به گزارش میمتالز، متن جوابیه به این شرح است:
بیش از ۱۱ هزار و ۳۰۰معدن در حال حاضر دارای پروانه بهره برداری میباشد که مستلزم فعالیت و پرداخت حقوق دولتی میباشد این به این معنی است که دارای پروانه بهره برداری میباشند که این پروانه به نام در ید اشخاص حقیقی و حقوقی میباشند.
طی بررسیهای صورت گرفته تقریبا ۳ هزار و ۷۰۰محدود معدن غیر فعال داریم که این معادن عمدتا غیر فلزی و مصالح ساختمانی میباشند.
از جمله دلایل مهم غیر فعال بودن معادن میتوان دلیل مختلفی از جمله بازار، معارضین (محلی و دستگاه ذیصلاح)، عدم ماشین الات معدنی که در یکسال اخیر اتفاقات خوبی در این حوزه با تصمیمات وزارت صمت صورت گرفته، معادن در حال تجهیز و آماده سازی که تجهیز این معادن تا حدود یکسال زمان بر میباشد، فناوری و فراوری مواد استخراج شده از معادن از دیگر دلایل غیر فعال بودن است که عیار موادی که در معدن است که بهره وری در زمان فعلی به صرفه نیست و صاحب معدن نیز به دنبال فناوری روز است.
در سال ۱۴۰۰ بیش از ۶۰۰ میلیون تن ماده معدنی که شامل:۵۴۰ میلیون تن از معادن استخراج شده و ۷۰ میلیون تن مجوز برداشت صادر شده است، براساس آمارها حدود ۳ هزار و ۷۰۰ معدن غیر فعال است. همچنین مزایده اعمومی در مهرماه ۱۴۰۱ در دست اقدام میباشد که تعداد ۵۰۴۰ فقره که از آن بیش از ۱۲۰۰ معدن برای واگذاری به اشخاص حقیقی و حقوقی در لیست مزایده میباشد.
وزارت صمت و دفتر معاونت معدنی به همراه سازمان توسعه نوسازی معادن برنامه ریزی مناسبی برای احیای معادن غیر فعال انجام داده است. معادن غیرفعال که دارای بهره بردار هستند و دلایل غیر فعال بودنشان از قبیل، عدم توانایی و تملک مالی مناسب بهره بردار، عدم داشتن ماشین آلات مناسب، عدم فناوری کافی برای بهره وری از مواد معدنی، عدم داشتن نیروی انسانی متبحر و کارشناس در این حوزه و.. احصا شده است و به دنبال کمک به بهره برداران و فعال سازی معادن بوده است.
همچنین دفتر معاونت معادن و فرآوری مواد در صدد هست که یکسری از معادن را از این طریق فعال نماید و همچنین از دیگر برنامهها در راستای احیا و فعال سازی معادن برگزاری مزایده عمومی ۵ هزار و ۴۰ فقره محدوده و معادن برای جذب سرمایه گذار انجام میدهیم. ضمنا تهیه بستههای سرمایه گذاری از دیگر اقدامات وزارت است که باتوجه به شناخت و اکتشافات در استانها صورت گرفته است محدودهها و معادن غیر فعال را به عنوان یک بسته سرمایه گذاری تهیه و آماده و از طریق مزایده در اختیار سرمایه گذران علاقمند بگذاریم. همچنین آزاد سازی پهنهها یکی دیگر از سیاستهای معاونت معادن است که در سال جاری اتفاق افتاد. ضمنا ثبت محدوده در سال ۱۴۰۱ امکان پذیر و روند سعودی داشت چرا که بحث تبدیل محدودههای معدنی به معادن زمان بر است.
تعیین تکلیف محدودههای امیدبخش و واگذاری آن از برنامههای وزارت صمت میباشد.
تمام این برنامهها سیاستهای حوزه معدن است برای استفاده از این ظرفیت و پتانسیل خدادادی که با توجه به شناخت مواد در سطح کشور و تکمیل ارزش افزوده میباشد که در این حوزه بتوانیم زیرساختها را برای کشف و فعال سازی معادن که در راستای اشتغالزایی، آبادانی، سرمایه گذرای، ارزش افزوده مواد معدنی و جلوگیری از خام فروشی فراهم کنیم.
۳هزار و ۷۰۰ معدن غیر فعال در کشور وجود دارد که دلایل غیرفعال بودن آن را ذکر شده و تامین ماشین آلات برای معادن کوچک مقیاس بصورت تولیدات داخل از طریق صندوق بیمه سرمایه گذاری معدن و نیز واردات ماشین آلات در سال جاری که قابل ذکر و نشان دهند حمایتهای دولت میباشد.
منبع: شاتانیوز