به گزارش میمتالز، رشد نقدینگی در کشور همچنان و با سرعت ادامه دارد. اخیرا در گزارشی، از افزایش ۱۳۰۰ هزار میلیارد تومانی نقدینگی، در سال گذشته خبر داده شد. تداوم این شرایط میتواند تورم را در سال ۱۴۰۱ افزایشی کند. اما آیا این اتفاق رخ میدهد؟
خلق روزانه نقدینگی طی شش ماه نخست سال ۱۴۰۰، بهطور متوسط ۳۱۸۰ میلیارد تومان بوده، اما این رقم طی ۹ ماه نخست و ۱۱ ماه نخست بهترتیب به مقدار ۳۴۴۵ و ۳۴۱۶ میلیارد تومان در هر روز رسیده و طی ۱۲ ماه نیز از این ارقام فراتر رفته.
مطابق این گزارش، رقم نقدینگی در انتهای اسفند سال گذشته از رقم ۴۷۵۰ هزار میلیارد تومان عبور کرده است و پیشبینی میشود بهزودی از مرز پنج هزار هزار میلیارد تومان بگذرد.
امیرحسین نامآور، کارشناس بازارهای مالی معتقد است هر چند رشد نقدینگی میتواند به افزایش تورم منجر شود، اما سیاستهای انقباضی دولت احتمالا ترمز آن را میکشد. با وجود این بازدهی بازارهای مالی در سال جاری نیز احتمالا کمتر از این میزان خواهد بود.
او میگوید: نقدینگی در کشور در حال افزایش است و بالا رفتن درآمدهای نفتی نیز به این موضوع دامن میزند. در واقع اگر این منابع مالی، صرف زیرساخت نشود میتواند پایه پولی را بالا ببرد و تورم را صعودی کند.
نامآور میافزاید: از سوی دیگر، سیاستهای اقتصادی دولت در سال جاری انقباضی است و این موضوع روند افزایش آن را کنترل میکند. به گونهای که حتی میتواند عدد این شاخص را کاهشی کند.
این کارشناس بازارهای مالی پیشبینی میکند: در سال جاری احتمالا رکود تورمی ادامه مییابد. در چنین شرایطی، هیچ بازاری، حتی مسکن، به اندازه نرخ سود بانکی به افراد بازدهی نمیدهد. اگر برجام احیا شود، دلار نیز تا این حد رشد نمیکند.
او میافزاید: به نظر میرسد در سال ۱۴۰۱ به دلیل سیاستهای انقباضی بودجه، رقم کل تورم حتی تا ۲۹ الی ۳۵ درصد کاهش یابد. با وجود این، کالاهای اساسی مورد نیاز مردم، از جمله غذا و دارو، تا حد قابل توجهی رشد قیمت ریالی را تجربه میکنند.
نامآور توضیح میدهد: به عبارت دیگر امسال، تورم ریالی بیش از دلاری خواهد بود. تورم ریالی، نتیجه افزایش حجم نقدینگی، بالا رفتن پایه پولی و کسری بودجه است.
او در عین حال تاکید میکند: حتی در صورت کاهش تورم، بازدهی هیچیک از بازارهای مالی به اندازه آن نخواهد بود. از جمله رشد قیمت دلار، احتمالا کمتر از تورم باشد.
منبع: تجارت نیوز