به گزارش میمتالز، داخلیسازی یا بومیسازی زمینه کاهش وابستگی صنایع به واردات را فراهم و از خروج ارز جلوگیری میکند. بر همین اساس، شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در جایگاه قطب سنگ آهن کشور در سالهای اخیر کوشیده است تا در مسیر بومیسازی گام بردارد. در همین راستا استراتژیهای متفاوتی را تدوین کرده و در مسیر تحقق آنها گام برمیدارد. توجه به این نکته ضروری به نظر میرسد که ایران در طول سالهای گذشته با تحریم و محدودیت بینالمللی روبهرو بوده است.
بدون تردید یکی از راهکارهای اصلی برای کاهش اثرات مخرب تحریمها مهندسی معکوس و بومیسازی قطعات و کاهش وابستگی به خارج از کشور است. بدین ترتیب باید مقوله مهندسی معکوس و در همین حال رویکرد کسب دانش ساخت قطعات و تجهیزات مختلف در دستور کار شرکتها قرار گیرد تا امکان بومیسازی و ساخن تجهیزات مختلف با قابلیت رقابت از منظر کیفیت و بهای تمامشده فراهم شود. شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در طول سالهای اخیر همتی مضاعف برای بومیسازی داشته است. جدیدترین تلاشهای این شرکت به بومیسازی ماده شیمیایی MIBC منجر شده است. این اقدام زمینه صرفهجویی ارزی یک میلیون یورویی را در منطقه گلگهر و صرفهجویی ارزی حداقل ۵ میلیون یورویی در کل کشور فراهم میکند.
بومیسازی در بخش معدن و صنایع معدنی با شدت گرفتن تحریمها و محدودیتهای بینالمللی اعمالی علیه ایران، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. در سالهای گذشته بخش زیادی از نیاز کشور به تجهیزات و قطعات یدکی از طریق واردات تامین میشد، اما اکنون بسیاری از شرکتهای بزرگ خود را موظف دانستهاند تا به سمت بومیسازی قطعات و تجهیزات برای رفع نیازهای بخش در داخل کشور گام بردارند. فعالیت واحدهای مهندسی معکوس و ساخت داخل نیز بر پایه همین استراتژی ترتیب داده شده است. این اقدام مزیتهای متعددی را به همراه دارد ازجمله آنکه از خروج ارز جلوگیری میکند.
مدیر مهندسی معکوس و ساخت داخل شرکت معدنی و صنعتی گلگهر از بومیسازی ماده شیمیایی MIBC با حمایت شرکت معدنی و صنعتی گلگهر و شرکت گهرروش سیرجان خبر داد. به گزارش روابطعمومی و امور بینالملل شرکت گلگهر، جلال سلیماننژاد گفت: کارشناسان کارگروه بومیسازی حوزه کنسانتره شرکت گلگهر شامل کارشناسان شرکت گلگهر و کارشناسان شرکت گهرروش به عنوان پیمانکار بهرهبردار، با انتقال دانش و تجربه خود به سازنده داخلی موفق به ساخت ماده شیمیایی فوقالعاده ارزبر MIBC شدند که در فرآیند فلوتاسیون (شناورسازی) استفاده میشود.
مدیر مهندسی معکوس و ساخت داخل این مجموعه معدنی و صنعتی افزود: در فرآیند فلوتاسیون از مواد شیمیایی مختلف شامل فعالکننده (Collectors)، بازداشتکنندهها (Depressants) و همچنین کفسازها (Frother) استفاده میشود تا درنهایت جداسازی عامل مزاحم از کانی هدف، محقق شود.
سلیماننژاد ادامه داد: متداولترین کفساز مورد استفاده در فلوتاسیون مواد معدنی مختلف در مقیاس صنعتی، متیل ایزوبوتیل کربونیل (MIBC) بوده که در حذف گوگرد از کنسانتره مگنتیتی، هماتیتی و همینطور در فرآیند فلوتاسیون مس، سرب و روی کاربرد دارد.
وی اظهار کرد: فلوتاسیون یکی از اصلیترین روشهای جدایش فیزیکی شیمیایی است که در آن با استفاده از مکانیسم چسبیدن حبابهای هوا به مواد آبران و انتقال به صورت کف در سطح سلول فلوتاسیون و درنهایت جمعآوری کف، حذف کانی محتوی گوگرد محقق شده یا تغلیظ کانیهای مس یا سرب-روی انجام خواهد شد. به بیان سادهتر، پیریت (کانی حاوی سولفور) موجود در کنسانتره آهن به حباب ناشی از این فرآیند شیمیایی چسبیده و به صورت سرریز جدا میشود.
مدیر مهندسی معکوس و ساخت داخل شرکت گلگهر ادامه داد: این سازنده هماکنون در حال تولید این ماده شیمیایی برای استفاده در فرآیند فلوتاسیون خطوط کنسانتره آهن است و تحقیقات با هدف ارتقای کیفیت آن با همفکری کارشناسان بومیسازی شرکت گل گهر و شرکت گهرروش ادامه دارد.
نکته قابل بیان در بومیسازی این ماده شیمیایی این است که تمام مواد اولیه آن نیز داخلی هستند و از پتروشیمیهای کشور تهیه میشوند. سیاست مدیران ارشد منطقه گلگهر حمایت از سازندگان بومی بهمنظور بومیسازی سایر مواد شیمیایی مصرفی زنجیره فرآوری مواد معدنی نیز است.
سلیماننژاد در پایان تاکید کرد: بومیسازی این ماده شیمیایی منجر به صرفهجویی ارزی یک میلیون یورو در سطح منطقه گلگهر و صرفهجویی ارزی حداقل ۵ میلیون یورو در سطح کشور عزیزمان ایران شده است.
شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در طول سالهای گذشته تلاش کرده و به قطب معدنی و صنعتی منطقه سیرجان و حتی استان کرمان بدل شده است. این مجموعه عظیم معدنی و صنعتی همگام با تلاش برای تولید، بومیسازی و ساخت داخل را در رده اهداف اصلی خود قرار داده است. بدین ترتیب از یک سو بخشی از نیازهای این مجموعه که با تحریم دشوار شده بود، از داخل تامین میشود. از سوی دیگر نیز شاهد صرفهجویی قابلتوجهی در منابع ارزی هستیم.
منبع: صمت