به گزارش میمتالز، اردیبهشت ۹۸ از طرف معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی دستورالعمل راهاندازی سراهای نوآوری این دانشگاه بهمنظور ابلاغ به واحدهای دانشگاهی اعلام نهایی شد. سراهای نوآوریای که شامل زیرساختهای فناوری و نوآوری، پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد، مراکز TTO، مراکز شتابدهی، مراکز کسب و کار، مراکز ثبت اختراع و مراکز خدمات فناوری هستند و بهصورت متمرکز ایجاد میشوند.
سراهای نوآوری در اکوسیستم نوآوری و فناوری کشور علاوه بر اینکه میتوانند در محدوده دانشگاهی تأثیرگذار باشند و افراد بسیاری را به سمت شرکتهای دانشبنیان سوق دهند و شرکتهای کارآفرین ایجاد کنند در رونق تولید و اقتصاد مقاومتی نیز نقش بسیار مؤثری ایفا خواهند کرد.
اکنون حدود سه سال از ابلاغ دستورالعمل راهاندازی سراهای نوآوری میگذرد و تعداد این سراها در واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور از عدد ۳۰ عبور کرده است و درخواست ایجاد سراهای جدید با توجه به ظرفیت واحدهای دانشگاهی در شورای مدیریت فعالیتهای اقتصاد دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی در حال بررسی و اخذ مجوز است.
سرای نوآوری فولاد، ذوب و نورد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب همزمان با هفته پژوهش ۱۴۰۰ با حضور عزیز جوانپور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی، حجتالاسلام رضا باقری بنابی نماینده مردم بناب در مجلس شورای اسلامی، مدیران عامل مجتمع فولاد ظفر بناب و فولاد صائب تبریز، مهدی عباسقلیپور رئیس واحد بناب و تعدادی از مسوولان، رؤسای ادارات و دانشگاههای شهرستان بناب گشایش یافت.
فعالیت سرای نوآوری فولاد در بخش قطعهسازی/ تمام چالشها و نیازهای صنعت را رصد میکنیم
خبرگزاری آنا در سلسله گفتگوها و گزارشهایی با عنوان «تبدیل فناوری به ثروت» مجموعه مأموریتها، فعالیتها و دستاوردهای سراهای نوآوری ایجادشده در واحدهای دانشگاهی را پیگیری و بررسی میکند. در این شماره از گفتگوها برای آشنایی بیشتر با اهداف و برنامههای سرای نوآوری فولاد، ذوب و نورد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب با هادی زرینطلا دکتری عمران گرایش سازه و مسوول راهاندازی این سرای نوآوری گفتگو کردهایم که در ادامه میخوانید.
واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی بر اساس ظرفیتهای منطقه و استانی موضوع سرای نوآوری متبوع خود را انتخاب کرده و میکنند. به عنوان مثال دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، موضوع کیف و کفش و چرم را انتخاب کرد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، موضوع محصولات کشاورزی و گیاهان دارویی و دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب هم میتوانست دو صنعت را انتخاب کند، یکی صنعت کشمش یا همان تیزابی و سبزه و یکی فولاد.
با توجه به جلساتی که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب داشتیم به این نتیجه رسیدیم که صنعت فولاد در بناب قویتر از صنعت کشمش است؛ چراکه صنعت کشمش فصلی بوده و نمیتواند در تمام سال فعالیت کند. انجمن فولاد جهانی سال ۲۰۲۱ اعلام کرد که ایران دهمین کشور برتر در تولید فولاد است. چین اول، هند دوم، ژاپن سوم، آمریکا چهارم، روسیه پنجم، کرهجنوبی ششم، آلمان هفتم، ترکیه هشتم، برزیل نهم و ایران دهم است. به همین دلیل دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب هم موضوع سرای نوآوری را فولاد، ذوب و نورد انتخاب کرد.
فعالیتهای اولیه سرای نوآوری فولاد، ذوب و نورد از سال ۱۳۹۹ آغاز شد تا مجوزهای راهاندازی این سرا از سازمان مرکزی دانشگاه اخذ شود، بازدیدهای متعددی از سوی مسوولان سازمان مرکزی دانشگاه و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با حضور در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب از سرای نوآوری انجام شد. این سرا اکنون در ساختمانی حدود ۳ هزار و ۵۰۰ متر مربع در دو طبقه واقع شده است.
همه ارگانهای ذیربط و صنایع فولاد منطقه با سرای نوآوری فولاد، ذوب و نورد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب همکاری و تعامل بسیار خوبی دارند و نگرش این صنایع در ارتباط با همکاری، تحقیق و پژوهش و ارائه خدمات از طرف دانشگاه به این صنایع خوب است و به عنوان رئیس سرا از صاحبان کارخانهها و مدیران عامل آنها تشکر ویژه دارم.
در راستای تعامل و همکاری سرا با نهادها و سازمانها بهویژه صنایع از صنعت و کارخانههای فولاد منطقه بازدید کردهایم و علاوه بر تداوم این روال، تمام چالشها و نیازهای صنعت را رصد میکنیم و میتوانیم در حل این چالشها نهتنها از اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب بلکه از دانشگاههای منطقه هم کمک بگیریم و اگر بتوانیم به حل این چالشها کمک کنیم، حتماً سعی خود را انجام خواهیم داد و یا اگر نتوانیم با شرکتهای شتابدهنده میزبان که زیر نظر معاونت فناوری و علمی ریاست جمهوری فعالیت میکنند، وارد بحث و مذاکره شده و چند بار جلسه گذاشتهایم که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب حضور یابند.
شتابدهنده میزبان از دانشگاه صنعتی شریف است، نخبگان کشوری در این شتابدهنده در موضوعات مختلف مانند مکانیک، برق، مواد، شیمی و محیط زیست فعالیت دارند و میتوانند به سرای نوآوری فولاد، ذوب و نورد کمک بسیار زیادی کنند.
برنامههای آتی سرای نوآوری فولاد، ذوب و نورد شامل قرارداد با شتابدهنده میزبان، قرارداد با صنایع فولاد و ارائه خدمات ازجمله ساخت قطعات فولادسازی، سریکاری، فرزکاری، تیغ متراژ، تیغ گیوتین، ابزار تیزکنی، طراحی و نقشهکشی و مدلسازی نرمافزار و آموزشهای کوتاهمدت است.
در بخش قطعهسازی یا آموزش دورههای کوتاهمدت هم میتوانیم همکاریهای زیادی با صنایع فولاد داشته باشیم. از طرفی، تفاهمنامهها میتواند علمی، پژوهشی، آموزش و ارائه خدمات و حل چالشها، آموزشها، دورهها، رویدادها، قطعهسازی و حل چالشها باشد.
در آینده بسیار نزدیک با شتابدهنده میزبان تفاهمنامه همکاری امضا خواهیم کرد. با واحدهای صنایع نیز تفاهمنامههایی امضا کردهایم و در ادامه به دنبال این هستیم تا با واحدهایی که تفاهمنامه نداریم، همکاری کنیم. این تفاهمنامهها آماده هستند و به صنایع فولاد ارائه شده و روی آنها مطالعه میکنند تا تفاهمنامهها امضا و همکاری سرا با صنایع فولاد هر روز بیش از گذشته شود. به عنوان مثال یک هفته در سیرجان بودیم و از سرای نوآوری فولاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان سیرجان بازدید و با آنها تفاهمنامه امضا کردیم.
استفاده از طرحهای پویش و پایش
برنامههای آتی سرای نوآوری فولاد، ذوب و نورد میتواند شامل عقد قرارداد با شتابدهنده میزبان، عقد قرارداد با صنایع فولاد منطقه و ارائه خدمات ازجمله ساخت قطعات فولادسازی، سریکاری، فرزکاری، تیغ متراژ، تیغ گیوتین، ابزار تیزکنی، طراحی و نقشهکشی و مدلسازی نرمافزار، آموزشهای کوتاهمدت و برگزاری رویدادها در ارتباط با موضوع سرا، تبدیل واحدهای فناور به شرکت، استقرار بیشتر هستههای فناور در سرا، استفاده از طرحهای پویش و پایش و مأموریتهای صنعتی باشد که اعضای هیئت علمی به عنوان مشاور و سفیران دانشگاه در صنعت حضور پیدا میکنند.
نگاه دانشگاه آزاد اسلامی در سالهای اخیر و در راستای نیل به نسل سوم و چهارم دانشگاه در ارتباط با صنعت تغییر و دیدگاهها به این حوزه در مقایسه با قبل خیلی فرق کرده و اکنون دیدی مثبت به جامعه و صنعت در این دانشگاه وجود دارد. این تأثیرگذاری بهویژه در بخش سراهای نوآوری را بسیار عالی میدانم و در جلساتی که با مسوولان سراهای دیگر واحدهای دانشگاهی و مسوولان سازمان مرکزی داریم، حتماً تأثیرش را در آینده خواهیم دید، امیدوارم بخش وابستگی دانشگاه به شهریه دانشجو هرچه بیشتر کمتر شود و ارتباط با صنعت و نیازهای جامعه و صنعت هر روز بهبود پیدا کند و بتوانیم از بیکاری دانشجویان بعد از فارغالتحصیلی جلوگیری و در اشتغالزایی آنان تأثیر زیادی داشته باشیم.
ایجاد سرای نوآوری میتواند هدفهای مختلفی داشته باشد. تا به امروز ارتباط صنعت با دانشگاه بهدرستی انجام نگرفته است و سراهای نوآوری میتوانند در قالب طرح پایش پلی میان دانشگاه و صنعت باشند. در طرح پایش نیاز صنعت اخذ میشود و با تدوین نظام موضوعات، موضوع موردنظر را در پایاننامههای دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد استفاده میکنیم.
در طرح پویش هم کارآموزی دانشجویان میتواند در صنعت انجام شود. دانشجویان پنج تا ۶ ماه به کارآموزی میروند و اگر کارخانه و کارفرما از آنان راضی باشند، میتوانند از بین آنان انتخاب و به جای نفرات بازنشسته یا در طرح توسعه کارخانه استفاده کنند. با جذب دانشجویان، بیکاری کمتر میشود و از طرفی مأموریتهای صنعتی هم میتواند توسط اعضای هیئت علمی انجام شود و آنان به عنوان مشاور و سفیران دانشگاه در صنعت حضور داشته باشند و حتماً میتوانند کمکهای ارزندهای را به بخش صنعت ارائه کنند.
از حجتالاسلام رضا باقری بنابی نماینده تلاشگر شهرستان بناب و مهدی عباسقلیپور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب -که خود مرد صنعت فولاد است- و همکاران دانشگاهی قدردانی میکنم که در راستای اخذ مجوز و راهاندازی تا بهرهبرداری و پیشبرد اهداف سرا، نهایت همکاری و حمایت را داشتند و در جلسات مختلف با مسوولان سازمان مرکزی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و مدیران صنایع منطقه شرکت کردند.
منبع: خبرگزاری آنا