تاریخ: ۰۷ دی ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۳:۰۷
بازدید: ۴۶۰
کد خبر: ۲۴۲۰۴۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

ضرورت توجه ویژه دولت به بسته‌های مکمل در صورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی

ضرورت توجه ویژه دولت به بسته‌های مکمل در صورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی
‌می‌متالز - عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه حذف ناگهانی ارز ۴۲۰۰ تومانی از روز یکم فروردین ۱۴۰۱ غلط است، گفت: حذف ارز ترجیحی نیازمند بسته‌های تکمیلی است. این بسته‌ها شامل بسته سیاست‌های ارزی، کنترل بازار و حمایت یارانه‌ای می‌شود.

به گزارش می‌متالز، مهدی طغیانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در خصوص حذف ارز ۴۲۰۰ گفت: محاسبات سازمان برنامه و بودجه نشان می‌دهد که تورم مستقیم حذف ارز ترجیحی حدود ۵.۶ درصد و به شکل غیر مستقیم در حدود سه درصد و در مجموع هشت درصد است.

وی افزود: در مقابل اگر بخواهیم کسری بودجه ناشی از تفاوت میان نیاز به ارز ۴۲۰۰ تومانی و میزان درآمد‌های ارزی را از طریق پایه پولی جبران کنیم، تورم ۳۰ درصدی ایجاد خواهد شد. در نتیجه حذف ارز ترجیحی مشکلات کم‌تری به دنبال خواهد داشت در غیر این صورت ما هم ارز را تخصیص دادیم و هم تورم ایجاد کردیم و این مساله آسیب بیشتری به دنبال خواهد داشت.

رشد شدید نیاز به ارز ۴۲۰۰ به دلیل رشد قیمت‌های جهانی و خشکسالی

نماینده مردم اصفهان در ادامه گفت: وقتی ما برای تامین نیاز ارز ۴۲۰۰ تومانی منابع کافی نداشته باشیم ناچار هستیم به سراغ بانک مرکزی برویم. کل رشد بودجه سال ۱۴۰۱، ۹ درصد رشد داشته است. این به این معنا است که بودجه تا حدی انقباضی بسته شده است. در چنین بودجه‌ای که میانگین رشد حقوق کارمندان ۱۱ درصد است، منابع کافی برای جبران نیاز بیشتر به ارز ۴۲۰۰ تومانی که به دلیل افزایش قیمت‌های خارجی و خشکسالی داخلی به وجود آمده است، وجود ندارد.

وی در یک برنامه تلوزیونی تصریح کرد: نحوه توزیع سرانه یارانه ارز ترجیحی در میان دهک‌های جامعه تفاوت‌های چشمگیر دارد به این معنا که براساس آمار هزینه و درآمد خانوارها، هر نفر در دهک دهم (بالاترین دهک درآمدی) سه میلیون و ۱۷۰ هزار تومان از فواید ارز ۴۲۰۰ تومانی استفاده کرده است و این در حالی است که خانوار‌های دهک اول تنها دو میلیون تومان از این منابع استفاده کرده‌اند.

طغیانی با بیان اینکه در واقع در این شرایط شما هرچقدر مصرف بیشتری از کالا‌ها داشته باشید یارانه بیشتری دریافت می‌کنید، گفت: در نتیجه استفاده دهک دهم بسیار بیشتر است. این موارد سبب می‌شود تا تردید‌های جدی در خصوص سیاست ارز ترجیحی مطرح شود.

وی در خصوص نحوه اجرای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: اینکه ما از روز یکم فروردین ۱۴۰۱ این سیاست ارزی را حذف کنیم، قطعا غلط است. حذف ارز ترجیحی نیازمند بسته‌های تکمیلی است. این بسته‌ها شامل بسته سیاست‌های ارزی، کنترل بازار و حمایت یارانه می‌شود.

این نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه اظهار کرد: وقتی ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف می‌شود، منابع بیشتری به سامانه نیما خواهد رفت در نتیجه دولت باید تعیین کند که این منابع چگونه مدیریت خواهد شد. ضمن اینکه دولت باید منابع کالا‌های اساسی کافی برای تقاضای مازادی که ممکن است در نتیجه حذف ارز ۴۲۰۰ به وجود بیاید را داشته باشد.

وی افزود: مردم وقتی بدانند در صورتی که این اتفاق رخ ندهد هم تورم را خواهند داشت و هم ارز از دست خواهد رفت با آن همراهی می‌کنند. در حال حاضر با وجود اینکه نرخ خوراک و نهاده‌های دامی تغییر پیدا نکرده است، قیمت خرید تضمینی شیر به ۷ تا ۸ هزار تومان و خرید تضمینی گندم به هفت هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.

طغیانی گفت: در صورتی که منابع کافی در اختیار داشتیم ادامه سیاست ارز ترجیحی مشکلی نداشت، اما در شرایط که این منابع در کشور وجود ندارد ادامه آن باعث تورم خواهد شد. بنده معتقد هستم دولت باید با در نظر گرفتن بسته‌های مکمل مناسب و اطلاع رسانی درست اقدام به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کند.

منبع: خبرگزاری تسنیم

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده