به گزارش میمتالز، جریان افزایش قیمت در معاملات شمش فولاد فروکش کرد؛ به این ترتیب، بخش قابلتوجهی از فروش شمش فولاد در بازار فیزیکی بورسکالای ایران ظرف روز گذشته با نرخی نزدیک به قیمت پایه و در کف کانال قیمتی ۱۳هزار و ۲۰۰ تومان انجام شد. انتظار ایجاد جریان کاهشی در نوسانات نرخ ارز، ترس از ابطال معاملات با رقابت بالای قیمتی و سیگنال کاهشی بازار فولاد جهانی به بازار داخل از مهمترین دلایل کاهش رقابت قیمتی در این بازار بود. بررسیها حاکی از آن است که جریان کاهش قیمت تنها شامل حال معاملات شمش فولاد در بازار فیزیکی بورسکالای ایران نبوده و مقاطع طویل فولادی در بازار آزاد نیز با افت نرخ روبهرو شده اند؛ به نحوی که هر کیلوگرم میلگرد در بازار آزاد تهران در کف کانال ۱۸هزار و ۲۰۰ تومان معامله میشود. البته برخی فعالان این بازار از فروش این محصول در کانال قیمتی ۱۷هزار و ۹۰۰ تومان نیز خبر میدهند.
این هفته، رینگ صنعتی بورسکالای ایران در دو تاریخ یعنی شنبه ۲۸ خرداد و سه شنبه ۲۱ خرداد میزبان عرضه شمش فولاد بود. ابطال بخشی از معاملات شمش فولاد هفته گذشته (سه شنبه ۲۴ خردادماه) به دلیل رقابت زیاد خریداران باعث شد تا مجددا رینگ شمش فولاد در روز ابتدایی هفته جاری برگزار شود. به این ترتیب، در روز ۲۸ خرداد، فولادسازان بالغ بر ۹۰هزار تن شمش فولاد را با قیمت پایه ۱۲هزار و ۹۹۰ تومان رهسپار بازار فیزیکی بورسکالای ایران کردند که برای این حجم محصول تقاضای تقریبا دوبرابری در این بازار به ثبت رسید که در نهایت به فروش کل محصول عرضهشده منجر شد. اگرچه عرضههای هفته قبل به دلیل رقابت زیاد خریداران ابطال شده بود، اما مجددا متقاضیان شمش فولاد برای کسب سهم از این عرضهها نیز به رقابت قیمتی با یکدیگر پرداختند و به این ترتیب در نهایت میانگین نرخ فروش شمش فولاد در این روز به ۱۵هزار و ۳۶۰ تومان رسید که این میانگین قیمتی بالاتر از نرخهای ابطالشده در معاملات هفته قبل بود. میانگین نرخ فروش شمش فولاد از رینگ صنعتی بورسکالا در روز شنبه ۲۸ خرداد نسبت به قیمت پایه رشد ۲/ ۱۸ درصدی داشت.
در شرایطی رینگ شمش فولاد در بازار فیزیکی بورسکالای ایران رونقی قابلتوجه دارد که بهای این محصول در بازارهای جهانی رو به کاهش گذاشته است و اغلب پیشبینیها از استمرار روند کاهش نرخ در میانمدت حکایت دارد. با وجود این، سیگنالهای مثبت تورمی و ارزی و احتمال افت تولید و عرضه شمش فولاد به بازار در هفتههای آینده به دلیل قطعی برق فولادسازان باعث شد تا متقاضیان از عرضههای شمش فولاد استقبال کنند. در این شرایط، افزایش فاصله قیمت میان نرخ ارز آزاد و نیمایی نیز مزید بر علت شد و زمینه افزایش تقاضا برای شمش فولاد را مهیا کرد. قیمت پایه شمش فولاد براساس نرخ ارز نیمایی تعیین میشود، اما نرخ ارز در بازار آزاد ذهنیت قیمتی در بازار را رقم میزند. در چنین شرایطی با افزایش فاصله میان دو نرخ ارز، اگرچه بهای پایه کاهش پیدا میکند، اما نرخ ارز آزاد به ذهنیت قیمتی فعالان بازار جهت داده و زمینه رشد قیمت را فراهم میکند. عرضههای اعتباری نیز عامل دیگری است که برخی فعالان این بازار، آن را عاملی در جهت افزایش تقاضا میدانند. فروش اعتباری در شرایطی که بازار در رونق به سر میبرد، بر رقابت حاکم بر معاملات میافزاید.
فولادیها روز گذشته بالغ بر ۱۶۰هزار تن شمش فولاد را در رینگ صنعتی بورس کالای ایران با قیمت پایه ۱۳هزار و ۱۰۰ تومان عرضه کردند. بخش قابلتوجهی از فروش شمش فولاد از این بازار در قیمت پایه با رقابت قیمتی محدودی انجام شد، اما در رینگ روز گذشته رقابت ۱۵ درصدی نیز بر سر بخشی از عرضهها وجود داشت. بررسی روند معاملات روز گذشته شمش فولاد حاکی از آن است که ۱۳۱هزار تن از معاملات با میانگین نرخ ۱۳هزار و ۱۸۰ تومان به فروش رفت که این رقم بسیار نزدیک به بهای پایه آن بود. ترس از ابطال مجدد معاملاتی با رقابت بالای قیمتی، عرضه قابل ملاحظه شمش فولاد، بازگشت نرخ ارز از کانال ۳۲هزار تومان و احتمال بهبود نرخ ارز از مهمترین دلایل فروکشکردن هیجان در روند معاملات شمش فولاد بود.
سقوط آزاد قیمتی فولاد در بازارهای جهانی با محوریت بازار داخلی چین سرعت گرفته است؛ این موضوع با تضعیف نرخ فولاد صادراتی ایران میتواند زمینه عقبگرد بهای فولاد در بازار داخل را فراهم کند. اما بازار فولاد کشور بی توجه به سیگنالهای کاهشی ارسالی از بازارهای جهانی در مسیر سقوط قیمتی قدم برمی دارد. نرخ فروش فولاد در بازار داخلی چین در روز ابتدایی بازگشایی بازار در هفته جاری، یعنی دوشنبه بیستم ژوئن، کاهش ۵/ ۸ درصدی داشت. کاهش تقاضا برای فولادهای ساختمانی و چشم انداز منفی از تقاضای چینیها در این کشور، مهمترین دلیل سقوط نرخ بیلت در این چین بود. این عقبگرد قیمتی به میزانی جدی است که برخی فولادسازان این کشور برای کاهش زیان به افت یا توقف تولید روی آورده اند.
با توجه به اینکه عمده صادرات فولاد ایران رهسپار کشورهای آسیایشرقی و بهخصوص چین میشود، سقوط تقاضای فولاد در چین میتواند ضربه جدی به بازار فولاد صادراتی کشور وارد کند. «فست مارکت» نرخ فروش بیلت صادراتی ایران فوب خلیجفارس را در روز پانزدهم ژوئن برابر ۵۴۵ تا ۵۵۵ دلار به ازای هر تن اعلام کرد. البته برخی از فعالان بازار آهن و فولاد کشور میگویند نبود مشتری صادراتی باعث شده است تا فولاد کشور با تخفیف و در محدوده قیمتی ۵۲۰ تا ۵۳۰ دلار به ازای هر تن به فروش برود.
بازار آزاد مقاطع طویل فولادی در هفته گذشته تا مرز ۱۹هزار تومانی شدن هم پیش رفت؛ اما این صعود قیمتی در این بازار ماندگار نشد. سیگنالهای ارزی و تورمی، رقابت بر سر خرید شمش و مقاطع فولادی از رینگ صنعتی بورسکالای ایران و افزایش نرخ سیمان به عنوان دیگر محصول مصرفی در صنعت ساختمان، زمینه اوج گیری بهای سیمان را در بازار جهانی فراهم کرد. با این حال، انباشت محصول در انبار تجار و نبود تقاضای مصرفی در بازار داخل باعث شد تا از تب و تاب صعود قیمتی در این بازار کاسته شود؛ به نحوی که دیروز هر کیلوگرم میلگرد سایز ۱۶ در بازار آزاد تهران تا کف کانال قیمتی ۱۸هزار و ۲۰۰ تومان عقب نشست. به این ترتیب در بازه زمانی یکهفتهای میلگرد عقبگرد قیمتی ۵/ ۴ درصدی داشت. در این شرایط، برخی فعالان بازار از فروش برخی محمولههای میلگرد در بازار آزاد در کانال قیمتی ۱۷هزار و ۸۰۰ تومان نیز خبر میدهند.
منبع: دنیای اقتصاد