تاریخ: ۲۸ فروردين ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۶:۵۱
بازدید: ۲۷۶
کد خبر: ۲۰۶۶۷۰
سرویس خبر : زمین شناسی

معادن ایران در چنگ اجنبی‌ها

معادن ایران در چنگ اجنبی‌ها
‌می‌متالز - استخراج از معادن توسط خارجی‌ها مدت‌ها است که انجام می‌شود، بطور مثال در معدن داشکسن، قراق‌ها در حال استخراج از معدن هستند و در معدن طلای آندریان گرجستانی‌ها در حال استخراج از آن هستند. ضمن اینکه چینی‌ها نیز در معدنی واقع در منطقه ارسباران کار می‌کردند.

به گزارش می‌متالز، چندی پیش سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین توسط وزاری خارجه دو کشور امضا شد، سندی که تاکنون هیچگونه جزییاتی از آن منتشر نشده است. این همکاری ۲۵ سال ایران با چینی‌ها مثل هر قرارداد دیگری موافقان و مخالفانی دارد که البته دراین گزارش قصد نداریم که نظرات مخالفان و موافقان را بازگو کنیم، در همین اثنا شنیدیم که چینی‌ها قبل از امضای این قرار داد در برخی از معادن ایران مشغول به فعالیت هستند. پیش از این شاهد حضور قزاق‌ها و گرجی‌ها در برخی از معادن ایران بوده ایم، با توجه به اینکه معادن جز انفال حساب می‌شوند و چرخه اقتصاد کشور بعد از نفت روی این منابع خدادادی تمرکز کرده است، لازم دانستیم که در اینباره گزارشی تهیه کنیم تا از چند و، چون این قرار داد مطلع شویم. آنچه واضح است معادن و از جمله معدن طلا بخشی از قرارداد‌های سرمایه‌گذاری بین ایران و چین است و حوزه معدن می‌تواند یکی از بخش‌هایی باشد که سرمایه‌گذاری چینی‌ها در آن افزایش پیدا کند و چه بسا سبب رونق بیشتر معادن شود. در همین راستا گفت‌وگویی انجام داده‌ایم با معاون پیشین سازمان زمین شناسی و نظر وی را درباره این موضوع پرسیدیم.

قزاق‌ها و گرجی‌ها در معادن ایران

بهروز برنا معاون پیشین سازمان زمین شناسی در گفتگو با خبرنگار گسترش نیوز درباره این مسئله اظهار کرد: استخراج از معادن توسط خارجی‌ها مدت‌ها است که انجام می‌شود، بطور مثال در معدن داشکسن، قراق‌ها در حال استخراج از معدن هستند و در معدن طلای آندریان گرجستانی‌ها در حال استخراج از آن هستند. ضمن اینکه چینی‌ها نیز در معدنی واقع در منطقه ارسباران کار می‌کردند.

وی ادامه داد: نکته مهمی که باید به آن واقف بود این است که باید اول به این مسئله پی برد که چین یا هرکشور دیگری که قصد ورود به ایران را دارند، برای ما چه چیزی به ارمغان خواهند آورد، مهم این است که ما بتوانیم از کشور‌هایی که پیشرفته و جلودار هستند، الگو برداری کنیم.

بطور مثال چین، نخستین کشوری است که بیشترین تولید را در زمینه طلا دارد و در حدود ۳۲۰۰ تن طلا تولید می‌کند و مقام‌اول را در دنیا دارد.

قرارداد با چین باید جاده دو طرفه باشد

برنا در ادامه افزود: اگر ما قصد داریم از چینی‌ها به عنوان یک کشور پیشرو در بخش معادن استفاده کنیم، اتفاق خوبی است، البته در این زمینه باید همانند یک جاده دو طرفه عمل کرد و روی سیاست برد برد تمرکز کرد. نکته مهم این است که در هر کاری که می‌خواهیم دست ببریم، آن کار حساب شده باشد، یعنی اینگونه نباشد که فقط از معادن ما استفاده کنند بدون اینکه هیچ سودی برای ما داشته باشد.

وی در ادامه با اشاره به لزوم انتقال فناوری‌های جدید معدنی به کشور اظهار کرد: در سفری که به چین داشتم دیدم که در بحث بهره‌برداری از معادن طلا از آزمایشات و آنالیز‌هایی استفاده می‌کنند که ما در آن حرفی برای گفتن نداشتیم که این امر سبب شد ما با انتقال فناوری به ایران بتوانیم آن آنالیز‌ور‌ها را در ایران بومی‌سازی کنیم که شروع کار با چینی‌ها به این بومی‌سازی سرعت بیشتر داد.

نباید بگذاریم ایران افریقا شود

معاون سابق سازمان زمین شناسی ادامه داد: در حوزه معدن برخی کشور‌ها به دلایلی شرایط مطلوب تری را نسبت به کشور ما دارند، بطور مثال در استخراج عناصر کمیاب خاکی چینی‌ها بسیار خوب عمل کردند و اگر ما بخواهیم در این حوزه ورود کنیم باید از کشور‌های اهل فن استفاده کنیم، اما این استفاده نباید به گونه‌ای باشد که به آن‌ها اجازه دهیم از معادن ما به عنوان حیاط خلوت استفا‌ه کنند.

برنا در پایان اظهار کرد: البته باید گفت که چینی‌ها سخت اطلاعات می‌دهند، که قبح این امر باید توسط نیرو‌های کاربلد ایرانی شکسته شود تا بتوانند با دریافت اطلاعات، سریع به بومی‌سازی روی بیاورند تا به نفع کشور شود و البته نباید بگذاریم که این استفاده از معادن ما را همانند کشور‌های افریقایی کند که فقط آلاینده‌ها نسیب‌مان شود و مواد عالی به جای دیگر برده شود.

منبع: گسترش نیوز

عناوین برگزیده