به گزارش میمتالز، در تمام زمینههای تولید صادرات و ارزآوری رشد داشتهایم، به طوری که در مقایسه میان سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸، متوجه میشویم که حدود ۱۰.۵ درصد تولید و ۹.۵ درصد صادرات افزایش پیدا کرده است.
مهدوی ابهری ادامه داد: به جهت افزایش قیمتهای جهانی، میزان ارزآوری ما در ۵ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰، بیش از ۵۰ درصد نسبت به سال ۹۹ افزایش داشته؛ زیرا، به طور متوسط ۸۰ تا ۱۰۰ دلار قیمتها افزایش پیدا کرده است.
او اظهار کرد: با اتمام جهش سوم صنعت پتروشیمی، میزان تولیدات این صنعت به ۱۰۰ میلیون تن میرسد و اگر مجلس و دولت سیزدهم برای تامین ۲۱ میلیارد دلار منابع مالی که تا پایان ۱۴۰۰ نیاز داریم کمک کنند، ظرفیت تولید به ۱۳۷ میلیون تن میرسد که حداقل ۵۰ درصد نیاز ارزی کشور تامین خواهد شد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی اضافه کرد: دلیل این موفقیت، تلاشگر بودن مدیریت و وجود انسجام در آن است. به گونهای که اگر در این صنعت، تصمیمی گرفته شود و حتی به ضرر برخی از واحدها باشد، تمام واحدها آن تصمیم را اجرایی میکنند و وحدت رویه در اجرا وجود دارد.
او گفت: آمارها نشان میدهد که این صنعت در چنین شرایطی موفق بوده و دولت سیزدهم باید نگاه خاصی به صنعت پتروشیمی داشته باشد، زیرا این صنعت پیشران حرکت اقتصادی کشور و مقابل خام فروشی است. در جهش سوم، توسعه واحدهای تولیدی به گونهای دیده شده که رشد متوازن داشته باشیم.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران اظهار کرد: پتروشیمی شهید تندگویان با تمام ظرفیت خود کار میکند. در سال ۱۴۰۰ حتی یک کیلوگرم نیز صادرات نداشته است و تمام تولید خود را برای بازار داخل مصرف کرده است، اما باز هم از آن گلایه میکنند.
او تصریح کرد: به طور مثال، از کمبود پت بطری (پلی اتیلن ترفتالات) و پت نساجی یا الیاف گلایه میکنند، در حالی که باید پتروشیمی جدیدی مانند پتروشیمی شهید تندگویان راه اندازی شود.
مهدوی ابهری با اشاره به این که نیمی از طراحیها و همچنین تست عملکرد در این شرکت به دلیل بی تعهدیهای شرکتهای خارجی صاحب لیسانس انجام نشده بود، گفت: مهندسان داخلی این کارها را انجام داده اند، ساخت کاتالیست پالادیوم، تعمیرات کمپرسور فاز ۲، تولید مبدلهای حرارتی و ارتقاء سیستمهای کنترل از جمله کارهایی است که توسط مهندسان داخلی صورت گرفته اند، اما وقتی در توزیع مشکل وجود دارد، به جای قدردانی از این متخصصان، آنها را زیر سوال میبریم.
او تاکید کرد: ظرفیت تولید پتروشیمی شهید تندگویان، در ۵ ماهه ابتدایی امسال نسبت به سال گذشته، ۱۲ درصد افزایش داشته است. یعنی سال گذشته با ۶۲ درصد و اکنون با ۷۴ درصد ظرفیت، فعالیت میکند.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ضمن تاکید بر این که موفق به مقابله با تحریمها شده ایم، اظهار کرد: با وجود تحریم ها، برخی از محصولات را پیش فروش کرده ایم و اولویت را نیز به صنایع پایین دستی و داخل کشور داده ایم.
او با انتقاد از صحبتهای مدیرکل دفتر صنایع غیرفلزی وزارت صمت که اخیرا در گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو سیما، دلیل مشکلات بازار پلیمرها را کمبود مواد اولیه صنعت پتروشیمی و فعالیت کردن پتروشیمی تندگویان با ظرفیت ۴۵ درصدی عنوان کرده بود، گفت: هیچ یک از صنایع پتروشیمی نمیتوانند با ظرفیت زیر ۶۰ درصد فعالیت کنند؛ زیرا تولید آنها به مشکل میخورد.
مهدوی ابهری گفت: وقتی چیزی از نظر فنی امکان پذیر نیست، چرا در رسانه ملی از آن سخن میگویند؟ باید ابتدا تحقیق و بررسی صورت بگیرد و سوال پرسیده شود، سپس بیان این مسائل انجام شود. هیچ گاه با ظرفیت زیر ۶۰ درصد فعالیت نکرده ایم. امسال با ظرفیت ۷۴ درصدی مشغول تولید در پتروشیمی شهید تندگویان هستیم و امید داریم که این رقم باز هم افزایش پیدا کند.
او با بیان این که کارگران این شرکت از این که زحماتشان در صداوسیما توسط مسئولان وزارت صمت زیر سوال رفته گلهمند شده اند، افزود: مشکل در توزیع است و امکان تولید زیر ۵۰ درصد وجود ندارد، زیرا shot down رخ میدهد و توجیه اقتصادی ندارد؛ بنابراین، این موضوع صحت ندارد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی در ادامه گفت: برخی از واحدهایی که مشکل خوراک ندارند، حتی با ظرفیت بالای ۱۰۰ درصد فعالیت میکنند، اما برخی از واحدها مشکل خوراک دارند که باید تامین شود.
او افزود: اکنون ۲۵ درصد از ظرفیت ما غیرفعال است که نیمی از این رقم، یعنی ۱۲.۵ درصد آن به دلیل کمبود خوراک است. وزیر نفت و دولت آینده باید به فکر این موضوع باشند. ۱۲.۵ درصد مابقی نیز به دلیل برخی مسائل فنی، تامین کاتالیست و … است.
این فعال صنعت پتروشیمی همچنین گفت: وقتی تولید در وزارت نفت مشکل داشته باشد، مشکلاتی در تامین خوراک ایجاد میشود، اما باید برنامه ریزی شود که به خاطر خوراک با مشکل غیرفعال بودن ۱۲.۵ درصدی صنعت پتروشیمی درگیر نباشیم. این درصد، تقریبا بیش از ۲ میلیارد دلار ارز صادراتی است که نصیب کشور نمیشود. متاسفانه نگاه وزارت نفت به پتروشیمیها در مورد خوراک، با برنامه ریزی نبوده است.
مهدوی ابهری در مورد صادرات محصولات پتروشیمی به افغانستان و ترکیه با توجه به شرایط فعلی نیز، توضیح داد: صادرات به افغانستان از طریق مرزهایی که باز است، ادامه دارد مگر آن که به دلیل مسائلی که در افغانستان جریان دارد، مرزی بسته باشد.
او گفت: در رابطه با ترکیه نیز یک مقدار مشکل کمبود کامیون داریم که البته اکنون وضعیت بهتر شده است. به ویژه در برخی فصلها این مشکل بیشتر میشود، به طور مثال اکنون که هندوانه زیاد است، مسئولان محلی کامیونها را به آن سمت هدایت میکنند. بحث بر این نیست که آن فعالیتها انجام نشود، اما باید اولویت سنجی شود. یک کامیون پتروشیمی، برابر با ۱۰۰ کامیون هندوانه ارزش دارد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی در مورد تامین برق صنایع پتروشیمی نیز گفت: تنها صنعتی در کشور هستیم که حدود ۹۰ درصد برق مورد نیاز خود را تامین میکنیم. واحدهای یوتیلیتی ما برق تولید میکنند و فقط در یک محدوده از شبکه برق سراسری استفاده میکنیم. یعنی فقط چند واحد در لرستان، کردستان، مهاباد، میاندوآب و کرمانشاه هستند که از برق سراسری استفاده میکنند.
او تصریح کرد: جالب توجه است که تنها از طریق شرکت انرژی فجر ۵۰۰ مگاوات برق به دولت میدهیم، اما در این چند شرکت که به برق نیاز داریم، برق را قطع میکنند. این واحدها دچار مشکل شده اند، بانک مرکزی نیز از ما گزارش خواست که اعلام کردیم، ماهانه ۵۰ میلیون دلار به دلیل قطعی برق، کاهش صادرات داریم.
مهدوی ابهری گفت: متاسفانه وزارت نیرو با انصاف برخورد نمیکند، زیرا با وجود این که ۵۰۰ مگاوات برق از صنایع پتروشیمی میگیرد، ۹۰ مگاوات برق دریافتی این شرکتها را قطع میکند.
منبع: تجارت نیوز