به گزارش میمتالز، تمام صنایع بااهمیت انرژی بر بازار سرمایه در دیماه دچار کاهش مصرف انرژی گاز شدهاند که علت این امر به محدودیتهای وضع شده در خصوص میزان مصرف انرژی گاز در صنایع در فصل زمستان برمیگردد.
صنایع عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم، فلزات اساسی، محصولات شیمیایی، سیمان، آهک و گچ، فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای و استخراج کانههای فلزی به ترتیب ۶، ۲۸، ۱۰، ۲۷، ۶، ۳۵ و ۱۹ درصد کاهش در میزان مصرف انرژی گاز خود داشتهاند.
مقدار و مبلغ گاز مصرفی دیماه نماد «کگهر» به علت وجوه اشتباه در اطلاعات افشا شده در محاسبات مربوط به صنعت «استخراج کانههای فلزی» در نظر گرفته نشده است.
از آنجا که در صنعت نیروگاهی، ۲ نماد «بفجر و مبین» تامین کننده انرژی گاز شرکتهای پتروشیمی هستند، دارای نرخ انرژی گاز مصرفی متفاوت به ترتیب به مبلغ ۳۸،۴۷۲ و ۳۷،۲۶۰ ریال بوده؛ از این رو این ۲ نماد در میانگین نرخ صنعت عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم در نظر گرفته نشده است.
نرخ ریالی تامین گاز در صنعت «عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم» بسیار پایین است و نرخ ریالی تامین گاز در صنعت «فلزات اساسی» نسبت به سایر صنایع انرژی بر بازار سرمایه بالا است.
درخصوص علت پایین بودن نرخ ریالی تامین گاز برای صنعت نیروگاهی (۶۹۷ ریال) میتوان به ماموریت این صنعت درخصوص تامین انرژی برق کشور و فروش آن نیز به دولت با نرخ ۸۰۰ ریال اشاره کرد.
همانگونه که نمودارها نشان میدهند، بیشترین مصرف مقداری انرژی برق به صنعت «فلزات اساسی» و کمترین میزان مصرف آن به صنعت «فرآوردههای نفتی» اختصاص دارد.
صنعت فلزات اساسی دارای کاهش ۲۶ درصدی در میزان مصرف انرژی برق خود بوده است.
نماد «فخوز» که عمدتا دارای بالاترین میزان مصرف در انرژی برق در صنعت «فلزات اساسی» است، میزان مصرف مقداری و ریالی انرژی برق خود را به دلیل عدم دریافت صورتحساب مربوطه در گزارش فعالیت ماهانه دیماه تا تاریخ تهیه این گزارش افشا نکرده است؛ بنابراین این امر دارای تاثیر بااهمیت بر یافتههای این گزارش بوده است.
گفتنی است، بدون در نظر گرفتن مصرف مقداری انرژی برق نماد «فخوز»، صنعت «فلزات اساسی» دارای کاهش ۱۲ درصدی در میزان مصرف انرژی برق دیماه نسبت به آذرماه است.
صنعت استخراج کانههای فلزی نیز دچار کاهش ۱۶ درصدی در انرژی برق مصرفی خود شده است؛ قابل توجه است مقدار و مبلغ برق مصرفی دیماه نماد «کگهر» به علت وجوه اشتباه در اطلاعات افشا شده در محاسبات مربوط به صنعت «استخراج کانههای فلزی» در نظر گرفته نشده است که این امر بر یافتههای این گزارش تاثیر با اهمیتی داشته است.
همچنین نماد «کگل و کچاد» دچار افزایش ۶۹ و۱۰۳ درصدی در نرخ انرژی برق مصرفی خود شدهاند.
میانگین نرخ انرژی برق مصرفی به ازای هر مگاوات ساعت در صنایع انرژی بر بازار سرمایه به شرح زیر است:
بیشترین میزان مصرف مقداری آب به صنعت «محصولات شیمیایی» و کمترین میزان مصرف آن به صنعت «فرآوردههای نفتی» دارد.
صنعت «شیمیایی و فرآوردههای نفتی» دچار افزایش مصرف ۱۴ و هفت درصدی در میزان آب مصرفی در دیماه نسبت به آذرماه شده است.
صنعت «فلزات اساسی» دچار کاهش ۳۵ درصدی در مقدار آب مصرفی دیماه نسبت آذرماه شده است.
نماد «فخوز» مقدار و مبلغ آب مصرفی خود را در گزارش فعالیت ماهانه آذر به دلیل عدم دریافت صورتحساب مربوطه افشا نکرده است که این امر بر یافتههای این گزارش تاثیر داشته است.
شایان ذکر است بدون در نظر گرفتن نماد «فخوز»، میزان کاهش آب مصرفی صنعت «فلزات اساسی» ۱۱ درصد است.
همچنین نماد «فولاد، فملی و فگستر» دارای افزایش نرخ آب مصرفی در دیماه نسبت به آذرماه به میزان ۳۹، ۱۰ و ۵ درصد بوده است.
به عبارتی با وجود کاهش مصرف آب به علت افزایش نرخ آب مصرفی، هزینههای این صنعت به میزان پنج درصد بدون در نظر گرفتن نماد فخوز افزایش داشته است.
صنعت «شیمیایی» دارای انواع مختلف آب مصرفی (چون آب بدون املاح، آب نمک زدایی شده و آب شیرین) با نرخهای ریالی متفاوت است؛ از این رو با تغییر الگوی میزان آب مصرفی، نرخهای میانگین آب مصرفی این صنعت دچار نوسان میشود.
میانگین نرخ آب مصرفی به ازای هر مترمکعب صنایع انرژی بر بازار سرمایه به شرح جدول زیر است:
هماکنون تمامی خوراکی که در مجتمعهای پتروشیمی کشور مورد استفاده قرار میگیرد از طریق پالایشگاههای همجوار مجتمعهای پتروشیمی، شرکت ملی گاز و شرکت ملی نفت ایران تأمین میشود.
نماد «زاگرس» در دیماه ۱۴۰۲ نسبت به آذرماه دارای کاهش میزان تولید به میزان ۶۶۳،۳۶۴ تن شده است که این امر بر کاهش مصرف خوراک این نماد تاثیر داشته است.
قابل ذکر است واحدهای تولیدی این نماد به علت محدودیتهای مصرف گاز از سرویس خارج شده است.
براساس مصوبه هیات دولت، نرخ پایه خوراک گاز واحدهای پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران براساس ابلاغیه شماره ۲/۵۰۳۲۸۰-۲۰ به تاریخ ۲۶ دیماه ۱۳۹۴ وزارت نفت تعیین میشود.
طبق متن ابلاغیه مذکور درباره خوراک گاز طبیعی واحدهای پتروشیمی، فرمول پایه محاسبه قیمت گاز سبک و شیرین تحویلی از شبکه سراسری گاز به عنوان خوراک واحدهای پتروشیمی به ترتیب زیر است:
متوسط قیمت گازطبیعی در بازار تعیین شده * ٠،٥ + متوسط وزنی قیمت داخلی، صادراتی و وارداتی * ٠.٥= قیمت گاز طبیعی
سایر موارد مصوبه به شرح زیر است:
• «قیمت گاز طبیعی در بازار تعیین شده» از میانگین ماه قبل قیمت صادراتی گاز طبیعی ایران بیشتر نشود.
قیمت خوراک واحدهای متانولی مشروط به تسویه ماهانه، معادل ۹۵ درصد نرخ پایه تعیین شود.
• نرخ سوخت گاز تحویلی به واحدهای پتروشیمی، پالایشگاهها، تلمبهخانهها و واحدهای احیای فولاد (به استثنای واحدهای کوره بلند) معادل ۶۰ درصد، واحدهای تولید فلزات (شامل واحدهای احیای کوره بلند) ۴۵ درصد، واحدهای تولید سیمان ۱۵ درصد و سایر واحدهای صنعتی ۱۰ درصد نرخ پایه خوراک گاز پتروشیمیها تعیین میشود.
قابل ذکر است در خصوص محاسبه قیمت خوراک و محصولات شرکتهای پالایش نفت و شیمیایی، نرخ دلار حواله مرکز مبادله ارز و طلای ایران مبنای نرخ تسعیر قیمت خوراک و قیمت پایه بورس کالا قرار میگیرد.
برای جزئیات بیشتر دانلود کنید: بولتن دی ماه