تاریخ: ۰۶ اسفند ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۳:۳۲
بازدید: ۱۷۷
کد خبر: ۳۳۳۸۰۵
سرویس خبر : آهن و فولاد
به مناسبت روز مهندس

ریل و تیرآهن بال پهن، گوشه‌ای از توان مهندسی در ذوب آهن اصفهان است

ریل و تیرآهن بال پهن، گوشه‌ای از توان مهندسی در ذوب آهن اصفهان است
‌می‌متالز - به مناسبت پنجم اسفندماه روز بزرگداشت دانشمند ایرانی خواجه نصیرالدین طوسی و روز مهندس با تنی چند از مهندسین بخش‌های مختلف ذوب‌ آهن اصفهان گفتگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

ریل و تیرآهن بال پهن، گوشه‌ای از توان مهندسی در ذوب آهن اصفهان است

به گزارش می‌متالز، جلال کریمی سرپرست کارگاه نورد ۶۵۰ با تبریک روز مهندس گفت: پنجم اسفندماه روزی ارزشمند برای نکوداشت تعهد و تفکر توسعه ساز مهندسی است که با تکیه بر اندیشه وعمل، جامعه امروز بشری را متمایز از گذشته ساخته است.

کریمی افزود: مهندسین ذوب آهن اصفهان افرادی برخوردار از علم و تخصص بالای مهندسی در سطح کشور هستند و در این زمینه آموزش‌های تخصصی خاص را کسب نموده‌اند. این افراد با استفاده از خلاقیت‌های ذهنی خود، مشاهده و درک صحیح از قوانین و دستورالعمل‌های کارخانه و با به کار بردن علوم و فنون به منظور طراحی، توسعه ساختار، ساخت ابزار و زیر ساخت‌های لازم، تئوری‌های موجود را عملیاتی می‌کنند. این توانایی‌ها در کمتر نیروی انسانی در سطح کشور دیده می‌شود. انجام پروژه‌هایی همچون ریل، تیرآهن‌های بال پهن و ... گوشه‌ای از موارد قابل بیان است.

وی تامین نیروی متخصص کیفی جهت جانشین پروری را یک اولویت بسیار مهم برای ذوب آهن دانست و افزود: باید با توجه به ساختار این مجتمع عظیم صنعتی، از دانش پژوهانی استفاده شود که از دو ویژگی توانایی علمی و تعصب نسبت به کار برخوردار هستند چرا که هر کدام از این شاخص‌ها به تنهایی کافی نیست.

سرپرست کارگاه نورد ۶۵۰ اظهار داشت: همدلی با پرسنل، پر رنگ کردن نتایج مثبت و منفی سود شرکت در سبد معیشت آن‌ها، شفاف سازی شرایط کارخانه برای پرسنل و تاثیر عملکرد آن‌ها در سودهی کارخانه، افزایش سرعت عمل و تصمیم‌گیری در تامین اقلام مورد نیاز طرح‌ها و انجام کلیه امور مرتبط، ارتقاء سطح علمی کارکنان بر اساس به روز شدن تجهیزات کارگاه‌ها و توسعه روز افزون علم، دنیای اتوماسیون و نرم افزار‌های فنی، افزایش عملکرد تیمی نسبت به عملکرد فردی، تعیین تشویق با ضریب بالاتر تیمی تا فردی از جمله مواردی است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

حمیدرضا اصفهانی سرپرست کارگاه ساخت و تعمیر تجهیزات سنگین گفت: مهندسین ذوب آهن طی سال‌های حضورشان در کارخانه به این باور می‌رسند که با اتکا به توانایی‌های خود نسبت به کشف مشکلات و حل آن‌ها با وجود امکانات و محدودیت‌های موجود اقدام کنند؛ بنابراین می‌توان گفت تعهد و مسوولیت‌پذیری حتی فراتر از شرح وظایف، از ویژگی‌های خاص این قشر از کارکنان ذوب آهن است به طوری که بار فنی و علمی آن‌ها منجر به حضور پر رنگ و موثرشان در مجامع فنی، صنعتی و علمی کشور شده به نحوی که شاهد حضور بسیاری از همکاران در مراکز آموزشی و دانشگاهی به عنوان مدرس، مشاور یا کارشناس در نظام مهندسی یا کارشناس رسمی دادگستری هستیم.

اصفهانی بیان داشت: هر مهندس باید از چهار تخصص بهره‌مند باشد که به ترتیب عبارتنداز محاسبه، طراحی، اجرا و نظارت. دو ویژگی اول همان ایده‌پردازی و خلاقیت است که از آن مهمتر، عینیت بخشیدن به ایده‌ها یا همان اجرا و نظارت می‌باشد. با توجه به توانمندی مهندسین ذوب آهن در ارائه ایده‌های نوین برای بهبود شرایط کار، به نظر می‌رسد ایجاد فضای لازم و حمایت بیشتر جهت به انجام رساندن این ایده‌ها می‌تواند در دستور کار مدیریت عالی سازمان قرار بگیرد.

سرپرست کارگاه ساخت و تعمیر تجهیزات سنگین در ادامه گفت: به یاد دارم برای انجام جوشکاری اصطحکاکی اغتشاشی که از روش‌های نوین جوشکاری حالت جامد محسوب می‌شود، پس از کسب مجوز‌های لازم از مدیریت نت مکانیک، به دلیل نبودن دستگاه جوشکاری FSW در کشور، ضمن طراحی و ساخت ابزار مخصوص و قطعات کمکی آن و با استفاده از دستگاه فرز دروازه‌ای مستقر در کارگاه مکانیکی و عملیات حرارتی، جوشکاری ورق مس به ورق فولاد برای اولین بار در کشور با موفقیت انجام شد که حمایت‌های مدیریت نت مکانیک قطعاً تاثیر به سزایی در انجام این پروژه داشت. همچنین طراحی و ساخت یک دستگاه کوره عملیات حرارتی برقی در کارگاه ۴۸ طی مدت سه ماه با امکانات موجود در سطح کارخانه و با ده درصد قیمت مشابه آن از اتفاقات خوب دوران خدمت بنده است. آخرین اقدام نیز تراشکاری میله‌های آنکراژ باتری شماره دو کک‌سازی در حدود ۱۷ متر است که با استفاده از دستگاه تراش و با طول کارگیری کمتر از یک متر انجام شده است.

حمیدرضا اصفهانی در پایان گفت: با توجه به وضعیت صنایع فولاد کشور، هزینه‌های مواد اولیه و بازار ساختمان، به نظر می‌رسد ذوب آهن باید به منظور کاهش هزینه‌های تولید و افزایش تنوع محصولات خود، اقدام به ایجاد یک کارخانه مدرن کوچک بکند، همان کاری که ۲۰ سال پیش با تاسیس کارخانه فولاد سبا صورت گرفت. شرکت می‌تواند با اتکاء به ۵۳ سال تجربه و با بهره‌گیری از نیروی انسانی متعهد و توانمند خود و استفاده از تجهیزات مدرن، در این زمینه برنامه‌ریزی نماید.

ابراهیم کاظمی مهندس ارشد مکانیک کارگاه‌های شیمیایی مدیریت تولیدات کک و مواد شیمیایی گفت: مهندس کسی است که ابعاد و اقتضائات تولید را با تمام گوشت و پوست خود لمس کرده، طراحی محصولات و تجهیزات موجود را با توجه به تحصیلات دانشگاهی و مطالعاتی که دارد، به خوبی درک می‌کند و به روش بهره‌برداری و استفاده از تجهیزات و تعمیر و نگهداری آن‌ها، واقف است.

وی افزود: مهندسین، روانکار و روانکاو فرآیند پیشرفت در هر کشوری هستند. خلاقیت و نوآوری، جوهر و زیبایی شغل مهندسی است و خلاقیت بزرگترین وجه تشابه یک مهندس با خالق یکتا است.

وی در ادامه به بیان خاطره‌ای از روز‌های نخست کار در ذوب آهن اصفهان پرداخت و گفت: سال‌ها پیش که هنوز مدت زمان زیادی از استخدام من در ذوب آهن سپری نشده بود، در پمپخانه کندنسات کک‌سازی، یکی از الکتروپمپ‌های بسیار مهم، ارتعاش داشت، به اتفاق مسوولین برق و تکنولوژ به محل رفتیم. هنگام چک کردن، دوستان گروه برق با گذاشتن دست روی موتور گفتند، وضعیت خوب است. من گفتم بدون دستگاه که نمی‌شود قضاوت کرد، اما آن‌ها تاکید کردند دستگاه ما این پنج انگشت است. هم اکنون بعد از چندین سال به جرات می‌گویم در ذوب آهن، بسیاری از مواقع تنها ابزار ما مهندسین، همین پنج انگشت دست است.

حسن اخلاقی مهندس سیستم اعلام حریق مدیریت اتوماسیون و ارتباطات نیز تصریح کرد: مهندس ذوب آهنی به شخصی گفته می‌شود که ضمن دارا بودن تخصص در زمینه شغلی خود توانمندی‌های دیگری نظیر خلاقیت، سازگاری، استفاده بهینه از منابع و ساختار سازی داشته باشد. با توجه به قدمت ذوب آهن اصفهان و لزوم نوسازی در برخی زمینه‌ها و نیاز به استفاده از تکنولوژی‌های جدید، مهندسین ذوب آهن با چالش نوسازی و استفاده بهینه از منابع و امکانات موجود مواجه هستند که انجام این مهم توانایی ویژه‌ای می‌طلبد و خوشبختانه کارکنان ذوب آهن این ویژگی را دارا می‌باشند.

اخلاقی اظهار داشت: جمله معروفی در مورد مهندسین وجود دارد (مهندس یا راهی می‌یابد یا راهی می‌سازد.) مهندسی از داشتن خلاقیت و ایده پردازی شکل گرفته و رشد کرده است و مهندسان با تکیه بر دانش و تجربه گذشتگان علم مهندسی، ایده‌های جدیدی خلق می‌کنند تا دنیا مکان بهتری برای زندگی باشد لذا داشتن خلاقیت در کار‌ها این ایده‌ها را به واقعیت تبدیل می‌کند.

وی افزود: پس از واگذاری مسوولیت واحد نگهداری و تعمیرات سیستم‌های اعلام حریق برای اولین بار به بنده و کارکنان شاغل در این واحد مطالعات زیادی در خصوص سیستم‌های موجود، نحوه عملکرد، مزایا و معایب آن‌ها انجام شد که نتیجه آن ایده ایجاد شبکه جامع و سیستم مانیتورینگ در کارخانه بود. بر اساس آن پروژه‌ای تعریف شد و توسط همکاران، پس از دو سال تلاش شبانه روزی به نتیجه رسید و شیرین‌ترین لحظه زمانی بود که این پروژه برای اولین بار راه اندازی و بهره‌برداری شد.

اخلاقی در پایان برای ذوب آهن، رسیدن به جایگاه اصلی آن به عنوان اولین و بزرگترین شرکت فولادی ایران را آرزو کرد.

حسنعلی کاظمی مهندس ارشد تولید در مدیریت فولادسازی نیز بیان کرد: هیچ سدی برای مهندسین وجود ندارد، یا راهی خواهند یافت یا راهی خواهند ساخت؛ بنابراین می‌بینیم با وجود تمام مشکلات، روند کمیت وکیفیت تولید را با چنگ دندان حفظ کرده‌اند.

وی ادامه داد: انسان‌های خلاق کسانی هستند که عملگرا بوده و خود را به دل کار می‌زنند، در حین کار که با مشکلات مواجه می‌شوند با بررسی، مطالعه، مشاوره و همچنین استفاده از ایده‌ها و نظرات اطرافیان پس از پردازش، راه حلی برای مساله پیدا می‌کنند. معمولاً این افراد در جامعه و محیط کار، شاخص و برجسته می‌شوند و این ویژگی در مهندسین که دچار روز مرگی نشده اند، بارز‌تر است.

کاظمی گفت: زمان بازسازی کوره یک شرکت روسی طرف قرار داد بود. یکی از قطعات مهم، خنک‌کننده کوره بود. با توجه به تغیر طرح از چدن خاکستری به داکتیل و نبود سابقه ساخت آن در ذوب آهن و حتی کشور، برنامه داشتند که خرید خارجی کنند، ولی ما اعلام کردیم در داخل کارخانه این تجهیز را تولید خواهیم کرد. با وجود اینکه کارشناس مربوطه گفت نمی‌توانید، وقتی ما اصرارکردیم و معاونت بهره‌برداری حمایت کردند، کارشناس گفت نمونه بسازید. در نهایت با تلاش زیاد و با وجود سختگیری‌ها این قطعه ساخته شد و به تایید کارشناسان شرکت روسی رسید. پس از آن، کارشناسی که گفته بود شما نمی‌توانید بسازید، عذرخواهی کرد.

کاظمی در پایان گفت: بنظرم نه تنها آرزوی من بلکه آرزوی تمام کارکنان محترم و زحمتکش، رشد شکوفایی و پویایی بیشتر ذوب آهن می‌باشد بطوریکه بیشتر از الان به آن افتخار کنیم. همانطور که پدران مادر این کارخانه کار کرده‌اند و الان ما هستیم در آینده هم بچه‌های ما در این مجتمع بزرگ صنعتی مشغول به کار خواهند شد از این رو بایستی درحفظ و نگهداری آن و همچنین در ارتقای آن کوشا باشیم (این کارخانه متعلق به ماست)

تعداد بازدید : 4

منبع: ذوب آهن اصفهان

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت