تاریخ: ۱۰ آبان ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۴:۴۷
بازدید: ۵۶۳
کد خبر: ۲۳۴۳۱۹
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

کارگران معدن سرب و روی در شمال کرمان و درخواست افزایش دستمزد

کارگران معدن سرب و روی در شمال کرمان و درخواست افزایش دستمزد
‌می‌متالز - شماری از کارگران فعال در معدن سرب و روی گوجر در شهرستان راور واقع در شمال کرمان که یک شرکت بخش خصوصی است خواهان افزایش دستمزدشان هستند.

به گزارش می‌متالز، برخی از این کارگران در تماس با خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان کرمان گفتند برای بیان مطالبه و درخواستشان مبنی بر ضرورت افزایش دستمزد چندروزی است که در شهرستان تجمع کرده‌اند و امروز نیز که تجمع آنان وارد روز دهم خود شده است در مقابل اداره کل کار، تعاون و امور اجتماعی استان حاضر شده اند.

تجمع و درخواست این کارگران شرکت بخش خصوصی معدن سرب و روی در شهرستان راور درحالی است که شرکت کارفرما دستمزد آنان را طبق قانون کار و مفاد قانونی پرداخته است، اما کارگران می‌گویند دستمزد آنان نیز همانند کارگران زغال سنگ حداقل باید ۳۰ درصد افزایش یابد.

این درخواست درشرایطی مطرح می‌شود که مسوولان متولی می‌گویند کارفرمای این کارگران بخش خصوصی است که خود دارای مشکلاتی است و باید امکان افزایش دستمزد را نیز داشته باشد؛ ضمن اینکه بسیاری از معادن در کشور به شیوه سنتی کار می‌کنند و بهره وری آنان نیز که باید به افزایش درآمد بیانجامد آنچنان که باید نیست؛ لذا همه این مسائل کار را پیچیده کرده، اما در عین حال مدیران متولی می‌گویند پیگیر مطالبه کارگران هستند.

اعتراض چندروزه کارگران معادن بخش خصوصی زغال سنگ در شمال استان کرمان طی چندهفته پیش ادامه داشت که به افزایش ۳۰ درصدی حقوق کارگران انجامید و این مهم در نتیجه ورود مدیران استان و برگزاری جلسات مختلف محقق شد.

حال کارگران معدن بخش خصوصی سرب و روی گوجر در راور نیز می‌گویند که سختی کارشان مانند کار زغال سنگ است و باید حق تونل یا دیگر مزایا را بگیرند و حداقل با افزایش ۳۰ درصدی در دستمزد مواجه باشند؛ این درحالی است که کارفرما می‌گوید طبق قانون دستمزد کارگران را می‌پردازد و توان بالابردن حقوق را ندارد.

جزییات اعتراض و درخواست کارگران سرب و روی

یکی از کارگران این معدن سرب و روی گفت: اعتراض ما هم همزمان با کارگران معادن زغال سنگ شروع شد؛ پس از چندروز اعتراض اعلام شد که دستمزدمان ۳۰ درصد افزایش می‌یابد و ما هم به سر کارمان بازگشتیم، اما بعد گفته شد که تنها کارگران معادن زغال سنگ مشمول افزایش ۳۰ درصدی دستمزد می‌شوند و شامل ما نمی‌شود.

وی که خواست نامش در خبر قید نشود اظهارداشت: عده‌ای از کارگران معدن ما که به علت اعتراض در محل معدن حاضر نشدند، وقتی دوباره به سر کار بازگشتند با کاهش حقوق مواجه شدند و به تعداد روز‌هایی که سر کار نرفتند، از حقوقشان کسر شده بود؛ این کار حتی این شائبه را نیز ایجاد کرده که کارگران معترض تنبیه شده اند.

این کارگر بخش معدن سرب و روی افزود: کار ما نیز سخت است، اما دستمزدمان همتراز معادن اطراف نیست و در حق ما کوتاهی می‌شود.

وی برخی مشکلات خود و سایر کارگران را شامل نداشتن امنیت شغلی، نبود زیرساخت مناسب متناسب با معدن، اجرا نشدن طرح طبقه بندی مشاغل، اضافه نشدن ۳۰ درصد حقوق طبق حقوق معادن زغال سنگ، حل نشدن مشکل قرارداد ۸۹ روزه آزمایشی، صدور فیش حقوقی ماهیانه، پرداخت نکردن حق تونل و سختی کار و نبودن امکانات رفاهی همانند آب سرد کن، آب شیرین کن و ... برشمرد.

این کارگر همچنین مدعی بود که کارگران برخی معادن همجوار عیدی آخر سال را نیز بیشتر از آنان می‌گیرند.

وی گفت: کارگران معدن ما نیز دلسوز کسب و کار و رونق تولید در این کشور هستند و دوست ندارند کار تعطیل شود؛ آنان به کشور، نظام و کشورشان بسیار علاقه مندند و دغدغه دارند، اما واقعیت این است که آنان برای تامین معیشت با مشکلات زیادی مواجه هستند.

این کارگران در تجمعی که چندروز پیش داشته اند و تصویر آن را برای ایرنا ارسال کردند در پارچه نوشته‌ای قید کردند: ما ملت بصیریم، ذلت نمی‌پذیریم، ما کارگران معدنیم، فدائیان رهبریم.

نظر مدیرکل کار استان

مدیرکل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان کرمان درباره کاهش مقطعی دستمزد این کارگران با بیان اینکه پرداخت حقوق کارگران این شرکت معدنی را بررسی کرده ایم گفت: دستمزد‌ها طبق چارچوب قانونی واریز شده و آن روز‌ها و ساعت‌هایی که کارگران در محل کار حضور نداشته اند و کار نکرده اند از حقوقشان کسر شده است.

رضا اسماعیلی گفت: کسر از حقوق کارگران به علت حاضر نشدن در محل کار و کار نکردن بوده و تنبیهی در کار نبوده، بلکه فقط ساعت‌هایی که سرکار نبودند کم شده است.

وی به مساله درخواست افزایش دستمزد نیز اشاره و تاکید کرد: دستمزد در چارچوب قانونی واریز می‌شود و افزایش آن مبنی بر توافق کارفرماست که کارفرما می‌گوید نمی‌تواند دستمزد را افزایش دهد، زیرا معدن هم معدن نوپایی است و کارفرما گفته اگر اعتراض‌ها ادامه داشته باشد ممکن است منجر به تعطیلی معدن شود.

مدیرکل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان کرمان با بیان اینکه کارفرما می‌گوید باید آنقدر درآمد داشته باشد که بتواند دستمزد کارگران را افزایش دهد اظهارداشت: نماینده اداره کار نیز در جمع کارگران معترض حاضر شده و صحبت کرده است؛ همچنین با مدیرعامل این معدن جلساتی برگزار شده و فرماندار نیز پیگیر موضوع است.

وی با اظهارامیدواری که این مساله بزودی حل شود گفت: متاسفانه ادامه این نوع اعتراض‌ها به فرهنگ کار نیز لطمه می‌زند؛ باید با گفتگو مطالبات را پیگیری کرد و کار هم تعطیل نشود.

احتمال تعطیلی معدن

اسماعیلی در ادامه با تاکید بر اینکه پیگیری برای حل مشکل و درخواست کارگران وجود دارد همزمان به کارگران توصیه کرد که به محل کار برگردند.

وی تاکید کرد: ما هم حامی حقوق کارگران هستیم، اما وقتی دستمزد طبق قانون پرداخت می‌شود، پیگیری باید از مجاری و به شکل دیگری باشد که البته ما باز هم پیگیر خواهیم بود؛ همچنین پیگیر اجرای طرح طبقه بندی مشاغل هم هستیم که به نفع کارگران است.

اسماعیلی گفت: کارگران نماینده‌ای از بین خودشان انتخاب کنند تا با گفتگو موضوع پیگیری و حل شود.

مدیرکل کار، تعاون و امور اجتماعی کرمان بابیان اینکه معدن سرب و روی مذکور در راور شرکتی نوپاست اظهارداشت: کارگران در این معدن طی یک سال سه بار اعتصاب داشته اند و این درحالی است که کارفرما گفته اگر نتواند دستمزد کارگران را از تولید به دست بیاورد از جای دیگر نیز نمی‌تواند تامین کند.

خبرنگار ایرنا با مالک اژدری فرماندار راور نیز برای کسب توضیحات بیشتر در این زمینه تماس گرفت که گفت عصر امروز جلسه‌ای با هدف پیگیری برای حل مشکل معدن مذکور برگزار می‌شود و نتایج آن را اعلام خواهد کرد.

به گزارش ایرنا درخواست و مطالبه کارگران معدن بخش خصوصی سرب و روی در راور درحالی است که چندوقت پیش کارگران معادن بخش خصوصی زغال سنگ در کرمان نیز خواهان همسان سازی دریافتی و دستمزد خود با شرکت زغال سنگ بخش دولتی بودند که به دنبال اعتراض چندروزه آنان و باتوجه به شرایط سختی کارشان، پیگیری و جلسات مختلف مدیران متولی در سطح استان و کشور اعلام شد که حقوق این کارگران در معادن بخش خصوصی نیز ۳۰ درصد افزایش می‌یابد.

این درخواست افزایش حقوق در حالی است که معادن و شرکت‌های متولی معادن طبق مقررات و قانون کار دستمزد را می‌پردازند، اما کارگران می‌گویند با توجه به شرایط اقتصادی کشور و سختی کارشان، باید دستمزد بیشتری دریافت کنند.

از سوی دیگر معادن بخش خصوصی و کارفرمایان این بخش هم سخنان و مشکلات خود را دارند و این درحالی است که بیشتر تولید و استخراج در معادن به شیوه‌های سنتی انجام می‌شود که بنا به گفته محمدرضا پورابراهیمی نماینده مردم کرمان و راور در مجلس، همین مساله سبب شده بهره وری و درآمد این شرکت‌ها نیز آنچنان که باید، نباشد؛ لذا وی پیشنهاد می‌دهد که ضرورت دارد هرچه سریع‌تر این معادن به بهره گیری از تجهیزات و شیوه‌های روز دنیا در تولید و استخراج روی بیاورند.

سخنان پورابراهیمی را در این زمینه و پیشنهادی که برای حل مشکلات کارگران زغال سنگ از طریق راه اندازی یک تعاونی که کارگران نیز سهامدار باشند دارد، می‌توانید اینجا مطالعه کنید.

استاندار کرمان نیز درباره مطالبات کارگران گفته که بسیاری از مطالبات کارگران بحق است، اما از سوی دیگر، چون طرف دیگر، کارفرمایان بخش خصوصی هستند و مشکلات و مسائل خاص خود را دارند، لذا پیگیری برای حل مشکل تابع فرآیند‌ها و ساختار‌های خاص خود است و در سطح کشوری نیز باید اتفاق‌هایی در این زمینه‌ها شکل گیرد.

منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) کرمان

عناوین برگزیده