به گزارش میمتالز، حدود دو سال قبل زمزمههای همکاری وزارت راه و شهرسازی با بازار سرمایه ایران برای راهاندازی «صندوق زمین و مسکن» شنیده شد. هدف اولیه این بود که پروژههای مسکونی و تجاری در بازار سرمایه عرضه شود تا با جذب سرمایههای خرد هم به تولید مسکن کمک شود و هم برای سهامداران سوددهی داشته باشد. خرید مسکن به شکل متری و کامل از ویژگیهای بورس مسکن محسوب میشود. البته در حال حاضر شرکتهای بخش خصوصی در بورس کالا حضور دارند، اما وزارت راه و شهرسازی در نظر دارد شرکتها و سازمانهای زیرمجموعه خود را نیز که امکان عرضه پروژههای بزرگمقیاس را دارند، وارد این عرصه کند.
به گفته متولیان حوزه مسکن در وزارت راه و شهرسازی، همکاری میان وزارت راه و شهرسازی و بورس کالا از ماهها قبل آغاز شد که این همکاری از چند جنبه پیگیری شده و تاکنون نیز نتایجی حاصل شده است. یکی از همکاریهای مشترکی که قرار است با بورس کالا صورت بگیرد ایجاد صندوق زمین و مسکن است که مصوبه اصلاح آییننامه آن از دولت اخذ و به شرکتها و سازمانهای مرتبط با وزارت راه و شهرسازی ابلاغ شد تا پروژههایی در این حوزه برای راهاندازی صندوق مذکور ارائه کنند.
گفته شده این پروژه بر اساس برنامه زمانبندی موجود در نیمه دوم سال جاری اجرایی خواهد شد که البته بورس کالا باید مجوزهای قانونی را از سازمان بورس و اوراق بهادار اخذ کند.
بر اساس تصمیمی که وزارت امور اقتصادی و دارایی مطرح کرده است، نهادهای مختلف به جای برگزاری مزایده به شیوههای سنتی باید املاکشان را از طریق بورس کالا به فروش برسانند که با توجه به اینکه وظیفه فروش اموال مازاد دستگاههای دولتی به عهده وزارت اقتصاد است، این موضوع نیز توسط وزارت اقتصاد در حال پیگیری است؛ بنابراین گزارش، موضوع امکان تامین مالی پروژههای حمل و نقل و مسکن با استفاده از ظرفیت بازار سرمایه از حدود دو سال قبل مطرح شد و اواسط اردیبهشت سال گذشته راهاندازی صندوقهای زمین و مسکن به مرحله توافق سازمان بورس و وزارت راه و شهرسازی رسید؛ اما تاکنون مجال اجرا پیدا نکرده است. این صندوقها با آنچه تحت عنوان بورس املاک و مستغلات شناخته میشود و اواخر مردادماه با عرضه یک واحد تجاری توسط شرکت عمران شهر جدید پردیس وارد مرحله اجرا شد، متفاوت است. در بورس املاک، داراییهای مازاد شرکتهای دولتی و بانکها برای فروش در بازار سرمایه عرضه میشود، اما فروش متری مسکن در واقع جذب سرمایههای خرد برای اجرای پروژههای مسکونی و راهسازی است. بر این اساس با کمک این ابزار مالی بورس کالا که اوراق سلف مسکن نام دارد، ارزش تمامشده ساخت یک واحد یا یک پروژه، تبدیل به ورقههای کوچک بهادار میشود و در بازار توسط انبوهساز عرضه میشود.
منبع: دنیای اقتصاد