به گزارش میمتالز، گزارش سالانه Global Energy Monitor نشان داد که ظرفیت تولید برق جهانی از زغال سنگ در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است. سال گذشته، چین حدود دو سوم از تاسیسات جدید زغال سنگ جهان را به خود اختصاص داد، در حالی که اندونزی، هند، ویتنام، ژاپن، بنگلادش، پاکستان و کره جنوبی نیز کارخانههای جدیدی افتتاح کرد. در حالی که نیروگاههای جدید عموماً آلودگی کمتری نسبت به نیروگاههای قدیمی دارند، آژانس بینالمللی انرژی (IEA) به صراحت اعلام کرده است که جهان باید تولید زغال سنگ را به نفع منابع انرژی پاک تر، از جمله گاز طبیعی، محدود کند.
اگرچه چین در سالهای اخیر ظرفیت عظیم انرژیهای تجدیدپذیر را توسعه داده است و آن را به یک رهبر جهانی در انرژی سبز تبدیل کرده است، اما همچنان به شدت به زغال سنگ متکی است. چین و هند هر دو قصد دارند تا چندین سال به ساخت نیروگاههای زغال سنگ جدید ادامه دهند.
در همین حال، چندین کشور در اروپا و آمریکای شمالی به سرعت وابستگی خود را به زغال سنگ به نفع جایگزینهایی مانند گاز طبیعی و انرژیهای تجدیدپذیر کاهش میدهند. در آلمان، گزارشی از ژانویه نشان داد که انتشار گازهای گلخانهای این کشور به دلیل کاهش اتکا به زغال سنگ به کمترین میزان در ۷۰ سال گذشته رسیده است. برای اولین بار، تولید برق از منابع تجدیدپذیر در آلمان به بیش از ۵۰ درصد از کل در سال ۲۰۲۳ رسید، در حالی که سهم زغال سنگ از ۳۴ درصد به ۲۶ درصد کاهش یافت. این امر منجر به کاهش ۴۶ میلیون تنی انتشار CO۲ شد.
در سال ۲۰۲۳، برق تولید شده توسط نیروگاههای گاز و زغال سنگ در بریتانیا ۲۰ درصد کاهش یافت و مصرف سوخت فسیلی به کمترین میزان خود از سال ۱۹۵۷ رسید.
در حالی که تولید و مصرف زغال سنگ در ایالات متحده و بخشهایی از اروپا به سرعت در حال کاهش است، افزایش تقاضا در آسیا بر این امر غلبه میکند. چین و هند قصد دارند مصرف زغال سنگ را برای پاسخگویی به نیازهای رشد جمعیت و صنعتی شدن، علیرغم افزایش فشار جهانی برای کربن زدایی، افزایش بدهند. به گفته آژانس بینالمللی انرژی و سایر کارشناسان آب و هوا، همه کشورها باید وابستگی خود به زغال سنگ را کاهش دهند و به جایگزینهای پاکتر روی آورند تا جهان به اهداف بینالمللی کربن زدایی دست یابد و اثرات تغییرات آب و هوایی را مهار کند.
منبع: ایفنا