تاریخ: ۱۵ آذر ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۳:۴۰
بازدید: ۱۳۶
کد خبر: ۳۲۶۳۴۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
گسل بین بورس لندن و آمریکا بررسی شد

مسیر بلوغ بورس تهران

مسیر بلوغ بورس تهران
‌می‌متالز - بورس طی روز‌های گذشته در تب و تاب شاخص‌ها به سمت ارتفاعات بالاتر بود. با وجود اینکه شاخص کل سرانجام موفق شد از روند رو به افول هفته‌های قبل فاصله بگیرد، اما برآیند اظهارات کارشناسی از یک واقعیت تلخ پرده برمی‌دارد. اکنون نشانه‌ای از تقویت قدرت خریداران در بلندمدت مشاهده نمی‌شود. شاید بتوان این ضعف بزرگ را ناشی از غیبت غول‌های فناوری در این بازار دانست.

مسیر بلوغ بورس تهران

به گزارش می‌متالز، محدثه علیزاده: در بازار سهام ایران، صنعت نرم افزار و خدمات (که شرکت‌های حوزه فناوری در این صنعت حضور دارند) تنها بخش کوچکی از بازار سهام (۱.۴ درصد ارزش بازار کل) را تشکیل می‌دهند و یک‌سوم شرکت‌های این صنعت (۶ شرکت از مجموع ۱۸ شرکت) طی ۳ سال‌گذشته به بازار سهام پیوسته اند. همچنین میانگین رشد سالانه این صنعت ۳۴ درصد بوده (در مقایسه با رشد ۴۵‌درصدی شاخص‌کل) و نتوانسته موفقیت بالایی در بازار سهام ایران داشته‌باشد. این مساله درحالی است که بسیاری کارشناسان دلیل شکوفایی بازار سهام نیویورک، بزرگ‌ترین بازار سهام دنیا را حضور غول‌های فناوری در آن می‌دانند. طبق گزارش فایننشال‌تایمز، وجود شرکت‌هایی مانند آمازون و متا در بورس نیویورک موجب‌شده حتی بازار سهام بزرگ و معتبری مانند بورس لندن نیز از رقابت با این بازار جا بماند. نکته مهم در اینجا این است که اگر حتی بازار سهام بزرگ و عمیقی مانند بورس لندن از رقابت با بورس آمریکا عاجز است، آیا مقایسه آن با بورس کشور‌هایی مانند ایران صحیح است؟

مقایسه اجمالی بازار سهام لندن و نیویورک

بازار‌های سهام کشور‌های آمریکا و انگلیس، بازار سهام نیویورک و بازار سهام لندن، اثرگذارترین بازار‌های سهام دنیا هستند و نقش کلیدی در اقتصاد جهانی ایفا می‌کنند. بازار سهام نیویورک بزرگ‌ترین بازار سهام دنیا با بیشترین ارزش بازار است و بازار سهام لندن یکی از قدیمی‌ترین و معتبرترین بازار‌های سهام دنیا است که سابقه آن به قرن ۱۷ میلادی بازمی گردد. چشم انداز این دو بازار سهام از چندین جهت مانند اندازه بازار، پتانسیل رشد و رویکرد‌ها به بازده سهامداران متفاوت است. بازار ایالات‌متحده اغلب شاهد رشد بسیار زیادی است. شاخص‌کل بازار سهام نیویورک (NYSE Composite) طی سال‌های اخیر رشد قابل‌ملاحظه‌ای را تجربه‌کرده (میانگین رشد ۳۵.۹۳ درصد طی پنج سال‌گذشته)، اما بازار سهام لندن موفقیت چندانی نداشته و شاخص FTSE ۱۰۰ INDEX آن طی پنج سال‌گذشته به‌طور میانگین رشد ۱۰.۱۴ درصدی داشته‌است.

این مساله دلایل متعددی مانند چالش‌های بازار سهام لندن در جذب شرکت‌های جذاب یا اثر برگزیت بر بازار بریتانیا دارد. درواقع، بازار سهام لندن در جذب شرکت‌های با رشد بالا (خصوصا در بخش فناوری) با مشکل مواجه بوده و این مساله به رشد کندتر آن در مقایسه با بازار سهام نیویورک دامن زده است. بازار سهام آمریکا پس از ریزش‌های سال‌گذشته، مجددا به مسیر رشد بازگشته و انعطاف پذیری و پتانسیل رشد خود را نشان داده‌است. بازار سهام انگلستان، اما به فراز و نشیب‌های اقتصادی حساس‌تر است و بسیاری از بخش‌های آن نوسانات قابل‌توجهی را تجربه می‌کنند که در میزان بازدهی سهامداران نمایان می‌شود. بازار سهام این دو کشور در رویکرد خود برای بازگرداندن پول به سهامداران نیز متفاوتند، درحالی‌که شرکت‌های آمریکایی تمایل به بازخرید سهام دارند، پرداخت سود سهام رویکرد مطلوب بازار سهام بریتانیا است. همچنین میزان استقبال مردم از بازار‌های سهام این دو کشور نیز متفاوت بوده‌است. در حال‌حاضر تنها ۲۰ درصد از مردم انگلیس در بازار سهام این کشور سرمایه‌گذاری کرده‌اند؛ درحالی‌که این آمار در آمریکا حدود ۶۲ درصد است. مهم‌ترین دلیل این امر، میزان پایین سرمایه‌گذاری مردم انگلیس است. درواقع برخلاف آمریکایی ها، مردم انگلیس ترجیح می‌دهند بیشتر پول خود را در حساب‌های پس انداز نگه داری کنند. از موارد مهم هر دو بازار این است که قوانین و ابزار حمایتی برای کمک به سهامداران خرد تعبیه کرده اند.

بازار سهام لندن، بازاری ازدست رفته؟

به گزارش فایننشال‌تایمز، بازار سهام لندن از روال گذشته خود فاصله گرفته و دیگر شباهتی به گذشته خود ندارد. لیستینگ (فهرست‌شدن) کمیاب شده و لیستینگ‌های موفق، به شدت کمیاب‌تر. بعضی کارشناسان رکود اقتصادی پس از برگزیت، تشریفات زائد و مدیران تشنه بازده صندوق‌ها را مقصر این امر می‌دانند. ظاهرا این عوامل بازار سهام لندن را با افت شدید ارزش ساختاری روبه‌رو کرده‌است. آیا این امر باید موجب خروج سهامداران خرد از این بازار شود؟ و آیا چنین نتیجه گیری از عملکرد بازار سهام لندن درست است؟ این مساله غیرقابل‌انکار است که در حال‌حاضر بازار سهام بریتانیا به طور گسترده با نسبت قیمت به درآمد کاهش یافته، معامله می‌کند درحالی‌که قبل از برگزیت در سال ۲۰۱۶، این بازار مطابق با میانگین جهانی نسبت ۱۵ برابری قیمت به درآمد معامله می‌کرد. اگر بازار سهام آمریکا از مدار مقایسه خارج می‌شد، میزان عملکرد بازار سهام بریتانیا نسبت به میانگین جهانی حتی بهتر هم بود. این وضعیت از سال‌۲۰۱۶ بدتر شده و نسبت قیمت به درآمد بازار سهام بریتانیا در حال‌حاضر ۱۰‌برابر است.

طبق تحلیل جیمز آرنولد (James Arnold) یکی از بانکداران UBS (یک شرکت مالی جهانی با بیش از ۵۰ شعبه در دنیا)، افول بازار سهام لندن به دلیل مقایسه نادرست این بازار با بازار آمریکا صورت گرفته‌است. به گفته او این مقایسه‌ها شبیه به‌هم نیستند، چراکه غول‌های فناوری آمریکا هیچ همتای واقعی در بریتانیا یا هیچ کشور دیگری ندارند. تیم آنالیز آرنولد ۶۰ بلوچیپ بزرگ بریتانیا را با همتایان آمریکایی‌شان مقایسه کرد. به گزارش این تیم، سهام شرکت‌های بریتانیا یا با همتایان آمریکایی خود در یک راستا هستند یا (در دو پنجم موارد) از آن‌ها بالاترند. بخش بزرگی از این کاهش نسبت قیمت به درآمد صرفا با حذف تعداد انگشت شماری از غول‌های فناوری ایالات‌متحده (مانند متا و آمازون) از بین می‌رود. تفاوت باقی‌مانده به یک تخفیف ساختاری ناچیز در بریتانیا اشاره دارد که نشان‌دهنده بازدهی بالاتر سرمایه ایالات‌متحده، تابعی از مالیات کمتر و بازار داخلی بزرگتر است. هرچند برخی معتقدند که با دستچین‌کردن داده‌ها می‌توان به هر نتیجه‌ای رسید و این نتیجه گیری UBS چندان قابل‌اتکا نیست. به عقیده فایننشال‌تایمز موسسه UBS برای به چالش کشیدن منطق و خرد پذیرفته شده شایسته تقدیر است. یکی دیگر از نکات مفید تحلیل UBS این است که سرمایه‌گذاری در شاخص‌ها با سرمایه‌گذاری در اقتصاد یک کشور یکسان نیست. شاخص‌ها اغلب مصنوعات عجیبی از تاریخ و کمپین‌های بازاریابی بورس هستند که باید ویژگی‌های آن‌ها را درک کرد و سپس به تحلیل درست آن‌ها پرداخت.

به گفته آرنولد، سرمایه‌گذاران بریتانیایی همچنان دلایل زیادی برای سرمایه‌گذاری در بازار سهام این کشور دارند. یکی از دلایل این است که این سرمایه‌گذاری خطر افزایش بیش ازحد بدهی ارز پایه سرمایه‌گذاری آن‌ها به استرلینگ را از بین می‌برد. دوم اینکه زندگی در انگلستان ممکن است به آن‌ها دید بهتری از کار‌هایی که مشاغل داخلی انجام می‌دهند (نسبت به فعالیت‌های شرکت‌های خارجی) بدهد. همچنین اگر ارزیابی شرکت UBS از عملکرد شرکت‌های بورسی انگلیس مدنظر قرار گیرد، این بازار در مجموع عملکرد مطلوبی داشته و می‌تواند مقصد جذابی برای سرمایه افراد باشد. علاوه براین، آرنولد معتقد است که یک نقطه‌عطف نزدیک است. تنها بخش کوچکی از پول بازنشستگی بریتانیا در بازار سهام آن سرمایه‌گذاری می‌شود. مشارکت‌های تعریف شده و سایر پس انداز‌های جایگزین بازنشستگی باید اکنون شروع به افزایش کنند.

رویگردانی انگلیسی‌ها از سرمایه‌گذاری

یکی از موارد جالب کشور انگلیس میزان پایین سرمایه‌گذاری مردم این کشور است. پژوهش‌ها نشان‌داده ترجیح اول بیش از ۸۵‌درصد مردم این کشور در سال‌۲۰۲۳، نگه داری پول در حساب‌های پس انداز است. دلیل این مساله دسترسی سریع به پس انداز و ریسک پایین از دست‌دادن آن است. در مجموع تنها ۴۲‌درصد از مردم این کشور در حال‌حاضر اقدام به سرمایه‌گذاری در بازار‌های مالی مختلف می‌کنند که البته این آمار حکایت از افزایش چشمگیر سرمایه‌گذاری مردم این کشور طی سال‌های پس از پاندمی کرونا دارد. برای مثال در سال‌۲۰۲۱ تنها ۳۶‌درصد از مردم انگلیس سرمایه‌گذاری داشتند. همچنین آمار‌ها نشان می‌دهد بازار سهام این کشور به‌عنوان محبوب‌ترین نوع سرمایه‌گذاری بین مردم شناخته می‌شود و در حال‌حاضر یک‌پنجم مردم این کشور (۲۰ درصد) در این بازار سرمایه‌گذاری کرده‌اند که بیشتر این سهامداران، نسل جوان هستند.

این آمار رشد قابل‌توجهی را نسبت به سال‌های گذشته نشان می‌دهد. این آمار در سال‌۲۰۲۱ تنها ۱۳ درصد بود. با وجود اینکه بازار سهام محبوب‌ترین بازار سرمایه‌گذاری در انگلیس تلقی می‌شود، به‌دلیل مجموع سرمایه‌گذاری پایین مردم این کشور، حجم کل این سرمایه‌گذاری نیز چندان قابل‌توجه نیست. برای مقایسه، در حال‌حاضر بیش از ۶۲‌درصد از مردم آمریکا در بازار سهام ایالات‌متحده سرمایه‌گذاری کرده اند.

از مهم‌ترین دلایل افزایش تعداد سهامداران خرد در بازار سهام انگلیس طی سال‌های اخیر، تغییر رفتار سرمایه‌گذاران، دسترسی آسان‌تر سرمایه‌گذاران به بازار‌های مالی و رشد تکنولوژی است. رشد تکنولوژی و به وجود آمدن پلتفرم‌های آنلاین دسترسی سهامداران خرد به بازار سهام را آسان‌تر کرده‌است، همچنین با ظهور حساب‌های کار گزاری آنلاین و روبات‌های مشاور (robo-advisors) سهامداران خرد می‌توانند خود مسوولیت سرمایه‌گذاری‌هایشان را به‌عهده بگیرند. در کشور انگلیس قوانینی برای حمایت از سرمایه‌گذاران حقیقی (که به‌عنوان سرمایه‌گذاران غیرحرفه‌ای شناخته می‌شوند) وجود دارد. سازمان مدیریت مالی انگلیس (FCA) بر فعالیت‌های موسسات مالی نظارت کرده و به سرمایه‌گذاران خرد اطمینان می‌دهد که آن‌ها در برابر طرح‌های متقلبانه و اقدامات غیراخلاقی محافظت می‌شوند. در آمریکا نیز کمیسیون بورس و اوراق‌بهادار ایالات‌متحده (SEC) وظیفه محافظت از سرمایه‌گذاران خرد را بر عهده دارد تا اطمینان حاصل شود که بازار‌ها به شیوه‌ای منصفانه و منظم عمل می‌کنند.

درمجموع، به‌نظر می‌رسد بازار سهام لندن با تمام گذشته درخشان خود وضعیت چندان مطلوبی ندارد و نیازمند جذب شرکت‌های بزرگ و با رشد بالا است تا بتواند سرمایه بالاتری را جذب کند. رقیب اصلی این بازار در این مسیر، بازار سهام نیویورک است. باتوجه به رشد بالای شاخص‌های بورس نیویورک، بسیاری از شرکت‌ها ترجیح می‌دهند سهام خود را در این بازار ارائه کنند. البته اینکه بورس لندن با تمام این مشکلات توانسته مقصد اول سرمایه‌گذاران خرد باشد از نکات جالب‌توجه این بازار است. همچنین به‌نظر می‌رسد رقابت اصلی بازار‌های سرمایه در حال‌حاضر در حوزه فناوری باشد و در این رقابت، بازاری برنده است که بتواند شرکت‌های فناوری بیشتری را جذب کند. این نکته برای کشوری مانند ایران که این صنعت بخش کوچکی از بورس آن را شامل می‌شود نیز مهم به‌نظر می‌رسد.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت