تاریخ: ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۰:۲۰
بازدید: ۲۵۲
کد خبر: ۲۱۰۰۶۶
سرویس خبر : آهن و فولاد
یک کارشناس بازار‌های کالایی مطرح کرد؛

لزوم انجام ۴ اقدام وزارت صمت برای مقابله با نوردکاران متخلف

لزوم انجام ۴ اقدام وزارت صمت برای مقابله با نوردکاران متخلف
‌می‌متالز - یک کارشناس بازار‌های کالایی می‌گوید که با توجه به آنکه عرضه فولاد ارزان طی سال گذشته به ارزانی مقاطع فولادی در بازار منجر نشد وزارت صمت لازم است براساس شیوه نامه فولاد چهار اقدام برای حذف رسیدن رانت به نوردکاران انجام دهد؛ نخست ارائه اخطار کتبی، دوم تعلیق خرید مواد اولیه نوردکاران متخلف از بورس کالا، سوم عدم صدور مجوز صادرات و چهارم معرفی شرکت‌های متخلف به دستگاه‌های نظارتی و قضایی.

به گزارش می‌متالز، علی موسوی کارشناس بازار فولاد در ارتباط با نحوه برخورد وزارت صمت با نوردکاران متخلف گفت: طبق شیوه نامه‌ای که توسط وزارت صنعت و معدن و تجارت تدوین شده است، کسانی که مواد اولیه فولادی را از بورش کالا خریداری می‌کنند، موظف هستند که محصولات تولیدی را در بورس کالا عرضه کنند. با توجه به این امر باید با نوردکارانی که محصولات تولیدی را در بورس عرضه نکردند برخورد شود.
وی در ادامه افزود: بنابراین اگر نوردکاران محصولاتشان را عرضه نکنند امری خلاف می‌باشد و نباید در نوبت‌های بعدی به آن‌ها اجازه خرید مواد اولیه داده شود و اگر این افراد، باز هم این کار را تکرار کردند، باید کل خرید مواد اولیه آن‌ها به صورت تعلیق در بیاید.
موسوی تصریح کرد: همچنین در اینجا باید به نقش بورس کالا نیز توجه داشت؛ از این جهت که بورس کالا دارای شفافیت آماری دقیق است و از این رو وزارت صمت به راحتی می‌تواند نوردکارانی که شمش فولاد، اسلب و بیلت خریداری کرده اند و در بورس محصول تولیدی خود را عرضه نکرده اند را شناسایی کرده و جلوی سو استفاده این نوردکاران را بگیرد.
او اظهار داشت: از جمله مجازات‌های تعیین شده که باید برای جلوگیری از تخلف نوردکاران توسط وزارت صمت اجرا شوند، عدم صدور مجوز صادرات است؛ بدین معنی که مجوز صادرات کسانی که مواد اولیه خریداری می‌کنند و این مواد را در کارخانه خود تبدیل به محصول می‌کنند و محصول را طبق شیوه نامه در بورس کالا عرضه نمی‌کنند، باید توسط وزارت صنعت، لغو شود.
این کارشناس گفت: موضوع بعدی ارائه اخطار کتبی به افراد متخلف است و طبق این اخطار از طرف وزارت صمت، نوردکاران متخلف حتما باید در نوبت‌های بعدی در بورس کالا عرضه بیشتری داشته باشند و اگر باز هم این افراد به این موضوع توجه نکنند، مواد اولیه آن‌ها باید به حالت تعلیق در بیاید. به این صورت که وزارت صمت به واحد تولیدی متخلف در صورت تکرار و عدم عرضه، بعد از دو هفته، نسبت به قطع مواد متناسب با مقدار عرضه‌ای که باید انجام می‌دادند، اقدام می‌نماید. علاوه بر این همزمان با سه مورد گفته شده، سازمان حمایت از مصرف کننده، مکلف است واحد متخلف را به سازمان تعزیرات حکومتی و قضایی معرفی کند.
وی در ارتباط با موضوع عدم رعایت کف عرضه توسط نوردکاران به این موضوع اشاره کرد که کلیه واحد‌هایی که در زنجیره فولاد هستند و افرادی که شمش، اسلب و بیلت می‌خرند، باید کل محصول به دست آمده را در بورس کالا عرضه کنند، واحد‌هایی که مقاطع طویل می‌خرند، باید ۹۳ درصد میزان خرید شمش بلوم خود را در بورس کالا عرضه کنند و خریداران اسلب نیز باید ۸۵ درصد از ورق گرمی که تولید کرده اند را در بورس عرضه کنند و افرادی که کمتر از این نسبت ها، عرضه انجام می‌دهند، باید طبق همان چهار بند مجازاتی که به آن‌ها اشاره شد، مورد بازخواست قرار بگیرند.
موسوی در پایان در ارتباط با نوردکارانی که میزان عرضه شرکت‌های خود مصرفی فولاد را برای فرار از تعهد عرضه بر میزان عرضه خودشان اضافه می‌کنند، گفت: وزارت صمت، با توجه به سهمیه‌ای که براساس انجام بازدید از شرکت‌های تولیدی برای این افراد تعیین کرده است و میزان خریدی که این افراد انجام داده اند، باید با استفاده از داده‌های بورس رد گیری انجام دهد، همچنین کلیه خرید‌ها در سامانه انبار‌ها ثبت می‌گردد و مشخص است که هر شرکت چه کالایی را می‌تواند به عنوان مواد اولیه خریداری کند، چه میزان کالا می‌تواند از بورس خریداری کند، چه میزان کالا از اصناف دیگر خریداری کرده است و از همه کالا‌هایی که خریداری کرده است، چه میزان وارد شرکت می‌شود؛ در ادامه مشخص می‌شود چقدر محصول از شرکت خارج شده و از این طریق متوجه می‌شود که خود شرکت‌های خصوصی نوردی تاکنون چقدر مواد اولیه خریداری و چه میزان فروش داشته اند و با توجه به این بررسی در صورت مشاهده تخلف، با شرکت متخلف برخورد شود؛ اقدامی که مشخص نیست مراحل آن توسط وزارت صمت کنترل می‌شود یا خیر.

منبع: خبرگزاری کار ایران (ایلنا)

عناوین برگزیده