به گزارش میمتالز، روسیه صادرات گاز خود به لهستان و بلغارستان را در روز چهارشنبه در بحبوحه افزایش تنشها بین مسکو و اروپا بر سر عرضه انرژی و جنگ اوکراین متوقف میکند.
مسکو به تهدید خود برای توقف عرضه گاز به کشورهایی که از طرح جدید پوتین برای پرداخت روبل در ازای سوخت تبعیت نمیکنند، عمل میکند. اتحادیه اروپا با این تصمیم پوتین مخالفت کرده، اما مهلت پرداخت آنها رو به پایان است و دولتهای اروپایی باید تصمیم بگیرند یا طرح پوتین را قبول کنند و یا عرضه گاز روسیه را از دست بدهند و با پیامدهای آن مثل سهمیهبندی انرژی مواجه شوند.
با توجه به خطر توقف عرضه گاز به سایر کشورهای اروپایی، قیمت گاز در اروپا ۱۷ درصد افزایشیافته است.
روسیه هفتههاست اروپا را تهدید به توقف عرضه گاز میکند، اما اتحادیه اروپا هفته گذشته پیشنهادی برای خروج از این چالش داشت. اما بهنظر میرسد این اقدام روسیه در قبال لهستان و بلغارستان رسیدن به توافق را سختتر میکند. همچنین گزینه تحریم گاز روسیه از روز رویمیز اتحادیه اروپا برداشته میشود.
در حال حاضر تمرکز بر سایر پایتختهای اروپایی مخصوصاً آلمان است که شدیداً وابسته به گاز روسیه است. برلین هنوز هیچ عکسالعملی نشان ندادهاست.
در رُم، دولت درحال بررسی شرایط است و این نگرانی وجود دارد که اتفاقی که برای لهستان افتاد برای کشورهای دیگر هم رخ دهد. ایتالیا هم یکی از واردکنندگان بزرگ گاز روسیه است، اما اقداماتی برای متنوع کردن منابع عرضه خود انجام دادهاست.
اولین پرداختها به روبل در اواخر آوریل و ماه مه انجام میشود. اما برنامه پرداخت شرکتها هنوز منتشر نشدهاست. مهلت پرداخت بزرگترین شرکت گاز لهستان در روز جمعه به پایان رسید و گازپروم در روز سهشنبه اعلام کرد این پرداخت باید فوراً انجام شود.
سایر شرکتها وقت بیشتری دارند. دولتهای اروپایی و مقامات اجرایی آنها هنوز در تلاشند بهترین پاسخ را به این اقدام بیابند. اتحادیه اروپا هفته گذشته پیشنهاد داد شرکتها همچنان با روبل با یورو پرداخت کنند و بهدنبال معافیتهایی از مسکو باشند.
طبق این طرح پوتین شرکتها باید ۲ حساب بانکی در گازپروم بانک داشته باشند. یکی به یک ارز خارجی و یکی به روبل. این بانک پرداخت با ارزهای خارجی را به روبل تبدیل کرده و آن را به شرکت گازپروم منتقل میکند.
لهستان اعلام کرد کاملاً آماده قطع کامل عرضه انرژی از سوی روسیه است و حتی قبلاز جنگ هم برای زندگی بدون گاز روسیه برنامهریزی کردهاست. قرارداد بلندمدت گاز لهستان با روسیه در پایان سال جاری میلادی منقضی میشود و این کشور بارها اعلام کرده قصد تمدید آن را ندارد. لهستان قصد دارد در ماه اکتبر گاز نروژ را از طریق خط لوله دریافت کند.
دولت لهستان اعلام کرد ذخایر کافی سوخت در اختیار دارد و این شرایط تأثیری بر مصرفکنندگان نمیگذارد.
بلغارستان هم اقداماتی برای کاهش وابستگی انجام داده، اما همچنان تا حد زیادی وابسته به گاز روسیه است.
منبع: خبرگزاری تسنیم