به گزارش میمتالز، مصطفی عبداللهی با اشاره به کاهش عرضه شمش فولادی به بورس کالا افزود: بورس کالا امروز تبدیل به رگلاتوری قیمت یعنی تعیین کننده قیمت شده است و بگونهای قیمت گذاری و مهندسی میشود که تمام فشار روی پایین دست زنجیره و واحدهای تولیدی نوردی است.
وی ادامه داد: یک واحد تولیدی که با مشکلات متعددی مثل قطعی برق، سهمیه بندی گاز، قیمتهای گزاف حمل و نقل و نبود مواد اولیه دست و پنجه نرم میکند باید شمش خود را از بورس بخرد و سپس محصول تولیدی خود را مجددا با نرخ اعلامی شمش و مقاطع در هفته جاری بورس عرضه کند در حالیکه قیمت تمام شده محصول تولیدی با کرایه حمل و نقل نمیتواند هزینه تولید را پوشش دهد.
این فعال صنعتی تصریح کرد: هزینه تولید یک تولیدکننده میلگرد حدودا ۱۵ درصد است، اما مابه التفاوت قیمت امروز بورس با فردا روی میلگرد به صفر رسیده است حال اگر تولیدکننده میلگرد و نوردکار با ضرر، محصولات خود را به بورس کالا عرضه نکند، صادرات هم نخواهد داشت و حتی ممکن است مشکلات تعزیراتی هم برای واحد تولیدی پیش بیاید.
عبداللهی گفت: قبل از آمدن دولت جدید، فعالان صنعتی انتظار داشتند وزارت صمت از تولیدکنندگان حمایت موثر کند و آنها با رفع مشکلات خود در وزارت صمت، تداوم فعالیتهای خود را بیمه کنند، اما متاسفانه در دو ماه اخیر در وزارت صمت کاملا بسته بود و هیچ نشستی با انجمن ها، تشکلها و NGOها برگزار نکرده است تا مشکلات انها حتی بررسی شود.
وی افزود: انجمن نوردکاران همیشه از فعالیت کل زنجیره حمایت و اعلام کرده است که باید تمام زنجیره فعالیتی مداوم همراه با سود داشته باشد، اما اگر قیمت محصولات نوردی همچون میلگرد عرضه شده در بورس را با حمل و نقل محاسبه کنید خواهید دید مارجین متعارف حاصل از آن صفر به صفر خواهد شد و با هزینه تولید به ضرر ۱۵- درصد خواهند رسید.
عضو هیات مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران ادامه داد: بورس کالا بجای اینکه عرضه اسفنجی را افزایش و قیمت را تعدیل کند، عرضه شمش را در بورس کاهش داده و از طرف دیگر وزارت صمت هم با آزادسازی صادرات شمش القایی بدون طی روال متعارف، افزایش قیمت شمش را دامن زده است.
عبداللهی تصریح کرد:کاهش عرضه شمش موجب افزایش رقابت بین مشتریان وافزایش قیمت آن به ۱۲۷۰۰ تومان شده و قیمت پایه محصولات نهایی از طرفی ۱۲۷۰۰ تومان اعلام شده است، یعنی بدون احتساب کرایه حمل و نقل از کارخانه شمش تا کارخانه میلگرد را محاسبه کنید با قیمت میلگرد عرضه شده در بورس کالا یکسان بوده است و این شرایط باعث کاهش عرضه، کاهش تولید و افزایش قیمت خواهد شد و نتیجه آن، تعدیل نیرو و ورشکستگی و توقف فعالیت کارخانههای نوردی خواهد بود.
وی با اشاره به شیوه قیمت گذاری بورس کالا ادامه داد: بورس کالا در اختیار هیات مدیرهای قرار گفته است که از مدیران مجموعههای خصولتی و دولتی تشکیل شده اند و تعیین قیمت آنها در محصولات کل زنجیره بر اساس منافع خودشان است.
این فعال صنعتی شیوه صحیح قیمت گذاری در بورس کالا را از انتهای زنجیره ذکرکرد و افزود: قیمت گذاری و قیمت سازی باید از انتهای زنجیره فولاد یعنی از نورد محاسبه شود و پایینتر از قیمت جهانی باشد، زیرا اگر سطح قیمتها هم تراز یا بالاتر از قیمت جهانی باشد محصولات نوردی در بازارهای صادراتی مشتری نخواهد داشت، یعنی شرایط حاکم بر بازار به دلیل تحریمها و عدم مبادلات بانکی (ال سی) مسلما قیمت مقاطع و میلگرد باید پایینتر از قیمتهای جهانی صادر شود. (مگر نفت را به قیمت جهانی میفروشیم؟)
عبداللهی درباره مابه التفاوت عرضه و تقاضا محصولات فولادی نیزگفت:مابه التفاوت میلگرد و مقاطع فولادی باید در بازار نسبت به شمش ۱۵ تا ۲۰ درصد باشد تا بتواند بقای تولیدکننده را با سود حداقلی با توجه به هزینههای تولید تضمین کند، ولی درحال حاضر تمام فشار بر روی واحدهای کوچک فولادی و نوردی که بیشترین میزان اشتغال را در زنجیره دارند وارد آمده است و بورس با مهندسی قیمت سیاستی را اعمال کرده که یارانه حاملهای انرژی یا سوبسیدهایی که از بالادست به صنایع فولادی داده میشود به قسمت بالادست شمش (زنجیره کامل) و میانه زنجیره (فولاد دولتی و خصولتی) انتقال داده شود و انتها و ابتدای زنجیره و مصرف کننده از این سوبسید محروم باشند و انتفاعی نبرند.
وی افزود: در قیمت گذاری بورس کالا همچنین قیمت آهن اسفنجی باید به حدی کاهش یابد که معادل ۵۰درصد قیمت کدال شمش قبلی باشد در حالیکه این ضرایب قیمتها اکنون رعایت نمیشود و تولیدکنندگان شمش القایی هم که بیشتر واحدهای خصوصی هستند عملا قادر به ادامه فعالیت خود با توجه به گرانی قیمت اسفنجی و نبود قراضه نیستند و مجبور به تعطیلی واحدهای تولیدی خود شده اند.
عضو هیات مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران تصریح کرد: قیمت گذاری محصولات فولادی در بورس کالا بگونهای است که فشار روی پایین دست و واحدهای کوچک خصوصی است و اگر این شرایط با توجه به محدودیت گاز و برق و الزام به عرضه در بورس کالا طی ۱۵ روز برای کسب مجوز صادرات ادامه پیدا کند قطعا واحدهای تولیدی زمین گیر خواهند شد و ما این هشدار را در نامه سرگشادهای به مسوولین امر اعلام کرده ایم.
منبع: فولادبان