تاریخ: ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۳:۳۷
بازدید: ۱۷۴
کد خبر: ۲۵۶۰۷۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
بهای ارز مهم‌ترین محرک بازار ابزار‌های مالی در ماه نخست ۱۴۰۱ بود

تک‏‏‌ستاره حامی نرخ گواهی‏‏‌ها

تک‏‏‌ستاره حامی نرخ گواهی‏‏‌ها
‌می‌متالز - صعود نرخ ارز در فروردین‌ماه ۱۴۰۱ افزایش ارزش اغلب نماد‌های گواهی‌های کالایی در اولین ماه از سال ۱۴۰۱ را به همراه داشت.

به گزارش می‌متالز، در این شرایط، سایر سیگنال‌های بنیادی اثرگذار بر انواع گواهی‌های کالایی فعال در بازار مالی بورس‌کالای ایران نیز از رشد قیمتی در این بخش حمایت کرد. به این ترتیب، در حالی که نوسان مثبت قیمت طلا در بازار‌های جهانی از رشد نرخ گواهی سکه در بازار داخل حمایت کرد، خشکسالی سال گذشته و کاهش تولید محصولات کشاورزی نیز از رشد قیمت گواهی‌های کالایی محصولات کشاورزی حمایت کرد. با این حال، عدم‌تثبیت نرخ ارز در کانال ۲۸‌هزار تومان در روز‌های پایانی فروردین‌ماه باعث شد تا گواهی‌های کالایی با اصلاح اندک قیمتی روبه رو شوند. نرخ گواهی‌های کالایی ظرف روز‌های پایانی سال ۱۴۰۰ کاهشی بود؛ اما همچنان انتظارات معامله گران این بازار مثبت بود، به نحوی که نرخ فروش گواهی‌های سکه در رقمی بالاتر از ارزش بنیادی قرار داشت؛ این موضوع می‌تواند بیانگر انتظارات فعالان این بازار از رشد قیمتی باشد.

صعود گواهی‌های کالایی در ماه اول

افزایش نرخ ارز در بازار آزاد ظرف فروردین‌ماه امسال به افزایش قیمت اغلب نماد‌های گواهی کالایی در این ماه منجر شد. نرخ ارز سیگنالی جهت دهنده به بازار گواهی کالایی کشور است و توقف روند نزولی دلار که در سه‌ماه پایانی سال ۱۴۰۰ به وجود آمده بود، باعث شد تا به ارزش اغلب نماد‌های گواهی کالایی در بازار مالی بورس‌کالا افزوده شود. اسکناس آمریکایی اسفندماه را با نرخی در محدوده ۲۶‌هزار و ۲۵۰ تومان به پایان رساند؛ اما بی نتیجه ماندن مذاکرات احیای برجام در روز‌های پایانی سال و شروع سال جدید باعث شد تا نرخ دلار مجددا در فروردین‌ماه افزایش یابد و به کانال ۲۷‌هزار تومان صعود کند. دلار در روز‌های ابتدایی هفته قبل یعنی ۲۸ و ۲۹ فروردین به کانال ۲۸‌هزار تومان صعود کرد؛ هرچند نتوانست در این کانال قیمتی تثبیت شود. به این ترتیب، افزایش نرخ ارز در فروردین‌ماه امسال سیگنالی مثبت و موثر در جهت رشد نرخ گواهی‌های کالایی بود. البته روند افزایشی نرخ دلار در روز‌های پایانی فروردین‌ماه متوقف شد و مجددا نرخ ارز به کانال ۲۷‌هزار تومان عقب نشینی قیمتی داشت که این موضوع از قرمزپوشی بازار گواهی‌های کالایی در روز‌های پایانی فروردین‌ماه حمایت کرد.

بازگشت اقبال به معامله گران طلای سرخ

میانگین نرخ فروش انواع گواهی زعفران در بازار مالی بورس‌کالای ایران ظرف یک‌ماه منتهی به ۳۱ فروردین‌ماه امسال رشد ۵/ ۳ درصدی داشت، به این ترتیب می‌توان اذعان کرد که اقبال به تولیدکنندگان و معامله گران طلای سرخ بازگشته است. سیگنال‌های ارزی و افزایش قیمت زعفران در بازار فیزیکی مهم‌ترین عواملی بودند که به رشد ارزش گواهی‌های این محصول در بازار جهانی منجر شدند. در حالی که افزایش نرخ ارز در بازار داخل از رشد قیمت گواهی زعفران در بازار داخل حمایت کرد، بازار فیزیکی این محصول نیز با افزایش تقاضای مصرفی با آغاز تعطیلات عید و ماه رمضان مواجه شد که این موارد از رشد قیمتی این محصول در بازار داخل حمایت کرد. خشکسالی غیرمنتظره کشور ظرف سال گذشته به کاهش برداشت زعفران منجر شده و این موضوع نیز عاملی در جهت تقویت قیمت زعفران در بازار فیزیکی و بازار مالی بورس کالای ایران بود. نرخ زعفران در سال‌جاری افزایشی شده؛ اما همچنان برخی کارشناسان معتقدند که حتی بدون در نظر گرفتن سیگنال‌های ارزی نیز این محصول پتانسیل رشد قیمت به دلیل برتری تقاضا نسبت به عرضه با توجه به کاهش برداشت این محصول را دارد.

ذهنیت معامله گران طلا افزایشی ماند

میانگین نرخ فروش گواهی سکه در بازار مالی بورس‌کالا طی ۲۹ فروردین به کانال ۱۳۴‌هزار تومان (معادل یک‌درصد یک‌سکه کامل در بازار گواهی) صعود کرد که این رقم بیشترین نرخ فروش هر گواهی سکه پس از نیمه آذرماه بود؛ در این روز نرخ سکه در بازار فیزیکی نیز افزایشی بود؛ اما معامله گران بازار مالی بورس‌کالا حاضر به معامله گواهی سکه با نرخی حدود ۵/ ۱‌درصد بالاتر از ارزش بنیادی آن (به شکل بنیادی ارزش هر واحد گواهی سکه طلا برابر یک‌صدم ارزش نرخ معامله سکه در بازار فیزیکی است) شدند. صعود نرخ ارز به کانال ۲۸‌هزار تومان و نوسان بهای طلای جهانی در محدوده ۱۹۶۰ دلار به ازای هر اونس از اوج گیری قیمتی گواهی سکه حمایت کرده و معامله گران این بازار را به معامله در نرخی بالاتر از ارزش بنیادی ترغیب کرد.

با این حال، مقاومت بازارساز در برابر تثبیت نرخ اسکناس آمریکایی در کانال ۲۸‌هزار تومان و بازگشت نرخ آن به کانال ۲۷‌هزار تومان باعث شد تا قیمت گواهی‌های کالایی از جمله گواهی سکه ظرف دو روز پایانی فروردین اصلاح شود. میانگین نرخ فروش هر گواهی سکه در روز پایانی فروردین‌ماه به ۱۳۱‌هزار تومان رسید؛ البته در این روز هم همچنان گواهی‌های سکه با نرخی بالاتر از ارزش بنیادی مورد معامله قرار گرفتند که این موضوع نشان‌دهنده انتظار فعالان بازار مالی از رشد قیمت‌هاست. با این حال، نرخ طلا در بازار‌های جهانی ظرف روز‌های ابتدایی اردیبهشت‌ماه کاهشی شد و به این ترتیب سیگنال جهانی پشت بازار گواهی سکه در بازار مالی بورس‌کالا را خالی کرد.

افت نرخ طلای جهانی، حامی عقبگرد بازار گواهی سکه

نوسان نرخ طلا در بازار‌های جهانی، سیگنال بنیادی اثرگذار دیگر بر نرخ سکه و گواهی آن در بازار داخلی است. در حالی که صعود قیمت طلا در بازار‌های جهانی متاثر از جنگ روسیه و اوکراین باعث حمایت از رشد قیمت سکه در بازار داخلی ظرف یک‌ماه اخیر شده بود، تصمیم فدرال‌رزرو برای تشدید سیاست انقباضی باعث شد تا نرخ طلای جهانی ظرف روز‌های اخیر کاهشی شده و به این ترتیب این افت نرخ از کاهش قیمت در بازار داخلی حمایت کرد. فدرال‌رزرو در ماه گذشته میلادی (مارس) برای مقابله با تورم، نرخ بهره را در ایالات‌متحده آمریکا پس از حدود دو سال به میزان ۲۵/ ۰ واحد افزایش داد. افزایش نرخ بهره سیاستی موثر برای مقابله با تورم تلقی می‌شد؛ اما اختلال در عرضه جهانی کامودیتی‌ها و تبعات جنگ در اروپای شرقی و تحریم روسیه باعث شد تا تورم ماهانه در ایالات‌متحده آمریکا همچنان افزایشی باشد که این موضوع فدرال‌رزرو را برای تشدید سیاست‌های انقباضی تشویق می‌کند. تشدید سیاست‌های انقباضی، سیگنالی منفی برای بازار طلا و سایر کامودیتی‌ها تلقی می‌شود.

روز پنج‌شنبه ۲۱ آوریل، جروم پاول، رئیس فدرال‌رزرو از احتمال افزایش نرخ بهره به میزان ۵/ ۰‌درصد در یک‌مرحله خبر داد. وی در یک سخنرانی که به میزبانی صندوق بین‌المللی پول برگزار شد، عنوان کرد که مقامات فدرال‌رزرو به جلوگیری از افزایش مستمر تورم در ایالات‌متحده آمریکا متعهد هستند. این اظهارات به تقویت ارزش شاخص دلار آمریکا منجر شد و بازدهی اوراق ۱۰ ساله خزانه داری ایالات‌متحده آمریکا را به بیش از ۹/ ۲‌درصد رساند. تبعات سخنرانی جروم پاول، طلا را تا ۱۹۳۲ دلار به ازای هر اونس عقب راند. طلا ظرف یک‌هفته اخیر کاهش نرخ ۲/ ۲ درصدی داشت و به کف قیمت یک‌ماه اخیر خود بازگشت. با وجود این، همچنان برخی تحلیلگران بر این باورند که استمرار تنش ژئوپلیتیک در دنیا و خطر رکود تورمی از بالا ماندن نرخ طلا در بازار‌های جهانی می‌تواند تقاضای طلا را به عنوان دارایی امن در زمان بحران و تورم افزایش داده و از نرخ این فلز گرانبها حمایت کند.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده