به گزارش میمتالز، با این تفاسیر اگرچه رکورد خروج سرمایه با مقدار ۵۲۹میلیاردتومان از ابتدای بهمنماه تاکنون شکسته شد، اما ارزش معاملات حدود ۴درصد رشد داشت و شاخصکل و هموزن نیز افت ناچیز ۰.۷ و ۱.۳۵درصدی داشتند. تحلیلگران معتقدند تنشها میان ایران و اسرائیل اگرچه وارد مرحلهای جدید شده، اما برای بازار سرمایه مساله تازهای نیست و بورس پس از نهایتا دو هفته به روال سابق بازخواهدگشت و با توجه به افزایش انتظارات تورمی در این جریان حتی این موضوع میتواند منجر به رشد بازار سرمایه در میانمدت هم بشود.
مریم محبی، تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه «اولین روز کاری بورس ایران بعد از تعطیلات نیمه دوم فروردین در حالی آغاز شد که شاهد حمله اسرائیل به ساختمان سفارت ایران در سوریه و شهادت برخی از نیروهای سپاه پاسداران بودیم»، گفت: از آنجاکه این اتفاق ریسک جنگ را بین ایران و یکی از دشمنان دیرینه او تایید میکند، حساسیت بسیار بالایی دارد. این اتفاق شیطنت اسرائیل را نشان میدهد.
در ماههای گذشته نیز شاهد بودیم اسرائیل بارها مستقیم و غیرمستقیم تلاشکرده ایران را تحریک کند تا از او واکنش بگیرد. طبیعتا هرگونه واکنش میتواند تاثیر بیشتری روی بازار سرمایه داشتهباشد و قطعا رفت و آمدهای تنشزا میتواند شرایط بازارهای مالی را بههم بریزد.
وی ادامه داد: این اتفاق در حالی رخداده که وضعیت اقتصادی ایران مطلوب نیست و بهتازگی شاهد افت ارزش پول ملی بودیم و قدرت ریال طی دو ماه گذشته حدود ۲۰درصد کاهش پیدا کردهاست، بنابراین این اتفاقها میتواند باعث ایجاد هیجانها و تنشهای جدید در بازارهای رقیب بازار سرمایه شود. محبی افزود: بازار سرمایه به واسطه افزایش قیمت دلار میتوانست شرایط بهتری را تجربه کند، اما با توجه به اینکه این خبر ریسک جنگ را افزایش میدهد، حتی اگر واقعی نباشد میتواند هیجان کوتاهمدتی را به بازار وارد کند که بخشی از این هیجان را دیروز دیدیم، اما مساله اصلیتر این است که روز گذشته بازار میتوانست بیشتر از اینها منفی شود، یعنی بهنظر میرسد که بدنه دولت تلاش میکند بازار سرمایه را کمی آرامتر نگه دارد، بنابراین انتظار میرود منفیهای روز گذشته طی روزهای آتی جمع شود. این تحلیلگر بورسی خاطرنشان کرد: در هفته آینده با توجه به اینکه تعطیلات زیادی را پیشرو داریم و هنوز تعطیلات فروردین بهطور کامل به پایان نرسیده، انتظار دارم که از ابتدای اردیبهشت شرایط باثباتتری به بازار سرمایه حاکم شود و قبل از اردیبهشت در بازار سرمایه بیشتر شاهد رویکرد نوسانگیری هستیم، اما یکی از بزرگترین اشتباهاتی که سهامداران ممکن است طی این روزها داشته باشند این است که بدون دانش تلاش کنند سهام خود را روی قیمتهای فعلی بهفروش برسانند تا در قیمتهای پایینتر دوباره بخرند، چون مثلا انتظار دارند سهمی ۱۰ تا ۱۵درصد ریزش کند، اما چنانچه با اصول نوسانگیری و جایگزینی پلهای سهام آشنا نباشند، این رویکردها میتوانند مخربتر از روند منفی بازار باشند.
محبی افزود: بهنظرم در این روزها ما شاهد هیجانات منفی در بازار خواهیم بود، اما اینکه فکر کنیم اتفاقی که افتاده باعث ایجاد روند نزولی در بازار سرمایه شود، بعید بهنظر میرسد. ما همچنان در مسیر نزولی بازار قرار داریم و این در حالی است که انتظار داشتیم بازار بتواند تغییر روند بدهد و به سمت مثبت برود، اما اتفاقات سیاسی نمیتواند باعث شدتگرفتن روند نزولی بازار شود و صرفا هیجانی به بازار وارد کرده که به مرور کمتر شده و نهایتا بازار به مسیر اصلی خود برخواهد گشت.
