به گزارش میمتالز، رئیس هیات مدیره انجمن سنگ آهن ایران میگوید امروز که پس از سالها شاهد حذف دخالتهای دولتی و برخی ذی نفوذان و کنار رفتن رویکرد عرضه محصولات با قیمتهای یارانهای هستیم و محصولات کل زنجیره فولاد از جمله معدن، راهی بورس شده است، بی انصافی است که بداخلاقی کرده و هر بخش به دلیل منافع کوتاه مدت خود، اعتراض کند؛ سیاست گذاران با عرضه محصولات زنجیره فولاد در بورس، حذف قیمتهای دستوری و لغو سهمیه بندیهای رانتی به دنبال برقرار کردن تعادل در زنجیره فولاد هستند.
«توازن زنجیره فولاد» اصلاح و هدفی بزرگ در راستای رشد همزمان همه حلقههای زنجیره فولاد است که در دستور کار سیاست گذاران قرار دارد و از این رو به مرور شاهد عرضه کل محصولات این بخش در بورس کالا هستیم؛ اما این اصلاح بزرگ طی روزهای اخیر با برخی اقدامات ناخوشایند بخشهای مختلف زنجیره روبه رو است به طوریکه هر بخش از زنجیره در زمان فروش محصول خود در نظام بازار، از مزایای این شیوه میگوید، اما به محض آنکه مواد اولیه او قرار است با نرخی واقعی فروخته شود شروع به اعتراض و نامه نگاری میکند؛ این رویه که به اعتقاد کارشناسان ناشی از نگاهی صنفی و کوتاه مدت و نه ملی این دست از فعالان است، از آنجا نشات میگیرد که برخی حلقهها سالها با قیمت دستوری مواد اولیه خریده اند، اما امروز در برابر واقعی شدن قیمت مواد اولیه خود و کل زنجیره، مقاومت میکنند.
در همین زمینه رئیس هیات مدیره انجمن سنگ آهن ایران گفت: عرضه محصولات معدنی در حالی در بورس اتفاق افتاد که پیش از آن، این کالاها با قیمتهای یارانهای و بسیار ارزان در بازار عرضه میشد؛ لذا با عرضه کالاهای معدنی در بورس، قیمت آن نیز بر اساس ساز و کار بازار تعیین میشود و طبیعتا نسبت به گذشته افزایش یافته است.
مهرداد اکبریان گفت: در دورهای که قیمتهای جهانی با نسبت ۲۳ درصد تعیین میشد ما در کشور با نسبتی حدود ۱۶ درصد این محصولات را میفروختیم و امروز که نسبتها در جهان ۱۰ درصد بیشتر شده و به ۳۳ درصد رسیده؛ افزایش نسبت قیمت کنسانتره داخلی به ۱۹ درصد شده است که باز هم با نسبتهای جهانی فاصله دارد.
به گفته او اگرچه برخی افراد این نسبت را به بورس میدهند که به دلیل حضور فولادسازان در هیات مدیره، منافع این گروه را پیگیری میکند، اما طی یک سال اخیر این بورس از عرضه محصولات معدنی به رغم افزایش قیمت مواد اولیه فولادسازان حمایت کرده است و این رویه که به نفع اقتصاد و صنعت است، جای حمایت دارد.
اکبریان اظهار کرد: تمام خسارتهایی که طی سالهای گذشته در اثر ارزان فروشی محصولات معدنی اتفاق افتاده، باعث فرار سرمایه گذاری، افت تولید و دور افتادن از بحث اکتشاف محصولات معدنی شده است.
او با بیان اینکه حلقههای بعدی به دنبال سودهای مقطعی و کوتاه مدت بوده اند تاکید کرد: به این ترتیب با لحاظ منافع کوتاه مدت، نفع بلندمدت را در تمام حلقهها از دست داده ایم.
اکبریان با اشاره به اینکه عرضه محصولات معدنی در بورس کالا اتفاق خوبی است اذعان کرد: ما بورس را به عنوان بازاری شفاف و نظامند قبول داریم که میتواند تعادلی منطقی به عرضه و تقاضا بدهد.
رئیس هیات مدیره انجمن سنگ آهن ایران معتقد است: در سالهای گذشته با دخالتهای دولتی و ذی نفوذان اجازه عرضه محصولات در بورس داده نمیشد و حتی اجازه فعالیت عادی به بورس را هم نمیدادند. امروز که ما توانستیم، عرضه محصولات در بورس را داشته باشیم و به یک رقابت سالم برسیم، بی انصافی است که بداخلاقی کرده و اعتراض کنند.
به گفته او امروز به راحتی حاشیه سود صنایع در بخشهای مختلف قابل مشاهده است. با نگاه به کدال میتوان دریافت که حاشیه سود فولادسازان چقدر است و حاشیه سود معدنیها حتی با همین افزایشهای قیمت اخیر چقدر شده است؟
اکبریان افزود: باید اجازه داد بورس وظیفه خود را به درستی انجام دهد و رقابت سالم ایجاد کند و نیز از همواره از عرضههای کالا در بورس حمایت میکنیم.
منبع: خبرگزاری تسنیم