تاریخ: ۲۸ فروردين ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۲:۰۸
بازدید: ۲۴۴
کد خبر: ۲۰۵۹۹۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

سرمایه‌گذاری خارجی در راه‌آهن گیلان مستلزم مانع‌زدایی

سرمایه‌گذاری خارجی در راه‌آهن گیلان مستلزم مانع‌زدایی
‌می‌متالز - جمهوری آذربایجان در سال ۹۷ به سرمایه گذاری ۶۰ میلیون دلاری ظرف ۲ سال در پروژه راه‌آهن گیلان و مسیر ریلی آستارا متعهد شد، اما تاکنون فقط یک سوم آن محقق شده و تحقق کامل این تعهد، چشم انتظار پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها از ناحیه مسوولان ملی و استانی است.

به گزارش می‌متالز، خط آهن آستارا - آستارا بین ایران و جمهوری آذربایجان به عنوان مکمل کریدور ریلی شمال - جنوب در فروردین ماه ۹۷ با حضور مقامات ایران و جمهوری آذربایجان به بهره برداری رسید و برابر اعلام مدیرکل راه آهن شمال ۲ از اول سال ۹۹ تا پایان دی ماه، ۱۷۶ هزار و ۲۱۱ تن کالا از طریق پایانه ریلی آستارا به جمهوری آذربایجان صادر شده و این رقم در قیاس با مدت مشابه سال قبل آن ۶۴ درصد رشد داشته است.

به گفته غلامحسین ولدی، در این بازه زمانی۳۱۶ هزار و ۱۶۷ تن کالا از طریق پایانه ریلی آستارا حمل و نقل شده و نسبت به مدت مشابه سال ۹۸ چهار درصد رشد داشته ضمن آنکه در این مدت ۱۲۵ هزار و ۸۶۳ تن کالا از همان پایانه ریلی وارد ایران شده است.

اکنون قطار‌های باری روسیه و جمهوری آذربایجان به بارانداز راه آهن آستارا در گیلان وارد و کالا‌ها را بارگیری یا تخلیه می‌کنند و کالا‌ها با کامیون‌ها به نقاط مختلف ایران حمل می‌شود، اما بعد از اتصال خط آهن آستارا به بندر انزلی و رشت، کریدور شمال - جنوب به طور کامل فعال و ارتباط بنادر جنوبی نظیر چابهار با بندر‌های انزلی و آستارا فراهم و ترانزیت ریلی به خارج از کشور میسر خواهد شد و تکمیل بارانداز و ریل آستارا به تحقق کامل سرمایه گذاری خارجی بستگی دارد.

تعهد سرمایه گذاری جمهوری آذربایجان در پروژه ریلی گیلان

۲۰ فروردین ماه سال ۹۷ چند روز بعد از افتتاح رسمی خط ریلی آستارا - آستارا، موصال محموداف معاون اقتصادی راه آهن جمهوری آذربایجان در بازدید از این پروژه ریلی در آستارای گیلان گفت: کشور‌های اروپایی برای حمل و نقل کالا از این خط پیشنهاد‌های زیادی داده اند و این مسیر اقتصاد ایران و جمهوری آذربایجان را توسعه می‌دهد و جمهوری آذربایجان برای توسعه بارانداز آستارا و خط آهن آستارا - رشت سرمایه گذاری می‌کند و به زودی حمل و نقل کالا از طریق خط آهن آستارا - آستارا رونق می‌یابد.

دیماه ۹۷ محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران و شاهین مصطفی‌اف وزیر اقتصاد و صنعت جمهوری آذربایجان در بازدید از راه‌آهن آستارا بر همکاری‌های اقتصادی دو جانبه در خصوص رفع مشکلات این مسیر ریلی تاکید کردند.

اما تعهدات کشور همسایه در خصوص سرمایه گذاری همچنان دچار مشکل بوده و پروژه‌ای که قرار بود از سال ۹۷ ظرف ۲ سال اجرا و تکمیل شود، تاکنون به سرانجام نرسیده است.

سرمایه‌گذاری خارجی در راه‌آهن گیلان مستلزم مانع‌زدایی

تاکید مسوولان بر تحقق کامل سرمایه گذاری جمهوری آذربایجان

طی این سال‌ها مسوولان مختلف به ضرورت پایبندی کشور همسایه به تعهد خود بار‌ها تاکید کرده اند و این مهم به گفتمان رایج آن‌ها در بازدید از بارانداز و راه آهن آستارا تبدیل شده است به طوری که استاندار گیلان طی بازدیدی از این خط ریلی اعلام کرده که جمهوری آذربایجان در اجرای طرح‌های ریل و بارانداز آستارا ۶۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری را متعهد شده بود و تحقق کامل آن را از طریق مبادی رسمی و دیپلماتیک پیگیری می‌کنیم.

به گقته ارسلان زارع، اگر این مقدار سرمایه گذاری جمهوری آذربایجان که بنا بود ظرف ۲ سال بعد از افتتاح پل ریلی آستارا - آستارا تحقق یابد به طور کامل محقق می‌شد، امروز شرایط بهتری را در توسعه این مسیر ریلی شاهد بودیم و تکمیل این سرمایه گذاری را از طریق سفارت ایران در جمهوری آذربایجان پیگیری می‌کنیم.

ابولقاسم یوسفی نژاد، ناظر گمرکات استان گیلان نیز در بازدید از راه آهن و بارانداز آستارا زیرساخت‌های آن را برای تخلیه و بارگیری کالا‌ها نامناسب خواند و گفت: جمهوری‌آذربایجان باید به تعهدات خود مبنی بر سرمایه‌گذاری در اجرای این پروژه عمل کند.

نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی نیز بار‌ها بر حفظ منابع ملی ما در این پروژه تاکید کرد و گفت: منافع کشور ما در راه آهن آستارا-آستارا باید حفظ شود و جمهوری آذربایجان به تعهد سرمایه گذاری خود در این طرح به طور کامل عمل کند.

غلامرضا مرحبا افزود: تاکنون ۲۰ میلیون دلار در راه آهن آستارا از طرف جمهوری آذربایجان سرمایه گذاری شده، اما این کشور همسایه با مبادلات تجاری از این مسیر طی این سال‌ها چندین برابر سرمایه گذاری، سود کرده است.

این نماینده مجلس می‌گوید: جمهوری آذربایجان به طور کامل به تعهدات خود مبنی بر سرمایه‌گذاری در پروژه راه آهن و بارانداز این شهرستان عمل نکرده است و تحقق آن را از ناحیه وزارت راه و شهرسازی پیگیری می‌کنیم.

وی همچنین از طرح سوالی از وزیر راه و شهرسازی در مجلس شورای اسلامی در خصوص علت تحقق نیافتن کامل سرمایه گذاری جمهوری آذربایجان خبر داد و گفت: مطابق قانون اساسی و با تکیه بر ابزار‌های نظارتی، موضوع تکمیل سرمایه گذاری خارجی را پیگیر هستم.

به عقیده وی، ما به عنوان کارفرما و صاحب بارانداز باید با دقت، وحدت رویه و اعمال فشار‌های قانونی، شریک خارجی این پروژه را برای عمل به تعهدات خود پایبند کنیم تا از مزایای راه آهن بهره‌مند شویم.

اهمیت کریدور ریلی شمال - جنوب و تکمیل ریل آستارا از زبان معاون راه آهن روسیه

سرمایه‌گذاری خارجی در راه‌آهن گیلان مستلزم مانع‌زدایی

ایجاد کریدور ریلی شمال - جنوب از حدود ۱۵ سال قبل مورد تاکید جمهوری اسلامی ایران، روسیه و هندوستان بود و بعد‌ها کشور‌های دیگر منطقه نظیر جمهوری آذربایجان از تکمیل آن استقبال کردند و هندوستان از توسعه بندر چابهار در جنوب کریدور ریلی برای برخورداری از خط ریلی ایران و گسترش روابط تجاری حمایت کرد و در نهایت ساخت و تکمیل این مسیر آهنی به منظور اتصال بندر‌های جنوب به شمال، کاهش هزینه بار سنگین کشتی‌های تجاری هندی کانال سوئز و افزایش سرعت انتقال کالا پیگیری شد.

این راهگذر آهنی از بنادر جنوبی (بندرعباس و چابهار) به بنادر شمالی (آستارا) و از آنجا به جمهوری آذربایجان و روسیه و کشور‌های اروپایی می‌رسد و هم اینک قطعه بندرعباس تا رشت در حال بهره برداری و خط آهن رشت - کاسپین - آستارا نیز در دست اجراست.

فروردین ماه امسال معاون شرکت دولتی راه آهن روسیه اعلام کرد که انتقال محموله میان کشور‌های حوزه خلیج فارس و اروپا از مسیر راهگذر بین‌المللی شمال - جنوب، دو برابر سریعتر از طریق کانال سوئز است.

به گزارش خبرگزاری ریانووستی، الکسی شیلو معاون شرکت دولتی راه آهن روسیه گفته که در بخش حمل و نقل ریلی در راه گذر شمال - جنوب، مشکل نبود ارتباط ریلی میان رشت - آستارا (ایران) با آستارا (جمهوری آذربایجان) وجود دارد.

با تامل در این خبر به خوبی می‌توان دریافت که ایران با موقعیت استراتژیک، ژئوپلتیک، ژئواکونومیک و ظرفیت‌های ریلی، جاده‌ای و سواحل طولانی خلیج فارس، عمان، مکران و دریای خزر بسیار مورد توجه تولیدکنندگان اقتصادی بزرگ جهان بوده و هست و در شرایطی که انسداد کانال سوئز با حادثه‌ای مثل به گل نشستن یک کشتی بزرگ، شاهراه‌های تجاری و پر هزینه منطقه را تهدید می‌کند، اگر بعضی مسیر‌های ناتمام ریلی ایران نظیر آستارا و رشت تکمیل شود، از تردد و ترانزیت کالا‌ها درآمد سرشاری خواهیم داشت.

دولت در پنج سال اول خدمت با ساخت یک پنجم راه آهن کشور و در سال ۹۹ با بهره برداری از ۶۳ طرح ریلی از جمله خواف - هرات، انقلابی در حمل و نقل ریلی ایجاد کرد و برای تکمیل کریدور ریلی شمال - جنوب در استان گیلان نیز راه آهن قزوین - رشت را با ۵۳ تونل به طول ۲۲ کیلومتر و بزرگترین پل راه آهن کشور به طول هزار و ۴۳۰ متر روی سد منجیل بنا کرد.

این کارنامه نشان از کارآمدی و توانمندی داخلی دارد و دولت در صورت نبود سرمایه گذاری خارجی نیز می‌تواند پروژه‌های ریلی گیلان را تکمیل کند، اما ظرفیت‌های سرمایه گذاری خارجی نیز ارزش‌های راهبردی اقتصادی و سیاسی خود را دارد و امید است در سال "تولید، پشتیبانی‌ها و مانع زدایی ها" با پیگیری دیپلماتیک و همت و غیرت مسوولان دلسوز، موانع تعهد جمهوری آذربایجان در طرح ریلی گیلان برداشته و زمینه جهش صادرات، ترانزیت و ارزآوری بیشتر فراهم شود.

منبع: اگزیم نیوز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده