تاریخ: ۲۰ تير ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۱:۳۸
بازدید: ۳۳۴
کد خبر: ۲۱۷۶۸۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

آزادسازی دلار‌های بلوکه شده؛ احیای ارزش پول ملی یا افزایش تورم؟

آزادسازی دلار‌های بلوکه شده؛ احیای ارزش پول ملی یا افزایش تورم؟
‌می‌متالز - نماینده سابق مجلس معتقد است: در خصوص دلار‌های بلوکه شده، دو راه پیش رو داریم؛ یا ذخایر ارزی را تقویت کنیم و یا اینکه با هدف کاهش نرخ ارز، دلار پاشی را شاهد باشیم که تبعات منفی به دنبال خواهد داشت.

به گزارش می‌متالز، چند وقتی است که مذاکرات احیای برجام بین ایران و طرف‌های اروپایی در جریان است. روندی که با اخبار مثبت و منفی همراه بوده و گاهی با سیگنال‌های مثبت، چشم اندازی امیدبخش پیش روی فعالان اقتصادی قرار داده و از سوی دیگر نیز با اخبار منفی، بر تقویت انتظارات تورمی افزوده است. اما در این میان، بسیاری معتقدند با رسیدن به یک توافق برجامی، احتمال آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده ایران در کشور‌هایی همچون کره جنوبی، ژاپن، عراق و ... بیش از هر زمان دیگری است. اتفاقی که می‌تواند تاثیرات مثبت و حتی منفی بر چرخه اقتصادی کشور داشته باشد.

در این باره علی ابراهیمی؛ نماینده سابق مجلس اظهار داشت: در خصوص مذاکرات اخیر، بعید می‌دانم که تحریم‌ها به صورت یکجا برداشته شود و آن انتظاری که ما داریم یعنی گشایش یکباره آمریکا در خصوص تحریم‌هایی که وضع کرده، ضعیف است. چون هم در اظهارنظر مقامات اروپایی و هم مقامات آمریکایی نکاتی دریافت می‌شود که ظاهرا خیال ندارند تحریم‌ها را به صورت یکباره به همان حالتی که سال ۹۵ بود، لغو کنند. فکر میکنم که اگر هم قرار است اتفاقی بیفتد، به صورت مرحله‌ای خواهد بود که حالا باید دید نتیجه چه خواهد بود.

وی در خصوص اینکه چقدر توقف تحریم‌ها و آزادسازی دلار‌های بلوکه شده می‌تواند شرایط اقتصادی ایران در سال ۱۴۰۰ را تغییر دهد، اظهار داشت: با فرض به نتیجه رسیدن مذاکرات و همچنین آزادسازی منابع ارزی کشورمان، تاثیرات آن بر اقتصاد، بستگی به رفتار دولت آینده و تصمیم گیران حوزه اقتصادی کشور خواهد داشت.

دو راه پیش روی دلار‌های بلوکه شده

ابراهیمی افزود: اگر این دلار‌های بلوکه شده، آزاد شودند، دو راه پیش رو داریم؛ یکی اینکه بیاییم ذخایر ارزی را تقویت کنیم؛ به عبارتی صندوق توسعه ملی را تقویت کنیم و عملا باعث شویم که پشتوانه پول ملی کشورمان احیا شود. خب این روند به اوضاع اقتصادی کشور خیلی کمک می‌کند و من فکر میکنم که احیای ارزش پول ملی یکی از ضروریاتی است که می‌تواند در کاهش تورم و بهبود وضعیت اقتصادی، اثر مثبت داشته باشد. اگر این کار انجام شود و در کنار آن، به تکمیل امورات زیربنایی که نوعی معطل مانده‌اند، بپرداخته شود و با تامین مالی مناسب، جریان عمرانی کشور نیز سرعت بهتری بگیرد.

وی ادامه داد:، اما در راهکار دوم، می‌توان گفت اگر تیم اقتصادی آینده بخواهند تصمیم بگیرند که با تزریق این منابع به بازار و قیمت دلار، یک بازی اقتصادی راه بیندازند این روند جالب نیست و قطعا بر جریان اقتصادی تبعات منفی خواهد داشت. زیرا این اتفاق باعث می‌شود که دلار‌ها دوباره به دست واسطه‌ها برسد و کسانی که در واقع در بازار دلار و ارز سود‌های آنچنانی همیشه کسب کرده اند، دوباره این مسیر برایشان اتفاق می‌افتد و در نهایت برمی گردیم به همان زمانی دلار پاشی را شاهد بودیم که متاسفانه کمکی به وضعیت معیشتی و اقتصادی نمی‌کند و می‌تواند به افزایش نقدینگی و تورم منجر شود.

ابراهیمی تاکید کرد: بنابراین مسیر دوم، می‌تواند ضربات جبران‌ناپذیری به اقتصاد بزند؛ البته شاید اثرات کوتاه و موقتی داشته باشد، مثلاً یک مدتی نرخ دلار به زیر ۲۰ هزار تومان برسد، ولی در مجموع در حوزه اقتصاد شوک پولی چه به شکل مثبت و چه شکل منفی باشد و معنی آن این باشد که ارزش دلار پایین بیاید یا یکباره بالا برود، نامطلوب است و هر دو شوک می‌تواند برنامه ریزی سرمایه گذاران در حوزه اقتصاد را به هم بریزد در نتیجه باید خیلی مراعات کرد.

این کارشناس اقتصادی گفت: اینکه بنده می‌گویم این ارز‌ها در صندوق توسعه ملی و به عنوان پشتوانه ارزش ارز ملی قرار بگیرد و به امورات زیربنایی تخصیص داده شود، به این معنی است که باید اجازه بدهیم که پول ملی به شکل بنیادی احیا شود؛ وقتی پشتوانه پول قوی شد خود به خود ارزش پول نیز افزایش پیدا می‌کند.

وی افزود: بنابراین در مجموع بنده فکر می‌کنم که آزادسازی دلار‌ها حتماً می‌تواند در قیمت‌ها و شرایط اقتصادی اگر چنانچه صحیح مدیریت شود اثر مثبت داشته باشد، زیرا این سرمایه‌هایی است که می‌توانستند سال‌های قبل وارد چرخه اقتصادی کشور باشند و ما بتوانیم از آن‌ها استفاده بکنیم، البته این موضوع یک مدیریت کاملا حساب شده و دور اندیش را می‌طلبد

این نماینده سابق مجلس در انتها با اشاره به صحبت‌های ابتدایی خاطر نشان کرد: در خصوص احیای برجام تصور بنده این نیست که گشایش به صورت یکجا صورت میگیرد و تحریم‌ها یک مرحله‌ای برداشته میشود؛ منتها باید اجازه دهیم ببینیم که چه اتفاقی خواهد افتاد و تصمیم گروه مذاکره کننده به کجا خواهد انجامید و بعد از آن، مرحله دوم تیم اقتصادی دولت جدید است که ببینیم با این قضایا به چه شکلی برخورد خواهد کرد، هرچند نظر مجلس نیز در این مساله مهم است به هر حال امیدواریم که هم مجلس و هم دولت به اتفاق هم تلاش کنند تا مشکلات معیشتی مردم کمتر شود و به اشتغال و تامین مسکن و مخصوصاً اجرای پروژه‌های زیربنایی و امورات زیربنایی توجه شود و با سرعت بیشتری انجام بگیرد و تا بتوانیم مسیر توسعه را دوباره طی کنیم.

منبع: شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبنا)

عناوین برگزیده