل با تشدید تحریمها، پتروشیمیها، فلزیها و معدنیها زیان بیشتری را تجربه خواهند کرد.