وی گفت: در سایر بازارهای موازی مانند طلا، ملک، خودرو، دلار و... ارزش پول ملی ایران در مسیر کاهشی قرار دارد و بهنظر میرسد بهرغم اینکه با اتفاقات اخیر ریسک جنگ افزایشیافته، این مسیر تشدید نمیشود، بلکه مسیر عادی کاهش ارزش پول ملی ایران که ما آن را با نام تورم میشناسیم با همان شیب ادامه دارد. ما به اندازه کافی از مدیریت اشتباه اثر میگیریم، بنابراین اگرچه هیجان شدیدی را در بازارهای موازی مشاهده خواهیم کرد، اما این هیجان فروکش خواهد کرد و ما شیب نرم افزایش قیمتها را بعد از این در بازارهای موازی مشاهده خواهیم کرد.
نیما میرزایی، دیگر تحلیلگر بازار سرمایه نیز با بیان اینکه بورس در نیمه اول تعطیلات نوروزی و روزهای معاملاتی ابتدای سال وضعیت مناسبی داشت و شاهد رشد مداوم شاخصکل در طول روزهای اخیر بودیم، گفت: در این روزها ارزش معاملات نیز بهرغم اینکه وضعیت بینالتعطیلین بود و بهصورت سنتی بازار در این روزها وضعیت کمرونقی دارد، قابلقبول بود و همه اینها در کنار ارزندگی بازار و جاماندگی که نسبت به بازارهای موازی پیدا کرده، نوید روزهای سبز را برای سهامداران خسته بازار سرمایه میدهد؛ سهامدارانی که در طول سالهای اخیر احساس جاماندگی شدیدی دارند و حال میتوان خوشبین بود بازار در طول سالجاری بازار قابلقبول و رو به بالایی باشد.
وی ادامه داد: از جمله محرکهای حرکتی بازار در طول روزهای اخیر میتوان به تثبیت دلار بازار آزاد بالای قیمت ۶۰ هزارتومان اشاره کرد که انتظارات تورمی را بین سهامداران تشدید میکند و همچنین رشد قیمت جهانی کامودیتیها هم مزید بر علت بود که در واقع باعثشده چشمانداز وضعیت سودآوری شرکتهای بورسی رشد مضاعفی را در آینده داشتهباشد و مجموع این عوامل کمک میکند تا بازار سرمایه روزهای سبزی را در سالجاری پشتسر بگذارد.
این تحلیلگر بورسی ضمن ابراز خوشبینی از روند معاملات بازار سرمایه در سالجاری گفت: روند روبهرشدی که تقریبا از ابتدای اسفندماه شروع و باعث شد شاخص حدود ۲۰۰هزار واحد رشد را تجربه کند، احتمالا در بهار امسال به سمت سقف تاریخی خود حوالی محدوده دومیلیون و ۶۰۰هزارواحدی حرکت خواهد کرد و بعد از استراحتی که در آن محدوده خواهد داشت، در طول سال به سمت ابرکانال سهمیلیونواحدی برای اولینبار حرکت خواهد کرد.
میرزایی درخصوص تنشهای منطقهای اخیر نیز گفت: اتفاقات رخداده در منطقه را در چارچوب تنشهای ایران و اسرائیل میبینم که در ماههای گذشته نیز به کرات شاهد تکرار این موارد از سوی طرفین بودهایم و از این نگاه اتفاق تازهای نیست. بازار هم روز گذشته نشانداد به این پختگی رسیده که نگاه هیجانی به این موضوع نداشتهباشد و منفیهای شدید ابتدای صبح هم در میانه معاملات متعادل شده و از حجم فروشندگان بازار به مرور کاسته شد، بنابراین بهنظر نمیرسد تنشها تاثیر منفی بزرگی روی بازار داشتهباشد، اما سرعت حرکتی دلار را به سمت هدف ۷۰ هزارتومان در بهار سالجاری تسریع میکند و از آن جهت که باعث افزایش نرخ دلار و بهتبع آن انتظارات تورمی در جامعه میشود، حتی میتواند در میانمدت تاثیر مثبتی بر بازار نیز داشتهباشد.
منبع: دنیای اقتصاد