به گزارش میمتالز، بر اساس تعریف کنواسیون رامسر (کنواسیون بینالمللی حفاظت از تالابها)، به مناطق مردابی، آبگیر، توربزا (حاصلخیز و حاوی مواد آلی بسیار غنی)، آبی طبیعی یا مصنوعی، دائم یا موقت با آب ساکن یا جاری، شیرین، شور، لبشور و نواحی ساحلی دریاها که عمق آنها در کمترین جزر از شش متر بیشتر باشد، تالاب گفته میشود.
میتوان گفت حفظ و مراقبت از محیط زیست تالابهای ارزنده کشورمان جز با مطالعات بنادین علوم زمین امکانپذیر نیست. بر همین اساس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور مدتهاست که بر روی تلابهای کشور که این روزها حال چندان خوشی ندارند، مطالعه و بررسی کرده و میکند. سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با همراهی مراکز استانی خود تاکنون مطالعات علمی و تحقیقاتی گستردهای را درباره تالابهای داخلی ایران انجام داده که به اختصار به اسامی چند نمونه اشاره میشود.
بر همین اساس تاکنون در استان گیلان تالابهای استیل، انزلی، بوجاق، امیرکلایه و تالاب عینک و تالاب کیاشهر در آستانه اشرفیه کار شده و همچنین مرداب گمشده در انزلی، سیاهکشیم در صومعهسرا و سقالکسر در رشت نیز در حال انجام است.
در استان مازندران نیز 4 تالاب میانکاله، خلیج گرگان، زاغمرز و لاریم از مجموع 11 تالاب موجود در استان توسط کارشناسان این مرکز در حال مطالعه و تکمیل است.
همچنین در خوزستان نیز تالاب شادگان به همکاری و مطالعه کارشناسان سازمان تهران و اهواز به اتمام رسیده و تالاب گاوخونی واقع در استان اصفهان و تالاب گمیشان در شمال بندر ترکمن نیز توسط کارشناسان سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور مطالعه شده است.
شایان ذکر است، مطالعات سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور به طور عمده با موضوعات دیرینه جغرافیا، دیرینه اقلیم و دیرینه اکولوژی و بازسازی شرایط تالابها در 11 هزار سال گذشته همراه بوده که به پیشبینی وضعیت اکوسیستم تالابها در آینده بر اساس تغییرات اقلیمی کمک خواهد کرد.