
به گزارش میمتالز، شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات فعالیت خود را به عنوان نخستین شرکت سهامی عام پروژه در بازار سرمایه ایران آغاز کرد. در واقع «تجلی» اولین شرکت پروژهمحور بورسی در ایران است که با هدف اجرای پروژههای معدنی و فلزی در بازار سرمایه ایران شکل گرفت تا پروژههای معدنی و فلزی که نیاز به سرمایهگذاری مستقیم دارند را اجرا کند. شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات (ومعادن) سهامدار اصلی و عمده این شرکت است و به این ترتیب «ومعادن» از طریق «تجلی» توانسته از ظرفیتهای بازار سرمایه برای تأمین مالی و اجرای پروژهها بهرهمند شود؛ با مرتضی علیاکبری مدیرعامل این شرکت گفتوگویی درمورد وضعیت فعلی شرکت و برنامههای پیش روی آن انجام شده است.
شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات در حوزههای مختلفی اعم از اکتشاف، استخراج، کانهآرایی، فرآوری و بهرهبرداری از معادن فلزی و غیرفلزی، ارائه خدمات پیمانکاری معدنی و بازرگانی، مدیریتی، نظارت فنی و اقتصادی در امور صنعت و معدن، توسعه، تکمیل در داخل یا خارج کشور و سرمایهگذاری در سهام شرکتها، مشارکت و سرمایهگذاری در سایر شرکتها از طریق تأسیس، خرید یا تعهد سهام شرکتهای موجود و انجام فعالیتهای لجستیکی از جمله حملونقل دریایی، ریلی و جادهای فعالیت میکند.
مهمترین آنها مس جانجا، کارخانه آهن اسفنجی و ذوب فولاد کردستان، سیمین هرمز، اسکله اختصاصی شرکت هیمکو و پروژههای شرکت سرمد ابرکوه هستند که در این میان معدن مس جانجا با ذخیره قابل برداشت ۳۱۲ میلیون تن سنگ مس، یکی از بزرگترین معادن مس کشور به شمار میرود. عملیات معدنی در این پروژه از سال ۱۴۰۲ و تولید کنسانتره مس با عیار ۲۶ درصد از سال ۱۴۰۶ آغاز میشود. همچنین ظرفیت کارخانه فلوتاسیون این پروژه ۱۳۰ هزار تن در سال و ظرفیت کارخانه لیچینگ آن ۳۰۰۰ تن در سال خواهد بود.
سیمین هرمز بهمدت دو سال است که فعالیت خود را آغاز کرده و سال گذشته پیشرفت فوقالعادهای داشته است. انتظار میرود حداقل یک سال دیگر برای بهرهبرداری از آن زمان لازم باشد. پیشبینی میشود تا در پایان سال جاری در صورت تامین نقدینگی به مرحله بهرهبرداری برسد. در کنار این موارد، پروژه فولاد کردستان که در زمینه تولید آهن اسفنجی فعالیت خواهد کرد، که در صورت تامین نقدینگی مورد نیاز تا پایان سال آماده بهرهبرداری خواهد بود.
وی ادامه داد: دو پروژه فولاد کردستان در راستای توسعه و تکمیل زنجیره فولاد در استان کردستان اجرا میشود. ما از پیشرفت پروژه فولاد اسفنجی کردستان رضایت داریم، این شرکت خود دارای معدن در حوزه اکتشاف است و گندله فولاد اسفنجی کردستان توسط صبا نور تأمین میشود.
دیگر پروژه شرکت، اسکله اختصاصی شرکت هیمکو در بندر شهید رجایی است که در راستای توسعه زیرساختهای حملونقل ریلی و اسکله دریایی اجرا میشود و با توسعه حملونقل دریامحور شاهد کاهش هزینههای جانبی و افزایش بهرهوری خواهیم بود که این امر به نوبه خود موجب افزایش سوددهی شرکتهای سهامدار مثل گلگهر و گهرزمین، مزیت رقابتی آنها میشود. ضمن اینکه اولویت نخست در این پروژه، راهاندازی ریل و اتصال آن به ریل سراسری راهآهن و همچنین خدمات تخلیه و بارگیری میباشد که با ایجاد این مسیر، کاهش قابلتوجه زمان حملونقل و هزینهها را شاهد خواهیم بودیم.
در سال مالی گذشته، جمع سرمایهگذاریهای شرکت به بیش از ۹ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان رسید. در خصوص پروژه ابرکوه نیز در سال گذشته، شاهد به ثمر نشستن تلاشهای صورت گرفته در پروژه کلاف سرمد بودهایم و این پروژه به مرحله بهرهبرداری رسیده است. بر اساس برنامهریزیهای انجام شده، انتظار میرود که سود حاصل از این پروژه در سال جاری به مراتب بیش از سال گذشته باشد.
در پروژه کلاف سرمد، علاوه بر تولید کلاف، پروژه خط تولید آهن اسفنجی و فولادسازی نیز در دستور کار قرار دارد که پیشبینی میشود در اوایل سال ۱۴۰۵ به بهرهبرداری برسد. در پروژه فولاد شرق نیز که هدف از آن تولید سالانه ۲.۵ میلیون تن کنسانتره سنگ آهن است که راهاندازی آن در سال جاری درصورت تامین نقدینگی قطعی تلقی میشود.
احتمال بسیار قوی وجود دارد که بخشی از پروژههای مذکور در سال جاری به مرحله راهاندازی برسند. پس از این مقطع زمانی، شرکت رسماً وارد فاز تولید و کسب سودآوری مستمر از محل فعالیتهای اصلی خود خواهد شد. پیشبینی میشود در صورت تامین نقدینگی توسط سهامداران، سال پیش رو، سال شکوفایی پروژههای متعدد تجلی باشد.
چشمانداز سرمایهگذاریهای تجلی شامل استراتژیای است که به تصویب هیات مدیره رسیده و در حال حاضر استراتژی با جزئیات و برنامهریزی ریالی و ارزی و ... دیگری در حال تهیه است که هدف آن خروج کلی از زنجیره فولاد تا سال ۱۴۱۰ و ورود بیشتر به حوزههای طلا و مس و همچنین تکنولوژی نوین شامل عناصر نادر و حیاتی و فولادهای خاص و آلیاژی است.
راهاندازی کارخانه کوچک مقیاس تولید اکسید عناصر نادر خاکی که گام مهمی در زنجیره ارزش افزوده عناصر نادر خاکی و توسعه فناوریهای نوین است از دیگر دستاوردهای شرکت «تجلی» محسوب میشود و دستیابی به فناوری فرآوری عناصر نادر خاکی، ایران را در زمره کشورهای پیشرفته در این حوزه قرار داده است. فعالیتهای انجام شده این شرکت در حوزه عناصر نادر خاکی منتج به تملک دو محدوده معدنی با ذخیره ۱۲۰ میلیون تن، اخذ اولین پروانه بهرهبرداری عناصر نادر خاکی در کشور به نام شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات، ایجاد دانش فرآوری و تولید کنسانتره مونازیت برای اولین بار در کشور و تولید نیمه صنعتی محصول و ایجاد دانش فنی استحصال عناصر نادر خاکی از کنسانتره مونازیت و تولید اکسیدهای عناصر نادر خاکی در مقیاس آزمایشگاهی و نیمهصنعتی و همچنین ساخت کارخانه نیمهصنعتی تولید کنسانتره مونازیت شده است.
یکی از مهمترین سرمایهگذاریها و دستاوردهای شرکت، تکنولوژی فرآوری عناصر نادر خاکی است که برای اولین بار در ایران و خاورمیانه صورت گرفته است. نکته بسیار مهم در این مورد نیز موفقیت دستیابی به دانش تولید اکسیدهای عناصر نادر خاکی است که با همکاری جوانان نخبه محقق شده و ایران را در زمره کشورهای پیشرفته در این حوزه قرار داده است.
ما افتخار داریم که اعلام کنیم در کشورمان ایران، با همت جوانان بااستعداد، توانستیم یکی از دانشهای روز دنیا را در اختیار بگیریم. این دانش، مربوط به تولید اکسیدهای عناصر نادر خاکی است که یکی از دغدغههای اصلی کشورهای پیشرفته به شمار میرود. در حال حاضر، ایران نه تنها معادن این عناصر را در اختیار دارد، بلکه به دانش فرآوری و استحصال آن نیز دست یافته است. بررسیها نشان میدهد که حتی در باطلههای سنگ آهن نیز مواد معدنی با ارزشی وجود دارد که شرکت تجلی آماده بهرهبرداری از آنهاست.
ما در ابتدا دو معدن در استان یزد را در اختیار گرفتیم و پس از اکتشاف تکمیلی، نمونههای آزمایشگاهی کنسانتره مونازیت را تولید کردیم. سپس برای مدیریت ریسک، اقدام به تولید آزمایشگاهی نمکها و اکسیدهای عناصر نادر خاکی کردیم و در نهایت، موفق به تولید اکسیدهایی با عیار بیش از ۹۲ درصد شدیم.
کارخانه تولید انبوه این محصولات راهاندازی خواهد شد و نه تنها نیاز داخلی را تأمین میکنیم بلکه بخش عمدهای از تولیدات به صادرات اختصاص خواهد یافت. با افتتاح این کارخانه کوچک مقیاس و هدف - شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات - در احداث کارخانه ای با تولید انبوه، ایران به یکی از معدود کشور های منطقه تبدیل می شود که توانایی تولید صنعتی کنسانتره مونازیت و اکسیدهای آن را دارد و امید است در حدود یک سال و نیم آینده شاهد تولید انبوه آن که با در اختیار داشتن ۲ معدن در استان یزد با ذخیره حداقل ۱۲۰ میلیون تن به بهرهبرداری برسد.
این عناصر در صنایع مختلفی از جمله تجهیزات الکترونیکی، انرژیهای تجدیدپذیر، تکنولوژیهای پزشکی، ارتباطات نوری و تولید انواع لیزر و باتریها و بسیاری از صنایع نوین کاربرد دارند. با پیشرفت تکنولوژی، مصرف این عناصر در جهان به طور چشمگیری افزایش یافته است.
سودآوری «تجلی» با توجه به زمان راهاندازی پروژهها، متغیر خواهد بود. این شرکت پروژهمحور بوده و همانگونه که مستحضر هستید در شرکت پروژهمحور اصولاً سود اصلی خود را بعد از به بهرهبرداری رسیدن پروژه های آن شناسایی خواهد کرد و قبل از بهرهبرداری پروژهها سودهای شناسایی شده، عمدتاً سود ناشی از سرمایهگذاری های کوتاهمدت و سایر فعالیتهای جانبی و فروش خواهد بود.
در سنوات قبل مبالغ زیادی از سرمایهگذاریهای کوتاهمدت که اصولاً به خاطره تکمیل پروژهها بعضا توسط سهامداران در اختیار شرکت بود به فروش رسیده و مازاد بهای فروش نسبت به قیمت تمامشده تاریخی، منجر به شناسایی سود در دفاتر تجلی شده است. همچنین به دلیل اینکه بخش زیادی از سرمایهگذاریهای کوتاهمدت قبلاً فروخته و به پروژههای شرکت تزریق شده بود، عملا از باقیمانده سرمایهگذاریهای کوتاهمدت امکان شناسایی سود از این بابت در سال ۱۴۰۳ امکانپذیر نبود.
تفاوت سود سال ۱۴۰۳ نسبت به سال قبل یک بخش بخاطر عدم تحقق سود فروش سرمایهگذاریها که به آن اشاره شد، میباشد و بخش دیگر بخاطر کاهش سود شناسایی شده از محل تقسیم سود شرکتهای تابعه و وابسته نسبت به مدت مشابه در سال گذشته است.
تامین نقدینگی برای بهرهبرداری از پروژهها؛ در حالی سود تقسیم شده در شرکت سرمد ابرکوه با ۴۰ درصد کاهش نسبت به سال قبل مواجه شده که این امر صرفاً بخاطر عدم خروج نقدینگی در صیانت از تأمین مالی به موقع پروژهها رخ داده و این امر در صورت های مالی تلفیقی کاملاً مشهود است. البته این کاهش سود تقسیمی در حالی رقم خورده است که شرکت سرمد ابرکوه موفق شده در کنار تکمیل پروژه زیر سقفی کلاف، نسبت به تولید و فروش میلگرد به صورت توامان اقدام کند. بهطوری که با وجود قطعی گاز و برق به میزان تولید و فروش مشابه سال قبل دست یافته است. بر این اساس و با توجه به ماهیت اصلی شرکت و پروژهمحور بودن آن، احتمالا بخشی از پروژههای شرکت تجلی در سال ۱۴۰۴ به مرحله راهاندازی برسند؛ آغاز به کار پروژه کلاف سرمد، پیشرفت قابل توجه در سایر طرحهای فولادی و همچنین تولید نیمهصنعتی و سپس صنعتی عناصر نادر خاکی را میتوان سرآغاز سودآوری از فعالیتهای اصلی شرکت «تجلی» ارزیابی کرد. در واقع پس از این مقطع زمانی، شرکت رسماً وارد فاز تولید و کسب سودآوری از محل فعالیتهای اصلی خود میشود.
درآمد عملیاتی مستمر شرکت در سال ۱۴۰۳ به عدد ۴۹۱ میلیارد تومان رسید و سود خالص آن نیز ۲۴۵ میلیارد تومان بوده است. بخش ارزی سرمایهگذاریها حدود ۱۱۵ میلیون یورو بوده که اگر صرفا همین مبلغ را به نرخ روز دولتی تسعیر ارزی انجام دهیم، سرمایهگذاریهای بلندمدت به ۹۴۰۷ میلیارد تومان میرسد. که در صورت افزودن سرمایهگذاری ریالی، حجم سرمایهگذاری رقم قابلملاحظهای خواهد بود که با رقم بهای هر سهم در بورس فاصله زیادی دارد.
پروژه فولاد شرق خراسان به دلیل برخی مشکلات، از زمان تأسیس به شرکت تجلی منتقل شد و از زمان واگذاری به این شرکت، پیشرفت فیزیکی خوبی داشته است. برخی از زیرساختهای این پروژه برای ۵ میلیون تن برنامهریزی شده و اگر نقدینگی لازم توسط سهامداران به آن تزریق شود، پیشبینی میشود در پایان سال جاری به تولید آزمایشی برسد.
شرکت معدنکار باختر از شرکتهای بزرگ گروه است که تجلی ۴۰ درصد و صبانور ۶۰ درصد سهام آن را در اختیار دارند. این شرکت، علاوه بر فعالیت در معدن جانجا، سه پروژه دیگر را نیز برای صبانور اجرا میکند و همواره از عملکرد، دقت و سرعت این شرکت رضایت کامل گزارش شده است. سود خالص معدنکار باختر در پایان سال ۱۴۰۲ معادل ۱۶۷ میلیارد تومان بود که در سال ۱۴۰۳ با جهشی قابل توجه به ۴۷۷ میلیارد تومان افزایش یافته است.
شرکت اکتشاف تجلی متولی حفاری گروه است که تجلی ۳۶ درصد سهام آن را در اختیار دارد. سود این شرکت در سال ۱۴۰۲ معادل ۴۲ میلیارد تومان بود که به دلیل تاخیر در تحویل دو دستگاه حفاری پیشرفته، در سال ۱۴۰۳ به ۳۷ میلیارد تومان کاهش یافت. با توجه به حجم پروژههای معدنی گروه، برنامههایی جهت توسعه این شرکت و افزایش توان اجرایی آن در دستور کار قرار گرفته است.
شرکت بازرگانی صنایع معدنی ایران نیز طی سال ۱۴۰۳ بالغ بر ۲۵ هزار میلیارد ریال فروش داشته و سود آن از ۴۴ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ به ۱۴۸ میلیارد تومان در سال جاری افزایش یافته است. این شرکت سهم قابلتوجهی در معاملات بازرگانی، صادرات و واردات مواد معدنی گروه ایفا میکند. همچنین شرکت سبدگردان تجلی آفتاب با مشارکت شرکت مس به تازگی فعالیت خود را آغاز کرده و انتظار میرود در سال آینده به یکی از شرکتهای فعال گروه در بازار سرمایه تبدیل شود.
برنامههای هیات مدیره شامل اجرای کارخانه تولید انبوه عناصر نادر خاکی، استمرار اقدامات اکتشافی، تکمیل پروژههای صنعتی، پیگیری افزایش سرمایه و ورود شرکتها به بورس و عرضه سهام در بازار سرمایه است. با توجه به سرمایهگذاری های انجام شده طی این سالها و بهرهبرداری از پروژهها، مسیر درخشانی پیش روی شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات خواهد بود که با صبوری سهامداران که همواره یکی از مشوقهای اصلی ما بوده و هستند بتوانیم نتیجه اعتماد به تجلی را در قیمت سهام آن در بازار سرمایه، نصیب آنان کنیم. به جرات میتوانیم بگوییم سهامداران شرکت «تجلی» به عنوان یک شرکتپروژه، از بهترینها هستند؛ آنان کسانی هستند که بیش از خیلی از سهامداران دغدغه پیشرفت و توسعه کشور را دارند.
نجمه آجربندیان - خبرنگار
منبع: صدای بورس