تاریخ: ۲۶ آذر ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۰:۵۱
بازدید: ۲۶۷
کد خبر: ۲۴۷۵۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
جوابیه سازمان هدفمندی درباره گزارش مرکز پژوهش‌ها

سازمان هدفمندی گزارش سازمان برنامه درباره درآمدهای هدفمندی را تکذیب کرد

می متالز - سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها با ارائه توضیحاتی درباره وضعیت منابع و مصارف هدفمندی یارانه ها در سال جاری، آمارهای موجود در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره این موضوع که به نقل از گزارش سازمان برنامه و بودجه بود را تکذیب کرد!
سازمان هدفمندی گزارش سازمان برنامه درباره درآمدهای هدفمندی را تکذیب کرد

به گزارش می متالز به نقل از فارس، سازمان هدفمندسازی یارانه ها (زیرمجموعه سازمان برنامه و بودجه کشور) در واکنش به خبر گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی درباره هدفمندی یارانه ها (گزارش شماره ۱۶۱۹۰) که در تاریخ ۲۴ آذرماه با عنوان «وصول ۹۲ درصدی منابع هدفمندی در پنج ماه اول امسال/ایرادات آیین نامه اجرایی تبصره ۱۴+جدول»  منتشر شد، توضیحاتی به این خبرگزاری ارسال کرده است. متن کامل این توضیحات که به امضای اکبر ایزدی رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل سازمان هدفمندسازی یارانه ها به شرح زیر است:

«اولا- این سازمان ملزم به رعایت موازین قانونی در کلیه امور از جمله وصول و پرداخت منابع پیش بینی شده در مقررات مربوط به یارانه ها بوده و در این خصوص احکام پیش بینی شده در آیین نامه اجرائی تبصره (۱۴) قانون بودجه سال جاری ملاک پرداخت های مختلف در حوزه یارانه ها بوده و خواهد بود.

ثانیا- براساس قانون و آیین نامه اجرائی ذیربط میزان منابع پیش بینی شده در کل سال ۱۳۹۷ معادل ۹۸۸۳۴۰ میلیارد ریال و در شش ماهه اول میزان وصولی معادل ۳۸۲۷۸۲ میلیارد ریال و پرداخت های انجام شده بابت واریزی به حساب های شرکت‌های مرتبط با منابع وصولی (براساس قانون) معادل ۱۲۴۱۰۶ میلیارد ریال و جمع کل پرداخت های مربوط به یارانه نقدی و غیرنقدی، کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی کشور، بهداشت و سلامت، یارانه نان و خرید تضمینی گندم و حمایت از تولید جمعا معادل ۲۵۸۰۸۵ میلیارد ریال می باشد.

بنا به مراتب ملاحظه خواهید نمود که این سازمان وفق تکالیف قانونی و با رعایت الزامات و مقررات ذیربط و در سقف منابع در اختیار خود اقدام نموده و هیچگونه انحرافی نداشته است. ضمنا سقف پرداخت ها برای کل سال به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و با عنایت به ماهیت و طبع منابع درآمدی، بررسی و استنتاج در پنج ماهه اول سال هیچگونه محمل قانونی ندارد».

ایزدی رونوشت این توضیحات را به آقایان نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور و قمصریان رئیس مرکز اطلاع رسانی، روابط عمومی و امور بین الملل این سازمان نیز ارسال کرده است.

* چند نکته ساده و مهم درباره یک جوابیه عجیب!

درباره توضیحات سازمان هدفمندسازی یارانه ها درباره گزارش مرکز پژوهش های مجلس عملکرد پنج‌ماهه هدفمندی یارانه‌ها نکات زیر مطرح است:

الف- خبرگزاری فارس بنا بر رسالت حرفه ای خود، صرفا خبر گزارش شماره ۱۶۱۹۰ مرکز پژوهش های مجلس درباره هدفمندی یارانه ها با عنوان «بررسی عملکرد پنج‌ماهه هدفمندی یارانه‌ها و آسیب‌شناسی آیین‌نامه اجرایی آن (موضوع تبصره «14» قانون بودجه سال 1397)» را منتشر کرده است. بنابراین مشخص نیست چرا سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها، این توضیحات را به جای مرکز پژوهش های مجلس، به خبرگزاری فارس ارسال کرده است؟

ب- همانطور که در صفحات ۸ و ۱۰ (زیر جدول ۲) این گزارش مرکز پژوهش های مجلس صراحتا آمده است، منبع آمارهای ارائه شده توسط این مرکز پژوهشی معتبر درباره منابع و مصارف سازمان هدفمندی یارانه ها در پنج ماهه اول امسال، گزارش سازمان برنامه و بودجه درباره این موضوع بوده است. حال این سوال مطرح می شود که آیا سازمان هدفمندسازی یارانه ها (زیرمجموعه سازمان برنامه و بودجه کشور) قصد داشته است به صورت «ضمنی» مرکز پژوهش‌های مجلس را متهم به دروغگویی (یعنی کذب بودن ادعای ارائه این آمار توسط سازمان برنامه و بودجه کشور) کند یا این سازمان، آمارهای سازمان برنامه و بودجه را معتبر نمی داند که در هر دو حالت، ادعای عجیبی محسوب می شود!

ج- بین آمارهای ارائه شده در گزارش مرکز پژوهش های مجلس درباره وضعیت منابع و مصارف پنج ماهه سازمان هدفمندی یارانه ها و توضیحات این سازمان درباره وضعیت شش ماهه این موضوع، تفاوت بسیار زیادی وجود دارد و «عملا» سازمان هدفمندی یارانه ها که زیرمجموعه سازمان برنامه و بودجه کشور است، آمارهای ارائه شده توسط سازمان برنامه و بودجه کشور به مرکز پژوهش ها درباره این موضوع را تکذیب کرده است! این امر چگونه قابل توجیه است؟ موضوع وقتی جالب تر می شود که بدانیم رونوشت این توضیحات به آقایان نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور و قمصریان رئیس مرکز اطلاع رسانی، روابط عمومی و امور بین الملل این سازمان نیز ارسال شده است و در نتیجه، به نظر می رسد این اقدام با هماهنگی سازمان برنامه و بودجه کشور بوده است!

برای تشریح بهتر میزان تفاوت آمارهای سازمان برنامه و بودجه کشور (منبع گزارش مرکز پژوهش های مجلس) و سازمان هدفمندسازی یارانه ها درباره منابع و مصارف هدفمندی یارانه ها به این دو نکته می توان اشاره کرد:

۱- میزان واریزی به شرکت ها در پنج ماهه بیشتر از شش ماهه است!

۲- منابع محقق شده در این دو دوره زمانی صرفا حدود ۵۰۰ میلیارد تومان اختلاف دارد!

د- مهمترین نکته مرتبط با سازمان هدفمندسازی یارانه ها در گزارش مرکز پژوهش های مجلس، انحراف این سازمان در پرداخت یارانه نقدی در سال جاری بوده است (بند ۳ بخش «چکیده» گزارش مرکز پژوهش ها)  ولی در آمارهای ارائه شده توسط این سازمان، عملا میزان دقیق یارانه نقدی پرداخت شده در دوره شش ماهه مشخص نیست. در نتیجه، مشخص نیست هدف سازمان هدفمندسازی یارانه ها از ارسال این توضیحات چه بوده است؟

ه- در بخش پایانی توضیحات سازمان هدفمندسازی یارانه ها آمده است: «ضمنا سقف پرداخت ها برای کل سال به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و با عنایت به ماهیت و طبع منابع درآمدی، بررسی و استنتاج در پنج ماهه اول سال هیچگونه محمل قانونی ندارد». درباره این بخش می توان گفت که این موضوع از لحاظ حقوقی و برای برخورد با تخلفات احتمالا صحیح باشد ولی از لحاظ کارشناسی و برای بررسی وضعیت اجرای بخش های مختلف قانون بودجه کشور (از جمله تبصره ۱۴ قانون بودجه ۹۷ که مرتبط با هدفمندی یارانه هاست)، بررسی گزارش عملکرد به صورت ماهیانه یا چند ماه یکبار، اقدام صحیح و ضروری و البته مرسومی است و سالهاست که سازمان برنامه و بودجه کشور این گزارشات درباره عملکرد هدفمندی یارانه ها را به نهادهای نظارتی (از جمله کمیسیون برنامه و بودجه مجلس) اعلام می کند. اتفاقا برخی اعضای این کمیسیون مجلس هم بارها این گزارشات را رسانه ای کرده اند.

و- نکته پایانی این است که بهترین و منطقی ترین راه برای پایان دادن به شبهات و ابهامات متعدد مطرح درباره وضعیت منابع و مصارف سازمان هدفمندی یارانه ها، اطلاع رسانی شفاف (بر مبنای جدول مندرج در بند «الف» تبصره ۱۴ قانون بودجه ۹۷) و منظم (مثلا ماهیانه یا فصلی) این موضوع توسط سازمان برنامه و بودجه یا سازمان هدفمندسازی یارانه هاست که امید است هر چه سریعتر در دستور کار قرار گیرد.

عناوین برگزیده