تاریخ: ۱۴ مهر ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۲:۲۶
بازدید: ۲۱۹
کد خبر: ۲۳۰۸۷۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

جنگ تعرفه‌ای ماندگار می‌شود؟

جنگ تعرفه‌ای ماندگار می‌شود؟
‌می‌متالز - برخی از صنایع و کارشناسان ایالات متحده بعد از انتظار هشت ماهه برای بازبینی کلی سیاست‌های تجاری که کاترین‌تای نماینده تجاری آمریکا، قول آن را داده بود، از مشخص‌نشدن برنامه مذاکرات تجاری با چین و زمان‌بندی آن شکایت کردند.

به گزارش می‌متالز، تای که برنامه خود را روز دوشنبه اعلام کرد، قول داد که گفتگو‌ها را با مقامات چینی درباره عدم‌رعایت شرایط توافق تجاری فاز یک دونالد ترامپ رئیس‌جمهور پیشین آمریکا و زنده کردن پروسه‌ای برای اعطای استثنائات تعرفه‌ای بر واردات از چین، ادامه دهد.

بر اساس این خبر، تای در زمان گفتگو با همتای چینی خود، لیو هی، معاون نخست‌وزیر چین، بحث در مورد تعرفه‌های بحث‌برانگیز بر صد‌ها میلیارد دلار از کالا‌های چینی را کنار گذاشته است. او نگرانی‌های آمریکا درباره یارانه‌های صنعتی چین را مطرح کرد، ولی از برنامه‌های دقیق آمریکا برای مقابله با سیاست‌های پکن که آمریکا معتقد است تجارت آزاد را تضعیف می‌کند، صحبتی به میان نیاورده است.

تای که قبلا قول داده بود سیاست تجاری آمریکا حول محور کارگران متمرکز خواهد بود، حالا می‌گوید: اینکه بعدا چه اتفاقی خواهد افتاد به فرآیند پیش روی مذاکرات بستگی دارد. نماینده تجاری آمریکا در این گفتگو در انتقادش از دولت چین بسیار سخت برخورد کرده و دولت کمونیست چین را متهم به شکل‌دهی به اقتصاد بر اساس خواسته‌های دولت و ضربه زدن به منافع کارگران آمریکایی و سراسر جهان، کرده است.

با این وجود، سخنرانی تای در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی توانست حمایت قانون‌گذاران دموکرات، اتحادیه‌ها و همچنین مقام تجاری سابق در دولت ترامپ را جلب کند. صنایعی که بیش از سه سال است از تعرفه‌های ایالات متحده بر واردات چین رنج می‌برند، امیدوار بودند جزئیاتی درباره اینکه چه محصولاتی شامل حذف تعرفه خواهند شد، اعلام شود. در عوض، اما سخنرانی روز دوشنبه و صحبت‌های تای، این نگرانی را ایجاد کرده که ممکن است اقدامات تعرفه‌ای بیشتری نیز انجام شود. شورای بازرگانی آمریکا و چین به دنبال این گفتگو‌ها اعلام کرد که با توجه به مشخص نشدن نقشه راه این هراس وجود دارد که تعرفه‌ها ماندگار شوند. شورای ملی تجارت خارجی نیز تقاضا کرده روندی جدی برای حذف تعرفه‌ها با هدف کمک به شرکت‌های آسیب دیده از جنگ تجاری در پیش گرفته شود.

تای اعلام کرد که از برنامه‌های ترامپ برای مذاکرات رسمی جداگانه «فاز۲» با پکن درباره مسائل ساختاری، چون یارانه‌های بالای چین بر شرکت‌های دولتی خودداری می‌کند و علت آن را عدم‌تمایل برای استفاده از برچسب‌های ترامپ اعلام کرد. به گفته او، نحوه شکل‌گیری این گفتگو‌ها تا حدی به این وابسته است که تا چه اندازه با چین پیش خواهند رفت و تا چه اندازه باید اقداماتی را برای دفاع از منافع خود انجام دهیم.

ایالات متحده آمریکا برای بیش از یک دهه تا سال ۲۰۱۷ گفتگو‌های منظم و در سطح بالای اقتصادی را با چین دنبال کرد، که تغییرات اندکی در سیاست‌های پکن ایجاد کرده است. توافق تجاری فاز اول دولت ترامپ به عنوان موفقیتی بزرگ اعلام شد، ولی پکن از تعهدات خود برای خرید کالا‌های آمریکایی بسیار عقب است.

نیویورک‌تایمز نیز صحبت‌های مقامات بلندپایه دولت آمریکا مبنی بر اینکه «جو بایدن» به سرعت تعرفه‌ها بر کالا‌های چینی را حذف نخواهد کرد و پکن را مسوول تعهدات تجاری‌اش که در دوره ترامپ با آن‌ها موافقت کرده می‌داند، قوی‌ترین سیگنال دولت بایدن مبنی بر ادامه رویکرد اقتصادی جنگی آمریکا در قبال چین، معرفی کرده است.

صحبت‌های روز دوشنبه تای و دیگر مقامات دولتی یکی از اولین نشانه‌ها از نحوه برخورد دولت بایدن با تهدید امنیتی و اقتصادی از سوی چین محسوب می‌شود. در حقیقت آن‌ها مشخص کردند در حالی که بایدن ممکن است از رویکرد تند دولت انتقاد کرده باشد، ولی دولت او همچنان به تلاش برای مقابله با تهدید‌های اقتصادی چین با موانع تجاری و سایر اقدامات تنبیهی ادامه خواهد داد که شامل الزام چین به انجام تعهداتی است که به عنوان بخشی از توافق تجاری که در ژانویه ۲۰۲۰ با آمریکا امضا کرده است، به علاوه فشار آوردن به چین در موضوع یارانه‌هایی که به عنوان یک اهرم رقابتی به صنایع می‌دهد، اما چین عدم‌پایبندی به توافق تجاری را رد می‌کند و ادعا می‌کند که همه‌گیری کرونا شرایط خاصی را ایجاد کرده است.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده