تاریخ: ۱۰ خرداد ۱۴۰۰ ، ساعت ۰۰:۱۹
بازدید: ۴۳۲
کد خبر: ۲۱۲۹۳۰
سرویس خبر : آهن و فولاد
مدیر عامل فولاد مبارکه اعلام کرد

رشد و توسعه پایدار با تولید تختال‌های عریض

رشد و توسعه پایدار با تولید تختال‌های عریض
‌می‌متالز - فولاد مبارکه چند سالی است که روی ریل توسعه‌ای قرار گرفته به گونه‌ای که تلاش کرده تا با اجرای پروژه‌های راهبردی، گام در مسیری بگذارد که علاوه بر تطبیق با شرایط محیطی، پروژه‌هایی را به اجرا درآورد که نه‌تن‌ها ارزش افزوده بیشتری را در پی دارد، بلکه بتواند منافع ذی‌نفعان خود را هم تامین کند.

به گزارش می‌متالز، در این میان یکی از پروژه‌های مهمی که فولاد مبارکه در سال ۱۴۰۰ براجرا و توسعه آن همت گماشته پروژه تولید ورق‌های عریض است که بر اساس آن، شرکت فولاد مبارکه بنا دارد تا با سفارش‌گیری از شرکت‌های حوزه نفت، گاز و پتروشیمی و حتی مخزن‌سازان مرتبط با شرکت‌های خودروسازی، تولید این محصولات را گسترش داده و در عین حال نسبت به صادرات آن نیز با کسب مجوز از مراجع ذی‌ربط اقدام کند. در این راستا مدیرعامل فولاد مبارکه می‌گوید: در واقع با هدف‌گذاری‌های صورت گرفته، قرار است که فولاد مبارکه لکوموتیو حرکت سایر صنایع کشور در عرصه‌های مختلف اقتصادی شود و نه‌تن‌ها خود رشد کند، بلکه زنجیره‌ای از صنایع را به حرکت درآورد که تحرک فزاینده آن‌ها رشد و توسعه اقتصادی پایدار را برای کشور به ارمغان می‌آورند. متن زیر ماحصل گفت‌وگوی ما با حمیدرضا عظیمیان، مدیرعامل فولاد مبارکه است.

در حال حاضر کشور در آستانه برخی تحولات سیاسی و گشایش‌های اقتصادی است و به نظر می‌رسد بتوان سال ۱۴۰۰ را سالی متفاوت دانست. گام‌های جدید فولاد مبارکه برای اجرای پروژه‌های سرآمد در سال ۱۴۰۰ در صنعت فولاد کشور چیست؟

در سال ۱۴۰۰ شرکت فولاد مبارکه اصفهان همان‌طور که شما هم اشاره کردید، مسیری متفاوت از سایر سال‌ها را برای خود ترسیم کرده که در این راستا، این شرکت در مجموع ۹ پروژه تولیدی را برای خود تعریف کرده است. بر اساس اهدافی که از این پروژه‌ها تعریف شده است، دو خط ۳۰ هزار‌تنی تولید الکترود برای خودکفایی است و اصلاحاتی نیز که انجام می‌شود برای تولید محصولات جدید کاربرد دارد؛ پس هم افزایش کمیت، هم تکمیل زنجیره تولید و خودکفایی در محصولات و مواد اولیه مورد نیاز تولید در دستور کار قرار دارد و هم فولاد مبارکه در مسیر تولید محصولات جدید گام برمی‌دارد. یکی از این کار‌های مهم، تولید عریض‌ترین تختال برای عرضه به صنایع استراتژیک و راهبردی کشور است.

ایده تولید عریض‌ترین تختال مورد نیاز در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی از کجا شکل گرفت؟

شرکت فولاد مبارکه همواره نیاز‌های بازار داخلی را رصد می‌کند و این یکی از راهبرد‌های اصلی این شرکت است؛ ضمن اینکه صنایع مختلف نیز به فولاد مبارکه برای تامین نیاز‌های خود مراجعه می‌کنند؛ به نحوی که این صنایع که برای تامین نیاز‌های خود مجبور به اتکا به منابع خارجی هستند، به شرکت فولاد مبارکه مراجعه کرده و درخواست‌های تولیدی خود را مطرح می‌کنند و با ما وارد مذاکره می‌شوند. بر این اساس تمامی واحد‌های مصرف‌کننده و همه بخش‌های صنعتی کشور از جمله تولیدکنندگان مخازن سی‌ان‌جی برای تولید مخازن گاز خودروها، درخواست‌هایی را از شرکت فولاد مبارکه اصفهان دارند که ورق آن‌ها البته هم خاص است؛ ضمن اینکه در حال حاضر در حال رایزنی و مذاکره با شرکتی هستیم که مجری اجرای این طرح در وزارت نفت است تا بتوانیم بر اساس نیاز‌های مطرح‌شده، نسبت به تامین ورق‌های خاص مورد نیاز آن‌ها که مخازن تحت فشار گاز را تولید می‌کنند، گام برداریم. بر این اساس با کار مطالعاتی روی این پروژه تلاش داریم تا با یک کار مشترک، بتوانیم نیاز این بخش از صنعت کشور را هم تامین کنیم. پس برای هر محصول جدیدی که تولید می‌شود، ایده تولید این محصولات هم بر این اساس شکل می‌گیرد و هم شرکت فولاد مبارکه به صورت منظم، بازار را رصد و نیاز‌های داخلی را احصا می‌کند؛ بنابراین همواره این رصد پابرجاست؛ پس زمانی که یک محصول همچون ورق‌های عریض تختال تولید می‌شود که اکنون عرض آن نیز ۲هزار تا ۲۰۲۵ میلی‌متر است، تلاش می‌شود تا بر اساس نیاز بازار گام برداشته شود.

اکنون ایده طراحی پروژه تولید ورق‌های تختال از سوی خود شرکت فولاد مبارکه مطرح شد یا بر اساس اعلام نیازی که از سوی صنایع اعلام شد، تولید شد؟

شرکت فولاد مبارکه علاوه بر اینکه اقدام به تولید این ورق‌های عریض کرده است، روی پروژه صادرات آن هم کار کرده است؛ به نحوی که در خارج از کشور نیز بازار‌های صادراتی خوبی برای این محصول وجود دارد؛ بنابراین یکی از کالا‌های صادراتی شرکت فولاد مبارکه که می‌تواند خیلی پرفروش باشد، همین است. یعنی ما نیاز‌های بازار‌های بین‌المللی را نیز همزمان با بازار‌های داخلی رصد کرده و برای آن پروژه تعریف می‌کنیم. پس این پروژه‌ها بر اساس رصد نیاز، توجیه اقتصادی و توانایی تولید تعریف شده و محصول مرتبط با آن تولید می‌شود.

تا پیش از اینکه فولاد مبارکه اقدام به تولید این محصول کند، آیا این ورق‌ها از سایر کشور‌ها وارد می‌شد؟

اگر این ورق‌ها به درخواست شرکت‌های متقاضی مورد نیاز بوده است، حتما وارد می‌شده است.

برآورد شما از میزان نیاز این ورق‌ها در سال چیست؟

ورق این تختال‌ها از خارج از کشور وارد می‌شده و در کشور تبدیل به تختال می‌شده است. از میزان نیاز داخلی برآوردی نداریم. البته این ورق‌ها از سوی چین، کره جنوبی و ژاپن تولید می‌شود چراکه خود آن‌ها تولیدکنندگان این ورق‌ها هستند و البته در صنایع کشتی‌سازی نیز بسیار پیشرفته هستند و برای تامین نیاز خود در این صنایع پایین‌دستی اقدام به تولید تختال و ورق‌های عریض مرتبط با آن می‌کنند. در این میان باید توجه کرد که برخی از این کشور‌ها نیز به این ورق‌ها نیاز دارند و با وجود اینکه بخشی از نیاز خود را از داخل تامین می‌کنند؛ اما به دلیل اینکه تولید تختال بسیار انرژی‌بر است، اقدام به واردات می‌کنند؛ پس ایران هم می‌تواند در زمره کشور‌های صادرکننده تختال و ورق‌های عریض فولادی به این کشور‌ها باشد.

با اجرای پروژه مذکور، میزان صرفه‌جویی ارزی برای کشور از محل عدم واردات این محصولات چقدر برآورد شده است؟

اولین سری این محصولات به تازگی تولید شده است و هنوز نمی‌توان برآورد دقیقی از این حوزه داشت، بلکه باید سهم تولید از بازار این محصول در داخل بر اساس تقاضا کاملا مشخص شود و مشتریان نیز برای دریافت این محصولات به فولاد مبارکه مراجعه کنند تا بتوان به دقت میزان صرفه‌جویی را برآورد کرد. این در حالی است که باید بر اساس نیاز، جایگزینی واردات و مواردی از این دست مشخص شود تا بتوان رقم دقیق اعلام کرد. در حال حاضر شرکت فولاد مبارکه میزان ظرفیت تولید را به متقاضیان اعلام کرده است.

در حال حاضر ظرفیت تولید تختال در ایران چقدر است و هدف‌گذاری میزان تولید صورت نگرفته است؟

بر اساس سفارش هر چقدر نیاز بازار باشد، می‌توان آن را تولید کرد؛ محدودیتی از سوی شرکت فولاد مبارکه وجود ندارد و هر چقدر که نیاز باشد، می‌تواند پاسخ داده شود. مراحل کار به این شکل است که زمانی که توانایی تولید این محصول را در کشور پیدا کردیم، نمونه‌های آن را تولید کرده و به تولیدکنندگان ذی‌ربط اعلام می‌کنیم و سپس مشتریان به مرور سفارش‌های خود را به فولاد مبارکه اعلام می‌کنند تا بتوان به نیاز آن‌ها پاسخ داد، ولی بازار صادراتی آن بسیار خوب است و اگر دولت به ما اجازه صادرات بدهد، حتما می‌توانیم نسبت به صادرات اقدام کنیم.

کدام کشور‌ها هدف بازار‌های صادراتی شما برای این محصول هستند؟

کشور‌های پیشرفته در صنایع کشتی‌سازی متقاضی خرید این ورق‌ها هستند.

مزایای تولید این نوع تختال برای فولاد مبارکه چیست؟

یکی از مزایای بزرگ تولید این ورق‌ها برای فولاد مبارکه آن است که بتواند نیاز داخلی را پاسخ دهد و نسبت به تنوع‌بخشی به سبد محصولات خود اقدام کند؛ ضمن اینکه همان‌طور که پیش‌تر هم اشاره کردم، بازار صادراتی این محصولات برای ما جذاب است؛ ما با این کار علاوه بر اینکه از خروج ارز از کشور جلوگیری به عمل خواهیم آورد، می‌توانیم برای کشور ارزآوری هم داشته باشیم. هدف فولاد مبارکه این است که به مثابه لکوموتیو صنایع بعد از خود باشد؛ پس برای اینکه بتواند این نیاز را پاسخ دهد، باید نیاز‌های بازار را به خوبی شناسایی کرده و در مسیر پاسخ به آن‌ها گام بردارد.

از این ورق‌ها به خاطر استحکام و کیفیت و ضخامت زیاد می‌توان برای لوله‌های بزرگ و لوله‌های تحت فشار استفاده کرد و در کشتی‌سازی نیز این ورق‌ها کاربرد بسیاری دارد.

طرح و برنامه‌های سال ۱۴۰۰ با توجه به شعار سال چیست و چه برنامه‌هایی برای امسال دارید؟

۹ پروژه مرتبط با فولاد طراحی کرده‌ایم که اصلی‌ترین آن ابرپروژه نورد گرم ۲ است؛ ضمن اینکه دو خط تولید الکترود به ظرفیت ۱۳۰ هزار تن، تکمیل طرح ۸۰۰ هزار تنی فولاد سپیددشت، دو پروژه در هرمزگان برای رساندن ظرفیت ۵/ ۱ میلیون‌تن فولاد هرمزگان به دو میلیون‌تن و نورد ۲/ ۱ میلیون‌تنی هرمزگان نیز در دستور کار است. از سوی دیگر در استان خراسان رضوی، تکمیل واحد‌های کنسانتره و گندله و به ظرفیت رساندن آن در دستور کار است و اصلاحی نیز در خطوط نورد سرد و گالوانیزه داریم که باعث می‌شود محصولات باکیفیت و جدیدی را که هم‌اکنون در کشور تولید نمی‌شود، برای صنایع خودرو و لوازم خانگی تولید کنیم. در عین حال، پروژه خوبی نیز در کاشان تعریف شده؛ چراکه فولاد مبارکه آنجا یک پروژه گالوانیزه دارد که می‌خواهیم یک واحد نورد سرد و یک واحد اسیدشویی برای تکمیل زنجیره اجرایی کنیم که کار‌های آن شروع شده است. در عین حال چند پروژه اشتراکی نیز در اندیمشک تعریف شده که این‌ها را هم با مشارکت پیش خواهیم برد. همچنین پروژه دیگری از جمله طرح تحول دیجیتال هم تعریف شده است که یک پروژه چهارساله است که شرکت مبارکه را شرکتی هوشمند کرده و ۶ تا ۸‌درصد بهره‌وری را به ثمر خواهد نشاند؛ امسال فولاد مبارکه به علاوه ۲۲ پروژه طرح تحول دیجیتال که از سوی استارت‌آپ‌ها انجام می‌شود، بهره‌ورتر خواهد شد که این کار بسیار مهمی است که جدا از ۹ پروژه تعریف‌شده است. مخاطب این پروژه طرح تحول دیجیتال سهامداران فولادمبارکه هستند که هم سودآوری و ارزش افزوده بیشتری را شاهد خواهند بود و هم اینکه بازار کار زیادی را برای جوانان و شرکت‌های آی‌تی و استارت‌آپ‌ها باز می‌کند که تا پایان نیمه اول امسال، نصف این پروژه‌ها به قرارداد منجر می‌شود؛ به نحوی که تا پایان خرداد ۷پروژه قراردادش تکمیل می‌شود تا بتوان به ۲۲ پروژه رسید که به قرارداد خواهند رسید. این موضوع بازار کار زیادی را برای کشور ایجاد خواهد کرد.

چه میزان تولید در سال‌جاری برای فولاد مبارکه هدف‌گذاری شده است؟

امسال تولید ۵/ ۷میلیون‌تن را هدف‌گذاری کرده‌ایم؛ اما در پایان فروردین ۱۴۰۰ معادل ۷۰۰ هزار تن تولید داشتیم که این در فولاد مبارکه بی‌سابقه بوده است چراکه قبل از آن ماهانه ۶۳۰ تا ۶۴۰ هزار تن بوده است و اگر با همین شرایط پیش برویم، تا پایان سال به ۵/ ۷ میلیون‌تن خواهیم رسید. البته مساله اصلی ما تامین مواد اولیه است که شرکت‌های معدنی همکاری خوبی با ما ندارند.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده