در تمامی شرکتها و سازمانها چه در سطح ایران و چه در سطح بینالمللی انجام وظایف اجتماعی یکی از مسئولیتهای شرکتها در کنار سایر مسئولیتهای آنها مثل مسئولیتهای اقتصادی است. حتی در برخی از کشورها برای انجام مسئولیتها و وظایف اجتماعی درصد مشخصی از سود شرکت در نظر گرفته شده است که صرف این کار میشود. شرکت مس هم از این قضیه مستثنی نیست و در این راستا اقدامات مؤثر زیادی هم انجام داده است. بهعلاوه از آنجایی که ورزش یکی از موضوعات اجتماعی است که فراگیر است و مخاطبان بسیاری دارد، ورزش برای شرکتها دارای جذابیت است. شرکت ملی صنایع مس ایران نیز وارد این حوزه شده است تا هم به مسئولیت اجتماعی خود عمل کند و هم ذینفعهای بیشتری از مواهب این امر برخوردار شوند. در این راستا شرکت مس فعالیت خود را از دهۀ 80 آغاز کرد و تیمهای ورزشی مختلفی در شهربابک، رفسنجان و کرمان برای آقایان و خانمها ایجاد کرد؛ اما موضوعی که در نیمه سال 1395 مطرح و پیگیری شد و در سال 1396 و 1397 با قوت بیشتری پیگیری شد و انجام گرفت، توزیع ورزش نه فقط در سطح حرفهای بلکه در سطح همگانی برای بهرهمندی عموم مردم بهویژه در مناطقی که از امکانات ورزشی محروم هستند، بود که با همراهی مدیریت اتفاقات خوبی را در این زمینه شاهد بودیم.
در این زمینه طرحی در کمیته ورزش تصویب شد که شامل احداث زمینهای چمن مصنوعی کوچک روباز و ساخت و تجهیز سالنهای ورزشی بود. براساس این طرح از سال 1396 تا امروز 27 زمین چمن مصنوعی و 8 سالن تجهیز و ساخت شده است که چهار زمین در شهربابک و چهار زمین در رفسنجان در نیمه دوم سال 1397 با حضور نمایندگان شهرستان و مسئولان شرکت مس و شهرستانهای رفسنجان و شهربابک افتتاح شد. همچنین زمینهای هنرستان تربیت بدنی رفسنجان، لالهزار و گلبافت نیز آماده افتتاح هستند. تلاش کردیم در احداث این مجموعهها هماهنگی کامل با مسئولان شهرستان از یک سو و مردم و جوانان جوامع محلی از سوی دیگر داشته باشیم و با نظر آنها این زمینها و سالنها احداث شود. امسال نیز در ادامه همین طرح ساخت 10 زمین و چند سالن ورزشی در شهرستانهای شهربابک، رفسنجان و انار شروع شده که انشاالله تا پایان سال 1397 تلاش میشود زمینهای چمن مصنوعی به اتمام برسد. همچنین به دستور حجتالاسلام توحیدی، مشاور فرهنگی و ورزشی مدیرعامل شرکت مس، در ادامه با برنامهریزیهایی که انجام شد با همراهی مدیران عامل باشگاهها توانستیم البسه مورد نیاز و همچنین مربی مجرب را برای این مجموعهها تأمین کنیم و اکنون نزدیک به 500 نونهال و نوجوان در این مجموعهها مشغول آموزش هستند.
بهطورکلی هدف از توسعه ورزش ایجاد شور و نشاط، بالا بردن سلامتی، شناسایی استعدادها و شکوفایی آنهاست. بنابراین در ابتدا باید ورزش همگانی را توسعه داد تا در گام دوم بتوانیم به ورزش حرفهای برسیم. در ورزشهای همگانی هم مهمترین چالشی که وجود دارد آمادهسازی زیرساختها است. به همین دلیل ما سراغ این موضوع رفتیم.
یک نکته دیگر که باید به آن اشاره کنم این است که تلاش شد کار را در شهرها با شهرداریها و در روستاها با دهیاریها بهصورت مشارکتی انجام دهیم. این کار چند حسن دارد؛ اول اینکه با توجه به محدودیت اعتبارات وقتی کار را بهصورت مشارکتی پیش میبریم میتوانیم تعداد بیشتری زمین و سالن احداث کنیم. دوم اینکه یکی از دغدغههای شرکت مس این است که تنها سازه نسازد بلکه بتواند شرایطی را ایجاد کند که بهرهبرداری و نگهداری از آن سازه نیز فراهم شود. سوم اینکه فرهنگ مشارکت در ساخت این فضاها کاملاً در شهرستانهایی که شرکت مس به عنوان معین آنهاست، نهادینه شده و از طرفی نیز وقتی دهیاریها و شهرداریها در این امر مشارکت میکنند، احساس مسئولیت بسیار بیشتری در بهرهبرداری و نگهداری از سازهها دارند.
بالغ بر 70درصد کل هزینه را که مربوط به خرید چمن است، شرکت مس تأمین و چمن را نصب میکند و دهیاریها و شهردرایها هم در تأمین هزینههای زیرسازی، حصارکشی، بهرهبرداری و نگهداری از آن مشارکت دارند. ما طی بازدیدهایی که از زمینهای احداثشده داشتیم، متوجه شدیم که بحمدلله بیشتر از 95درصد این مجموعهها اکنون تقریباً تماموقت فعال هستند و به نحو مطلوبی نیز نگهداری میشوند. بهعلاوه همانطور که اشاره کردم همه کارها با مشورت دهیاریها و شهرداریها انجام میشود؛ از انتخاب مکان احداث زمین گرفته تا حتی نوع جنس چمن.
قبل از تغییراتی که در نرخ ارز در ماههای اخیر ایجاد شد، هر زمین نزدیک به 150-120 میلیون تومان هزینه برای شرکت مس داشت. در حال حضار با توجه به افزایش قیمتها ساخت هر زمین قریب به 200 میلیون تومان هزینه خواهد داشت. همچنین قابل ذکر است که کلیه نظارتها از ابتدای تهیه نقشهها تا انتهای نصب چمن و تحویل آن به بهرهبردار، توسط این امور انجام میشود.
در برخی از زمینهایی که احداث شده، به دهیاریها و شهرداریها پیشنهاد شده است که حصارکشی انجام دهند تا خانمها هم بتوانند از آنها استفاده کنند. سالنها نیز که قابل استفاده هم برای خانمها و هم برای آقایان است. ضمناً شرکت مس در شهرستان انار نیز که یک پارک بانوان در آن در حال احداث است، تأمین چمن این پارک را پذیرفته. در شهربابک در مرکز دهستان نیز یک سالن در حال راهاندازی است که 80درصد کار آن انجام شده است. حدود پنج سالن دیگر هم در حال احداث داریم تا بتوانیم جمعیت خانمها را نیز بهطور کامل پوشش دهیم. ما در شهرستان انار هم برخی از سالنها را تجهیز کردیم که میتوانند در این زمینه مؤثر باشند.
استقبال مردم بسیار خوب بوده است؛ برای مثال در خاتونآباد دو زمین با کمک شهرداری احداث شده که یکی از آنها تبدیل به پارک شده است. استقبال بسیار خوبی از این زمین میشود بهطوریکه خانوادهها از محیط ایجاد شده در اطراف آن بسیار استفاده میکنند. در رفسنجان هم استقبال خیلی خوبی از زمین احداثشده شد و حتی در این زمین یک همایش 400 نفری برگزار شد. در شهربابک هم در مجموع زمینهایی که داریم اکنون بالغ بر 500 نفر در حال آموزش هستند و اوقات فراغت جوانان و نوجوانان با ورزش کردن در این مجموعهها پر میشود.
لازم است در اینجا از مدیریت سابق و کمیته ورزش که این اقدامات از آنجا شروع شد، تشکر کنم. همچنین باید از مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران جناب آقای مهندس بنیاسدیراد، مشاور فرهنگی و ورزشی ایشان و نیز مدیران محترم مجتمع که حمایت بیشائبه در توسعه و انجام پروژههای ذکرشده در شهرستانها داشتند و با کارسازی و تأمین اعتبارات مورد نیاز امکان انجام این طرح را فراهم کردند، تشکر کنم. با توجه به استقبال زیادی که از این طرح از سوی کلیه مسئولان شهرستان و استان و حتی وزرات ورزش در جریان بازدیدی که در بهمنماه 1396 صورت گرفت، شده است، این طرح در شهرستانهایی که شرکت مس به عنوان معین اقتصاد مقاومتی تعیین شده، در حال انجام است. به جد میتوان گفت این اقدام موفق شرکت در حال نهادینه شدن در استان است و انشالله توسعه این اماکن در مناطق محروم و کمبرخوردار استان کرمان و آذربایجان تداوم یابد.