به گزارش میمتالز، سه شنبه و چهارشنبه، ۱۷ و ۱۸ اسفندماه ۱۴۰۰ بندرعباس میزبان دومین کنفرانس بینالمللی فولادسازی و ریختهگری مداوم بود. فرصتی بدیع که شرکت فولاد هرمزگان از شرکتهای گروه فولاد مبارکه در فضایی حرفهای پدید آورد تا کارشناسان و متخصصان حوزه فولادسازی و ریختهگری گرد هم بیایند و با تعامل سازنده به انتقال تجارب بپردازند.
سالن مرجان و آمفی تئاتر هتل هرمز و تالار شهید آوینی بستر ایجاد فضای تبادل ایده ها، تجربیات، مشکلات و راه حلهای بدست آمده توسط شرکت کنندگان و یا صاحبان تکنولوژی در موضوعات مختلف مرتبط با حوزه تخصصی کنفرانس را فراهم کرد.
این کنفرانس فرصتی ایجاد کرد که شرکتکنندگان در جستجوی موضوعات مورد علاقه خود برای ارائه در کنفرانس و یا استفاده از مطالب ارائه شده در راستای بسط و گسترش تئوریک و یا عملی موضوع حرکت کنند.
شرکت فولاد هرمزگان با هدف فراهم ساختن محیطی برای انتشار دستاوردهای نو، شناسایی راه حلهایی برای مسائل مشترک صنعت فولاد، تبادل اندیشه صاحبان نظر در این صنعت، تحت تاثیر قرار دادن صنعت فولاد از محورهای همایش و در نهایت ایجاد یک پایگاه تخصصی دانشی در حوزه فولادسازی و ریخته گری مداوم، کنفرانس را برای دومین بار برگزار کرد. در همین راستا گفتگویی با سید اصغر مدنی، معاون بهرهبرداری شرکت فولاد هرمزگان انجام داده ایم که در ادامه میخوانید:
هدف از برگزاری کنفرانس دومین فولادسازی و ریخته گری مداوم ۱۴۰۰، که در بندرعباس برگزار شد، جمع آوری اساتید فولادسازی، به اشتراک گذاشتن تجربیات و ارائه مقالات باکیفیت این حوزه است. همچنین یکی از اهدافی که ما در این گردهمایی دنبال میکنیم، بومی سازی ۱۰۰ درصدی در آینده نزدیک است. در گردهمایی قبلی نیز یکی از اهداف اصلی بومی سازی بود که شرکتهای حاضر از لحاظ مواد مصرفی و قطعات الکترونیکی کمک کردند که ما پیشرفت کنیم. شاید از عللی که در دو سال اخیر بومی سازی پیشرفت داشته است، برگزاری اولین دوره کنفرانس فولادسازی توسط شرکت فولاد هرمزگان بوده است.
ما در کشور، چنین گردهمایی تخصصی با عنوان ریختهگری و فولاد سازی نداریم، اما در اروپا چنین چیزی هست؛ اما در ایران اولین بار است که یک شرکت این کار را انجام میدهد و به هر حال اساتید مختلف مقالات خود را ارائه میدهند و در کل گردهمایی بسیار خوبی است که متخصصان این حوزه دور هم جمع شوند. ا نتظار این است که شرکتها تجربیات خود را بیشتر به اشتراک بگذارند و تجربیات خود را در این کنفرانس ارائه دهند.
در دو سال گذشته شرکت فولاد مبارکه و بیشتر فولادسازان ایران پیشرفت زیادی کردهاند، اما کارهایی که انجام شده است را بایستی به اشتراک گذاشت تا بقیه نیز استفاده کنند، اشتراکگذاری مزیت دیگری هم دارد و آن این است که راه رفته تکرار نمیشود و افراد و شرکتهای جدید این مسیر را با سرعت بیشتری طی میکنند و زودتر به چشم انداز ۵۵ میلیون تن فولاد در سال ۱۴۰۴ در کشور برسیم.
با توجه به وضعیت فعلی و مشکلاتی که برای اشتغالزایی در کشور وجود دارد، یکی از مکانهایی که فعلا زمینه اشتغالزایی را انجام میدهد، فولادسازی است. فولادسازی در شهرهای مختلف کشور انجام میشود و اشتغال خوبی نیز به طور مستقیم و غیر مستقیم ایجاد میکند که مورد بسیار خوبی است، اگر ما بتوانیم به هم کمک کنیم که تولید افزایش پیدا کند بهتر نیز میشود.
مشکل فعلی فولادسازی کشور که در دو سال اخیر خود را نشان داده است نبود زیرساختهای گاز، برق و آب است؛ به عنوان مثال در بندرعباس آب محدودیت برق و گاز مشکل زیادی به همراه داشته است و مقدار زیادی از تولید را برای برق و گاز از دست دادیم.
با توجه به اینکه در منطقه محروم هستیم و تلاش کردیم مشتریهای خود را از دست ندهیم، معادل ۲۶۰ هزار تن تولید فولاد را از دست دادیم و خیلی سخت جلو میرویم، همچنین در بحث احیای مستقیم ۱۵۰ هزار تن برای کمبود گاز و برق از دست دادیم.
بومی سازی خیلی خوب است؛ اما مسائلی هم دارد بومیسازی باید درست انجام شود چراکه اگر درست انجام نشود واحدهای صنعتی را دچار مشکلات جدی خواهد کرد. به نظرم همیشه سه شرط باید برای بومی سازی مدنظر باشد، کیفیت، قیمت و زمان تحویل که نیاز است، بارها شده که در یک بحث بومی سازی به ما قول دادهاند که محصول شما یک سال دیگر آماده میشود، اما تقریبا ۸۰ درصد زمان که سپری میشود اعلام میشود که قطعه قابل ساختن نیست و مشکلاتی پیش آمده است و مجبور شدیم قطعه را از خارج با قیمت گزاف خریداری کنیم و خریدی که میتوانستیم با یک کشتی انتقال دهیم را با هواپیما و هزینه بیشتر منتقل کنیم تا خط تولید از دست نرود، این سه پارامتر از نظر من بسیار مهم است که شرکتهایی که میخواهند وارد بومی سازی شوند و قطعهای را برای کارخانهای بومی سازی کنند اگر اینها را رعایت کنند مشکل حل میشود؛ اما اگر نتوانند مشکل حل که هیچ افزایش نیز خواهد یافت.
ما باید برای این کار یک دستورالعمل و روش کار تعریف کنیم، صنعت جایی است که از لحاظ ایمنی میتواند هزاران حادثه در برداشته باشد، شرکتها طرحهایی را میآورند که تا به حال جایی پیاده نشده و خودشان نیز به این طرحها مطمئن نیستند و گاهی میبینیم ایمنی که ما برای کار در نظر گرفتیم، با ایمنی تعریف شده از سمت آنها فاصله دارد. ممکن است با تست این امر خسارت سنگینی نیز ببینیم، بارها این مورد پیش آمده است و ما مجبوریم مطمئن حرکت کنیم، اما اگر پروژه خود را درست تعریف کنند و در جاهایی آن را آزمایش کنند ما نیز همکاری لازم را خواهیم داشت.
یک بار یکی از شرکتها درخواست کردیم برای بومی سازی ما قبل از پروژه دو کارشناس برای بازدید بفرستیم و آنها میگویند که اول خدمت و محصول فروخته میشود و بعد بازدید ممکن میشود در حالی که ما چنین چیزی نداریم و قانون ما برای همکاری با یک شرکت مشخص است. اول باید محصولی که گفته میشود چک شود که در ایران تولید میشود یا بعضی اوقات برخی افراد آنها را وارد میکنند، بعد از تایید محل ساخت مقدار کمی برای آزمایش خریداری میشود، بعد از آزمایش اولیه و موفقیت در آن مقداری خریداری میشود که خط تولید دچار آسیب نشود و بعد از آن شرکت وارد لیست و مناقصه میشود، خیلی اوقات گله میکنند که ما خواستیم کار کنیم و شما با ما همراهی نکردید، وقتی قیمت در مناقصه بالا باشد نمیشود کاری کرد؛ بنابراین با وجود حضور چهار تا شش شرکت بر اساس قیمت برنده مشخص میشود.
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در جلسهای که قبل از افتتاح طرحهای توسعهای در بهمنماه، تاکید داشتند که نباید طرح توسعه روی زمین بماند و هرچه زودتر باید انجام و به بهره برداری برسد که حرف بسیار درستی است؛ زیرا هر روز که طرح توسعهای عقب بیفتد هزینههای زیادی در پی خواهد داشت. شرکت فولاد مبارکه از لحاظ مالی و بودجهای حمایت لازم را انجام داد؛ چراکه نقطه اصلی یک پروژه بودجه آن است و اگر پروژهای بودجه نداشته باشد تعریف کردن آن زیاد درست نیست. اول سرمایه مهم است، به خصوص که ۹۷.۵ درصد سهام فولاد هرمزگان متعلق به فولاد مبارکه است و سهامدار اصلی آن شرکت فولاد مبارکه است و حمایت مالی آنها بسیار مهم و حیاتی است و مدیرعامل محترم شرکت فولاد مبارکه نیز دستور این حمایت را دادهاند.
دستاوردها و رکوردهای فولاد هرمزگان در سال ۱۴۰۰ نشان میدهد اتفاقات مهمی در این شرکت رخ داده است.
ما امسال در بخش فولادسازی سه رکورد ماهیانه، در آهن اسفنجی دو رکورد ماهیانه و چندین رکورد روزانه در این دو حوزه ثبت کردیم و حتی دیروز یک رکورد روزانه احیا مستقیم ثبت کردیم که حدود سه هزار تن در مدول احیای مستقیم ثبت شد که رکورد بسیار خوبی است. رکورد اخیر شرکت فولاد هرمزگان بسیار عالی است؛ با توجه به اینکه ما کیفیت را نیز فدا نکردیم، با وجود اینکه در احیای مستقیم میتوانیم سرعت را با فدای کیفیت، افزایش دهیم، اما کیفیت ما ثابت ماند و رکورد نیز زدیم.
الان بازار آهن اسفنجی بسیار گرم است و خیلی گران شده و اگر بخواهیم نیاز خود را برای فولاد بخریم به صرفه نخواهد بود؛ برای اینکه مقرون به صرفه باشد باید خودمان تولید کنیم و کمبودهای جزئی را از بیرون بخریم، طرحهای توسعه مدول ۹۰۰ تنی که از بعد عید شروع به کار خواهد کرد و پیمانکار آن در حال انتخاب است، با همین هدف دنبال میشود تا این پروژه سه ساله سریعتر اجرا شود.
به هر حال الان محصول نهایی فولاد هرمزگان تختال است و این محصول به فروش میرسد. اعتقاد برخی این است که خام فروشی یعنی ما سنگ آهن بفروشیم؛ اما نظر من این است که با فروش اسلب نیز در حال خام فروشی هستیم و نباید این امر انجام شود و باید محصول با ارزش افزوده بالاتر به فروش برسد، چندین سال روی این موضوع کار شده که ما یک نورد گرم داشته باشیم و خدا را شکر در سفر اخیر مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه تصمیم بر این شد که خط نورد گرم با تولید ۳.۵ میلیون تن فولاد داشته باشیم که کارهای آن در حال انجام است و تا یکی دو ماه بعد از عید کلنگ زنی شود و پروژه آن آغاز به کار میکند.
خیر، شرکت فولاد مبارکه در حال ساختی یک نیروگاه هزار مگاواتی برگشتپذیر است و ما نیز از همان نیروگاه تغذیه خواهیم کرد. یکی دو میدان گازی نیز برای عدم توقف تامین انرژی گاز هم انتخاب شده است که البته اینکه نیروگاه ایجاد شود و به بهرهبرداری برسد نزدیک سه سال طول خواهد کشید و متاسفانه سال آینده هم مشکل زیرساخت گاز و برق و آب را خواهیم داشت.
به علت محدودیت تامین برق، بالغ بر ۱۸۰ هزار تن فولاد را از دست دادیم و به رغم تمام محدودیتهای انرژی به ظرفیت اسمی تولید خود دست یافتیم و با رفع محدودیتهای انرژی امیدواریم سال آتی از ظرفیت اسمی در نظر گرفته شده عبور کنیم؛
سال نو را پیشاپیش به همه همکاران تبریک میگویم و آرزوی صحت و سلامتی در اپیدمی کرونا دارم و آخرین پیام اینکه با تلاش آنهاست که یک شرکت میتواند پایدار بماند و اگر همه عاشقانه کار نکنند ممکن است دچار مشکل شویم.
عاطفه علیان