تاریخ: ۱۵ مرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۵:۴۲
بازدید: ۱۰۳
کد خبر: ۳۱۲۸۷۷
سرویس خبر : انرژی

کردستان روی مدار آبرسانی/ از آب گوارای سنندج تا سیراب شدن روستا‌های تشنه

کردستان روی مدار آبرسانی/ از آب گوارای سنندج تا سیراب شدن روستا‌های تشنه
‌می‌متالز - احداث خطوط جدید آبرسانی شهری و روستایی و احداث تصفیه خانه‌های متعدد آب و فاضلاب در استان کردستان، این استان را در آینده‌ای نزدیک تبدیل به استانی پیشرو در زمینه تأمین آب پایدار خواهد کرد.

به گزارش می‌متالز، آبرسانی به جمعیت روستایی کشور که به دلایل مختلف، از جمله خشکسالی‌ها و یا نبود زیرساخت مناسب، از نعمت آب شرب سالم و پایدار برخوردار نبودند، از ابتدای دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفت و با دستور وزیر نیرو، مرکز جهاد آبرسانی به منظور آبرسانی به ۱۰ هزار روستای کشور تشکیل شد.

درحال حاضر که در دومین سال فعالیت دولت به سر می‌بریم، طرح جهاد آبرسانی در استان‌های مختلف کشور در جریان است و هر از چندگاهی، روستا‌های جدیدی از نعمت آب شرب و پایدار برخوردار می‌شوند.

یکی از استان‌های پهناور کشور که جهاد آبرسانی برای پایداری آب رسانی به جمعیت روستایی آن فعال شده، استان کردستان است.

محمد فرهاد، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کردستان در این خصوص گفت: طرح جهاد آبرسانی در سطح کشور توسط وزارت نیرو با هدف آبرسانی به روستا‌های محروم از اواخر سال ۱۴۰۰ آغاز شده که سهم استان کردستان در این زمینه آبرسانی به ۱۶۹ روستا در قالب قراردادی به مبلغ ۵۲۷.۸ میلیارد تومان در حال اجراست و ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

یکی از مهمترین رویداد‌های استان کردستان در دولت سیزدهم، به ثمر رسیدن جایگزینی آب شرب گوارای سد آزاد، با آبی که از سد قشلاق تأمین می‌شد و مشکلاتی را در کیفیت پیدا کرده بود، است.

حدود ۸ ماه است که مردم سنندج، از آب گوارای سد آزاد بهره‌مند شده اند و سد قشلاق که پیش از این، آب شرب سنندج را تأمین می‌کرد به عنوان دومین منبع تأمین آب، قرار گرفت.

طرح آبرسانی به سنندج با هدف ارتقای کمی و کیفی آب شرب این شهر و تأمین آب شرب ۴۰ درصد از جمعیت استان کردستان اجرایی شده است و در مسیری ۶۰ کیلومتری آب شرب با کیفیت و پایدار را از سد آزاد به تصفیه خانه سنندج متصل خواهد کرد.

برای تسهیل در فرایند آبرسانی در این طرح متخصصان ارتفاع پمپاژی ۴۸۰ متری در نظر گرفته‌اند، همچنین ۲۷ کیلومتر از مسیر اتصال منابع آبی تا تصفیه‌خانه با لوله‌های فولادی به قطر‌های ۱۴۰۰ و ۱۲۰۰ میلی متری منشعب شده است.

نکته قابل توجه در مورد این پروژه پتانسیل بسیار قوی آن از نوع پدافند غیر عامل است و به همین دلیل از این پس شهر سنندج از حیث تأمین آب شرب با کیفیت و پایدار حتی در دوران خشکسالی‌ها مشکلی نخواهد داشت.

نکته مهم دیگر اینکه برای اجرایی کردن این طرح علاوه بر بهره‌برداری از سیستم کنترل یکپارچه سامانه انتقال آب، همچنین برای اولین بار در دیسپاچینگ انتقال آب کشور از ایستگاه کاهش فشار از ۳۰ اتمسفر به ۲ اتمسفر استفاده شده که در نوع خود کم نظیر است؛ سیستمی که در آن اپراتور بر اساس برنامه منابع و مصارف تعیین شده در پروژه میزان دبی مورد نیاز هر بخش از سامانه اعم از انشعابات، تصفیه‌خانه شهر سنندج و سد قوچم را طی یک جدول به سیستم کنترل وارد نموده و پس از آن سیستم به طور خودکار وارد عمل می‌شود.

از جمله دلایلی که اجرایی کردن این طرح در دستور کار دولت قرار گرفت می‌توان به مواردی، چون کاهش کیفیت آب مخزن سد قشلاق در طول دوره‌های پاییز و زمستان، کاهش متوسط آورد سالانه رودخانه قشلاق در سال‌های اخیر و تضمین پایداری آب شرب سنندج از طریق دو منبع تغذیه اشاره کرد.

محمد فرهاد، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کردستان در این خصوص گفت: تأمین آب شهر سنندج از محل سد آزاد، بزرگترین طرح اجرا شده بود؛ مسیر پروژه آبرسانی از سد آزاد به شهر سنندج حدود ۲۷ کیلومتر و ارتفاع پمپاژ ۴۸۰ متر است که با بهره‌برداری از این شبکه آبرسانی امکان انتقال ۵۷ میلیون متر‌مکعب آب به تصفیه‌خانه سنندج برای جمعیت ۷۰۰ هزار نفری، در افق سال ۱۴۲۵ مهیا می‌شود.

وی افزود: در مسیر انتقال آب از سد آزاد به سد قوچم یک مسیر اختصاصی ۲۷ کیلومتری برای هدایت آب به تصفیه‌خانه شماره یک و دو شهر سنندج ایجاد شد که آب شرب از این مسیر به تصفیه‌خانه شماره یک با ظرفیت ۱۰۰۰ لیتر بر ثانیه رسید و در شبکه توزیع شد.

مدیرعامل آبفا کردستان خاطرنشان کرد: با اجرای این پروژه، طعم و بوی نامطبوع آب شرب در قسمت مرکزی شهر سنندج با جمعیتی بالغ بر ۳۵۰ هزارنفر به میزان قابل توجهی کاهش یافت.

وی دیگر پروژه مهم اجرا شده را خط انتقال آب شهر سقز عنوان کرد و گفت: در این پروژه: ۵۷۰۰ متر عملیات اجرا شده و جمعیت ۸۰ هزار نفری را تحت پوشش قرار می‌دهد. همچنین ایستگاه پمپاژ اضطراری پل شیخ سنندج با ظرفیت ۱۶۰۰ لیتر بر ثانیه و ۲۵۰ میلیارد ریال هزینه شده و احداث تصفیه خانه شهر دیواندره با ظرفیت تصفیه ۲۵۰ لیتر بر ثانیه و جمعیت تحت پوشش ۷۵ هزار نفر را دیگر پروژه‌های مهم عنوان نمود.

فرهاد با بیان اینکه " استان کردستان حدودا ۱.۸ میلیون نفر جمعیت دارد که ۱.۳ میلیون نفر در حوزه شهری در ۳۳ شهر و مابقی در حوزه روستا‌ها در ۱۶۷۱ روستا زندگی می‌کنند"، گفت: ۹۹.۹ درصد جمعیت شهری تحت پوشش خدمات آب و ۹۶.۵ درصد جمعیت شهری تحت پوشش شبکه جمع آوری فاضلاب هستند؛ در حوزه روستایی نیز ۸۰ درصد جمعیت تحت پوشش خدمات آب هستند و یکهزار و ۳۳ روستای استان تحت پوشش شرکت آبفا هستند.

وی ادامه داد: در بخش فاضلاب روستایی هم ۲.۲ درصد جمعیت روستایی زیر پوشش خدمات فاضلاب هستند که این عدد هرچند کم می‌باشد، اما نسبت به میانگین کشوری بالاتر است.

مدیرعامل شرکت آبفا کردستان با بیان اینکه در حال حاضر ۱۱ تصفیه خانه آب در استان در مدار بهره برداری هستند، گفت: در حوزه شهری تصفیه خانه‌های ۱ و ۲ سنندج، ۱ و ۲ سقز، بانه، حسن آباد یاسوکند در شهرستان بیجار، مریوان و دلبران قروه و تصفیه خانه روستایی قلیان سنندج در مدار هستند و تصفیه خانه آب شهر دیواندره هم آماده بهره برداری است؛ همچنین طرح ارتقاء تصفیه خانه‌های آب ۱ و ۲ سنندج و شماره ۱ سقز هم در دست اجرا است.

منبع: خبرگزاری تسنیم

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده