تاریخ: ۰۲ مرداد ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۳:۰۴
بازدید: ۳۸۲
کد خبر: ۲۱۹۷۱۰
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
آزادی نرخ در بازار، اصلاح قیمت پایه و رشد حجم عرضه

فرمول آرامش بازار سیمان

فرمول آرامش بازار سیمان
‌می‌متالز - معاملات سیمان یا هر کالای دیگری در بورس کالا از مسیر قیمت‌های پایه آغاز می‌شود و اگر این نرخ به نسبت بالا باشد، به صورت عملی کاهش قیمت در تالار احتمال بسیار کمی دارد بنابراین گام اول تعدیل نرخ سیمان در بورس و بازار از مسیر قیمت‌های پایه عبور می‌کند. انتظار تعدیل قیمت‌های پایه در بورس کالا در هفته پیش‌رو گام اول برای بازگشت آرامش به این بازار است، ولی در گام دوم باید به حجم عرضه‌ها توجه کرد.

به گزارش می‌متالز، با توجه به ابطال معاملات در هفته گذشته، پتانسیل رشد عرضه‌ها در روز‌های آینده وجود دارد، ولی باید به نگرانی‌های قطعی برق هم توجه کرد.

پس از اصلاح قیمت پایه و رشد عرضه‌ها، مهم‌ترین فاکتور برای آرامش بازار و افت نرخ آزادی عمل حداکثری است. ابطال گسترده معاملات سیمان در هفته گذشته در بورس کالا و متعاقب آن تعطیلات تهران و کرج موجب شد تا بحث سیمان و التهاب آن اندکی به حاشیه رود، ولی این بازار باز هم در هفته پیش رو مستعد تغییرات بسیاری است. اینکه هنوز بخشی از سیمان کشور در یک زمان مشخص در بورس کالا مورد معامله قرار نمی‌گیرد مهم‌ترین دلیل برای امکان انحراف در این بازار بوده و فاصله قیمتی یا رقابت‌های گسترده و عدم تایید معاملات همگی نشانه‌های غیرقابل کتمان عدم تعادل در بازار سیمان بوده و هست. اینکه قیمت‌های پایه در هفته گذشته با پراکندگی بسیاری همراه بوده خود نشان می‌دهد که مکانیزم قیمت گذاری در نرخ‌های پایه نیازمند اصلاح و بازبینی است. می‌توان به صراحت عنوان کرد که قیمت‌های پایه رقمی نیست که تغییر در آن امکان‌پذیر نباشد و پتانسیل گسترده‌ای برای اصلاح و بازبینی آن در هفته پیش‌رو و عرضه‌های بعدی وجود دارد. اینکه عرضه‌های روز‌های اخیر تجمیع خواهد شد و مجددا در بورس کالا عرضه می‌شود این امکان را به همراه می‌آورد که از یک سو از التهاب بازار کاسته شود و از سوی دیگر قیمت‌ها چهره‌ای بازارپسندتر به خود بگیرند. اینکه بهای هر کیسه سیمان حتی به ارقامی نزدیک به ۱۰۰ هزار تومان نزدیک شود، قطعا داده‌ای نیست که بتوان از کنار آن به سادگی عبور کرد. اینکه قیمت‌های مختلف در نرخ‌های پایه در هفته گذشته تجربه شد و البته مورد تایید بورس کالا قرار گرفت نشان می‌دهد کلید ارزان‌تر شدن سیمان را بهتر است به جای بورس کالا در جای دیگری جست‌وجو کنیم آن‌هم در شرایطی که کاهش قیمت‌های پایه اغلب به دوش عرضه‌کننده گذاشته می‌شود. به گزارش «ایسنا» سیدجواد جهرمی معاون عملیات و نظارت بورس کالا هفته گذشته در نشستی عنوان کرده بود افزایش قیمت متاثر از بورس کالا نبوده بلکه به علت شوک در طرف عرضه سیمان بوده است. در این راستا در مورد قیمت پایه ممکن است تعدیل صورت بگیرد. از طرف دیگر محدودیتی برای کاهش قیمت در تابلو وجود ندارد. اگر قیمتی منصفانه نیست عرضه‌کننده می‌تواند قیمت را کاهش دهد.

ذکر این مطلب ضروری است که عدم تعدیل قیمت‌های پایه و اصلاح آن به این معنی است که تولیدات سیمان بسیاری از واحد‌های تولیدی در کشور کاهش قیمت‌ها را تجربه نخواهند کرد مگر آنکه خود تولیدکننده برای کاهش نرخ پیش‌قدم شود که اگر نگوییم غیرممکن است، احتمال آن بسیار ضعیف خواهد بود. در هر حال مسیر افت قیمت‌ها از نرخ‌های پایه در بورس کالا می‌گذرد و اگر این اتفاق محقق نشود، افت قیمتی در کار نیست.

کل سیمان کشور در بورس کالا عرضه می‌شود

مصطفی طاهری در خصوص نشست اخیر در کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: در این نشست مقرر شد که همه سیمان تولیدی کشور در بورس کالا فروخته شود تا مشخص شود عرضه و تقاضای واقعی سیمان چقدر است؛ به زودی سایر تولیدکنندگان سیمان که هنوز وارد بورس کالا نشده‌اند نیز پذیرش می‌شوند تا عرضه به مقداری افزایش یابد که کل تقاضا پاسخ داده شده و قیمت‌ها متعادل و منطقی شود. به گزارش سنا، افزایش یکباره قیمت سیمان ناشی از قطع برق کارخانه‌ها باعث شد جلسه‌ای در کمیسیون صنایع و معادن مجلس با حضور نمایندگان وزارت صمت و بازار سرمایه برگزار شود و تصمیماتی برای حل مشکلات بازار سیمان اخذ شد.

جزئیات نشست در مجلس

مصطفی طاهری، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره نتایج این جلسه اعلام کرد: در این نشست تولیدکنندگان سیمان اعلام کردند به دلیل قطع برق، قادر به فعالیت همانند سابق نیستند و تولید کاهش یافته که در پایان این نشست مقرر شد اقدامات لازم برای وصل برق کارخانه‌های تولید سیمان تا آنجاکه ممکن است انجام شود. طاهری ادامه داد: در خصوص وضعیت بازار سیمان، برداشت بنده این است که به علت قطع برق، تولید کاهش یافته و این واقعیتی است که باید پذیرفت، اما در روز‌های نخست قطعی برق، سیمانی‌ها به‌اندازه کافی سیمان در انبار داشتند و می‌توانستند، عرضه را به مقدار سابق نگه دارند و آن را کم نکنند.

همه تولیدکنندگان سیمان وارد بورس کالا می‌شوند

نماینده زنجان در مجلس تاکید کرد: به‌هرحال، برق صنایع سیمان همین هفته وصل می‌شود و ما نیز پیگیری خواهیم کرد تا قیمت‌ها به وضعیت قبل بازگردد و اجازه نخواهیم داد به مردم جفا شود؛ متاسفانه، این جهش قیمت در مورد محصولات دیگری مانند میلگرد و حتی مرغ نیز رخ داده است. عضو کمیسیون صنایع و معادن درباره جزئیات دیگر جلسه نیز گفت: نماینده وزارت صمت در این جلسه عرضه بخشی از سیمان در بورس کالا را عامل ناتوانی برای کنترل قیمت سیمانی که در بازار آزاد فروخته می‌شود اعلام کرد که نمایندگان بورس کالا هم در این جلسه، گزارش روند و نحوه عرضه سیمان در بورس را توضیح دادند. به گفته طاهری، سیمان در بورس حتی تا ۱۰ تن نیز عرضه شده و پیمانکاران خرد هم می‌توانند از بورس کالا خرید داشته باشند و اتفاقا اینجا شفافیت بورس است که می‌تواند به ناهنجاری‌های بازار سیمان پایان دهد. او ادامه داد: موضوع مهم این است که نمی‌توان مشکلات بازار را از چند مسیر حل کرد، نمی‌شود عرضه سیمان را به دو بخش داخل بورس کالا و خارج از آن تقسیم کرد و باید همه محصول در بورس فروخته شود تا مشخص شود عرضه و تقاضای واقعی سیمان چقدر است. این نماینده مجلس تاکید می‌کند که قطعا، شفافیت بورس از بازار سنتی بیشتر است و خریدار و فروشنده هر محصولی از بورس، قابل رصد هستند و به این ترتیب نظارت بر بازار سیمان نیز از مسیر بورس مهیا می‌شود. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود: قطعا اگر همه تولیدکنندگان، سیمان را در بورس کالا عرضه کنند چنین مشکلاتی پیش نخواهد آمد. بنابراین، قرار شد سایر تولیدکنندگان سیمان که هنوز وارد بورس کالا نشده‌اند نیز وارد بورس شوند تا عرضه به مقداری برسد که لازمه متعادل شدن قیمت‌ها در بازار است.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده