تاریخ: ۱۲ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۶:۲۷
بازدید: ۲۴۲
کد خبر: ۲۸۶۹۴۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
«چکنو» خدمتی دیگر در بانک صادرات

چک دیجیتال عملیاتی شد

چک دیجیتال عملیاتی شد
‌می‌متالز - غیرحضوری شدن خدمات بانکی در عصر بانکداری دیجیتال امری اجتناب ناپذیر است. بانک‌ها برای کاهش هزینه‌های خود و مشتریان برای صرفه جویی در وقت و کاهش ترافیک از بانکداری غیرحضوری هر روز بیشتر به سمت الکترونیکی و دیجیتالی شدن می‌روند. بعد از ارائه انواع خدمات بانکی به صورت مجازی مانند پرداخت قبوض، نقل و انتقال پول، افتتاح حساب و... حالا خدمتی جدید در تکمیل زنجیره خدمات بانکی غیرحضوری رونمایی شده است. بانک صادرات به عنوان نخستین بانک چک دیجیتالی را عملیاتی کرده که براساس آن در ابتدا اشخاص حقیقی که مشتری این بانک هستند می‌توانند از این خدمت جدید با نام «چکنو» استفاده کنند.

به گزارش می‌متالز، درخواست و صدور دسته چک دیجیتال، صدور، دریافت، انتقال و وصول درون‌بانکی و بین‌بانکی چک دیجیتال، ضمانت آن توسط شخص ثالث، ابطال و مسدودی، دریافت گواهی عدم پرداخت، استعلام و مشاهده کارتابل چک‌های دریافتی از جمله مهم‌ترین قابلیت‌ها و مزیت‌های راه اندازی چک امن دیجیتال بانک صادرات ایران است. تمامی قوانین و مقررات چک کاغذی درباره این خدمت نوین صدق می‌کند. در چک امن دیجیتال چک کاغذی حذف و با استفاده از امضای دیجیتال معتبر می‌شود. چک دیجیتال سرعت، دقت و امنیت بیشتری در عملکرد و نقدشوندگی نسبت به چک‌های کاغذی دارد. سامانه «چکنو» با هدف ایجاد بستری امن برای ارائه چک دیجیتال و رفع مخاطرات احتمالی چک‌های کاغذی راه اندازی شده که امکان مدیریت و نظارت آنلاین مبادله چک را برای شبکه بانکی و بانک مرکزی فراهم می‌کند.

استفاده از چک امن دیجیتال بانک صادرات ایران نیازمند نصب نرم افزار همراه بانک صادرات ایران و نرم افزار «هامون» برای انجام امضای الکترونیکی است. با نصب نرم افزار «هامون» بر روی تلفن همراه، عملیات غیرحضوری احراز هویت از طریق سامانه «شاهکار» انجام خواهد شد و گواهی امضای الکترونیکی در اختیار مشتری قرار خواهد گرفت. سپس برای استفاده از چک امن دیجیتال با ورود به همراه بانک صادرات ایران و انتخاب گزینه فعال سازی، امکان درخواست دسته چک فراهم می‌شود و با اتمام فرآیند صدور دسته چک، مشتری می‌تواند به صورت غیرحضوری با انتخاب گزینه دریافت اطلاعات دسته چک و سریال چک‌های مصرف‌نشده، صدور چک و درج اطلاعات ذی نفع، اقدام به صدور چک دیجیتال کند.

چکنو صادر شده به دو صورت حضور در شعبه یا ورود به نرم افزار همراه بانک صادرات ایران امکان نقد کردن آن وجود دارد. همچنین در زمان انتقال مبلغ چک امن دیجیتال به حساب ذی نفع، امکان انتقال آن به دیگری نیز وجود دارد. با عملیاتی شدن «چکنو» بانک صادرات ایران به عنوان بانک پیشرو برای تسهیل داد و ستد، کاهش هزینه مبادلات، ارتقای سرعت معاملات در فضای کسب و کار و افزایش کارآیی چک، «چک امن دیجیتال» را به عنوان خدمتی نوین ارائه کرد و مشتریان، فعالان اقتصادی و بازرگانان می‌توانند با استفاده از این خدمت برای به حداقل رساندن ریسک‌ها و نگرانی‌های موجود درباره چک‌های کاغذی به صورت غیرحضوری و بدون مراجعه به شعب، از این فناوری نوین استفاده کنند.

در مراسم رونمایی از چکنو، مقامات وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی، به همراه مدیرعامل و مدیران ارشد بانک صادرات حضور داشتند. معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در سخنانی با اشاره به اینکه با اجرای قوانین چک و چک صیادی شاهد کاهش زندانیان این بخش از جرائم بوده ایم، گفت: در سال ۹۶ روزانه ۱۰ نفر برای جرائم مرتبط با چک به زندان می‌رفتند که این آمار در حال حاضر به یک نفر در هر دو روز کاهش یافته است. مهران محرمیان تصریح کرد: آمار چک‌های برگشتی کاهش داشته و به ۷ درصد رسیده است. وی ادامه داد: یک مرحله از قانون چک باقی مانده که پس از تکمیل عملیاتی می‌شود.

محرمیان با تاکید براینکه در مرحله فعلی به هر فرد یک رنگ اختصاص داده می‌شود که تا حدودی از وضعیت اعتباری خود در حوزه چک مطلع شود افزود: پیش از این سامانه محچک را داشتیم که مربوط به مسدود‌سازی حساب صادرکنندگان چک‌های برگشتی بود، با این اقدام زمان رفع سوء اثر چک‌های برگشتی بین ۹۰ تا ۹۵ درصد کاهش یافت. او افزود: با اجرای قانون چک تلاش کردیم مشکلات چک‌های کاغذی را به حداقل برسانیم و درصدد هستیم در آینده چک‌های کاغذی را حذف کنیم؛ اما هنوز هم چک‌های کاغذی در جریان است.

او درباره مزایای این نوع چک گفت: چک الکترونیک اقدام درستی بود که امکان صدور چک بدون حضور فرد را فراهم می‌کند؛ اما افراد باید توجه داشته باشند که نیازی نیست ذی نفع چک الکترونیک امضای الکترونیک داشته باشد. ذی نفع و دریافت کننده چک الکترونیک می‌تواند به صورت غیرحضوری چک خود را نقد کند.

حمایت وزارت اقتصاد از ارائه خدمات با حداقل هزینه و سرعت بالا

«سید‌عباس حسینی» معاون بانک و بیمه وزارت امور اقتصادی و دارایی در این مراسم گفت: عصر دیجیتال عصری است که همه افراد می‌توانند در تولید، انتقال و ذخیره سازی و بازیابی داده دخالت کنند. حسینی درباره سرعت ارائه خدمات از طریق این نوع چک گفت: با صدور چک‌های الکترونیک سرعت ارائه خدمات به مردم کاهش می‌یابد و وزارت اقتصاد از هرگونه اقدامی که این امکان را فراهم می‌کند تا خدمات به مردم با حداقل هزینه و سرعت بالا انجام شود حمایت می‌کند.

چک‌های الکترونیک گامی در جهت حذف امکان سوءاستفاده، سرقت و جعل چک کاغذی

«یاسر مرادی» رئیس هیات‌مدیره بانک صادرات در مراسم رونمایی از چک امن الکترونیک بانک صادرات توضیح داد: قانون چک هر چند سال یک‌بار با تغییر عملکرد مردم در بازار تغییر می‌کند و آخرین تغییرات مربوط به سال ۸۲ و صدور چک مدت دار بود و سپس اصلاح قانون چک در سال ۹۷ است. وی در تشریح مزایای قانون جدید چک گفت: در قانون جدید افرادی که چک برگشتی دارند نمی‌توانند افتتاح حساب داشته باشند و دسته چک جدید برای آن‌ها صادر نمی‌شود. رئیس هیات‌مدیره بانک صادرات افزود: با رونمایی از چک امن دیجیتال بانک صادرات چک‌های کاغذی صد درصد حذف می‌شود و امکان سرقت، جعل و سوءاستفاده از چک‌های کاغذی برطرف می‌شود.

مرادی اظهار کرد: افراد دارنده حساب جاری بانک صادرات بدون مراجعه به شعب بانک می‌توانند چک الکترونیکی دریافت کنند البته این چک هم‌اکنون برای افراد حقیقی صادر می‌شود و امکان صدور ۱۰ برگ چک الکترونیک وجود دارد و چنانچه افراد تمایلی به استفاده از این نوع چک نداشته باشند می‌توانند با کمک گزینه غیرفعال سازی انصراف خود را اعلام کنند. به گفته وی الزام تایید چک توسط‌گیرنده در چک‌های الکترونیک وجود ندارد و صادرکننده نیز حتماً باید مبلغ، تاریخ، شرح صدور چک و کدملی دریافت‌کننده را در سامانه مربوطه وارد کنند.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
علت بروز چالش در مجمع بیمه ملت وکالت‌های اخذشده از بازنشستگان توسط صندوق بازنشستگی بوده است/ دعوت‌کننده مجمع باید درباره پذیرش حق رأی سهام وکالتی اتخاذ تصمیم کند/ سازمان بورس بر حفظ حقوق سهامداران و رعایت نظم در برگزاری مجامع تأکید دارد
توضیحات مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس درباره حواشی مجمع بیمه ملت:

علت بروز چالش در مجمع بیمه ملت وکالت‌های اخذشده از بازنشستگان توسط صندوق بازنشستگی بوده است/ دعوت‌کننده مجمع باید درباره پذیرش حق رأی سهام وکالتی اتخاذ تصمیم کند/ سازمان بورس بر حفظ حقوق سهامداران و رعایت نظم در برگزاری مجامع تأکید دارد