تاریخ: ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ ، ساعت ۰۰:۱۵
بازدید: ۱۱۷
کد خبر: ۳۳۸۶۶۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

کاهش عطش در بورس

کاهش عطش در بورس
‌می‌متالز - روز گذشته بعد از چند روز پر جنب و جوش در بورس شاهد کاهش عطش در این بازار بودیم. در جریان شناسایی سود توسط نوسان‌گیران و انتظار برای رفع چند ابهام، بازار سرمایه سه‌شنبه متعادلی را پشت‌سر گذاشت.

به گزارش می‌متالز، در این‌خصوص دو نگاه متفاوت در بین تحلیلگران نسبت به ادامه مسیر بازار سرمایه وجود دارد، اما کفه خوشبین‌ها سنگین‌تر است و با فرض افزایش قیمت دلار نیما و از طرفی اصلاح بند (س) تبصره‌۶ قانون بودجه‌۱۴۰۳ بازار سهام درصدد جبران عقب‌ماندگی خود از سایر بازار‌ها برمی‌آید.

بورس چشم‌انتظار سه اتفاق

محمد خبری‌زاد، تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه بورس همچنان منتظر دو سه اتفاق است، گفت: یکی از این اتفاقات بحث بنیادی شرکت‌ها و انتشار گزارش‌های ۱۲ ماهه است. بحث بعدی نگاه بازار به تابلوی معاملات دلار در مرکز مبادلات ارز است، این نرخ هم‌اکنون به ۴۱ هزار‌تومان رسیده و بازار منتظر است تا ببیند این رشد ادامه‌دار هست یا خیر که در صورت ادامه‌دار‌بودن این روند شرایط بازار بهبود خواهد یافت.

وی ادامه داد: کف بازار بسته‌شده و برای رشد نیازمند سوخت رشد دلار نیماست، در کنار آن موضوع بند (س) تبصره‌۶ مطرح است؛ موضوعی که به مجلس کشیده شده و در حال‌حاضر احتمال اصلاح آن وجود دارد.

این بند که در رابطه با سقف مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی است؛ موضوعی است که نگرانی جدیدی به فعالان اقتصادی تزریق کرده و اثر آن می‌تواند در بازار اولیه و ثانویه منفی باشد، با این‌وجود دوشنبه خبر مثبتی مبنی‌بر اینکه یک فوریت اصلاح این بند تصویب‌شده، آمد که باید دید این موضوع به کجا می‌رسد. اگر این بند اجرا شود حدود ۷۰ همت فقط از سود شرکت‌های بورسی کم می‌شود که اکثریت این شرکت‌ها به صندوق‌های بازنشستگی متعلق هستند و کمبود منابع این صندوق‌ها به دولت برمی‌گردد؛ یعنی با این تصمیم در نهایت اتفاقی به نفع دولت نخواهد افتاد، حال باید دید این مصوبه اصلاح خواهد شد یا خیر. این تحلیلگر خاطرنشان کرد؛ قیمت‌های جهانی و فلزات نیز رشد خوبی داشتند و روز گذشته هم مشاهده کردیم که نماد‌های مرتبط صف خرید بودند. این موضوع هم نکته مثبتی در بازار دیروز بود و اگر مشکل دلار حل شود، حتما شاهد اقبال خوبی به صنایع مرتبط با فلزات جهانی خواهیم بود.

کاهش تقاضا عادی است

برزو حق‌شناس، تحلیلگر بازار سرمایه نیز با اشاره به اینکه بعد از اینکه ریسک‌های سیستماتیک کاهش یافت و خطر تشدید درگیری کمتر شد، بازار سهام رشد خیلی‌خوبی داشت و نزولی که بابت بحث درگیری‌ها داشت را جبران کرد، گفت: بعد از آن ارزش معاملات مجددا نزولی شد و به زیر ۶ همت آمد و عرضه‌ها هم مجددا مقداری بیشتر شد که البته این موضوع طبیعی است.

نوسان‌گیر‌ها در این شرایط سیو سود و فروش انجام می‌دهند. کسانی که هفته گذشته در محدوده سنگین خرید داشتند الان اقدام به شناسایی سود می‌کنند و این باعث‌شده عرضه‌ها مقداری در بازار افزایش یابد و طرف تقاضا هم مقداری ضعیف شده‌است و باعث‌شده سهام منفی شوند.

به‌نظر من این وضعیت نگران‌کننده نیست و در ادامه راه فردا و در هفته آینده به شرطی که دلار منفی سنگینی نخورد بازار مثبت خواهد شد. اگر دلار زیر ۶۰ هزار‌تومان نیاید و اتفاق خاصی در عرصه ریسک‌های سیستماتیک هم نیفتاد، بازار مثبتی را شاهد خواهیم بود.

تقابل ریسک‌ها و محرک‌ها

مریم محبی، دیگر تحلیلگر بازار سرمایه، اما نظر متفاوتی دارد، او که همچنان ادامه راه بازار سهام را پرابهام می‌بیند، در این رابطه گفت: از ابتدای سال شرایط بسیار خاصی را در بازار‌های مختلف می‌بینیم.

از طرفی افزایش قیمت دلار و طلا و از طرفی هشدار اقتصاددانان نسبت به افزایش قیمت مسکن دیده می‌شود. بخش‌های مختلف اقتصادی دارای ابهامات و تنش‌هایی هستند و همه این مسائل به‌صورت مستقیم می‌تواند بر بازار سرمایه موثر باشد.

وی ادامه داد: طی چند روز گذشته مکررا شاهد بودیم که نمایندگان فعلی مجلس و مسوولان سابق نسبت به اتفاقات اثرگذار بر تصمیمات اقتصادی کشور مانند تعطیلات روز شنبه یا چالش‌های حقوق و دستمزد کارگران، از اقدامات اقتصادی صورت‌گرفته شانه خالی کردند و این موضوع باعث‌شده کشور در شرایط اقتصادی ناپایداری به‌سر ببرد که تمامی این عوامل می‌تواند به‌صورت مستقیم بر بازار سهام اثر بگذارد.

این تحلیلگر افزود: در اوج این اتفاقات روز دوشنبه حدود هزارنفر از فعالان بازار سرمایه نامه سرگشاده‌ای به رئیس مجلس شورای‌اسلامی ارسال و نسبت به بند (س) تبصره‌۶ مربوط به مالیات شرکت‌های بورسی اظهار نگرانی کردند.

این بند می‌تواند در صورت اجرا بازار سرمایه‌ای که در حال‌حاضر نیز شرایط مناسب و مطلوبی را سپری نمی‌کند و از طرفی به دلیل افزایش جذابیت سایر بازار‌های مالی همچنان کم‌رونق است را دچار مشکلات زیادی کند.

محبی گفت: این اتفاقات باعث‌شده شاهد تحرکات محدودی در بازار سرمایه باشیم، اما این تحرکات کم‌جان و معاملات کم‌رمق در بازار سرمایه به‌راحتی از این شرایط ناپایدار تاثیر می‌گیرد، به‌گونه‌ای که حتی شاهد بودیم نمایندگان مجلس هم اعلام کردند شرایط در بازار‌های مالی ایران ناپایدار است و تمامی اینها می‌تواند بر بازار سرمایه اثرگذار باشد و اعتماد را کم و کمتر کند، بنابراین تا ابهامات کلیدی در بازار حل نشود انتظار بهبود شرایط نمی‌رود. بسیار جای نگرانی است که بازار یک روز از تنش‌های سیاسی تاثیر منفی می‌گیرد و روز دیگر از مشکلات اقتصادی و تمامی اتفاقات می‌تواند بازار را تحت‌تاثیر قرار دهد.

این تحلیلگر با اشاره به اینکه فعلا به‌نظر نمی‌رسد با وجود ابهامات بتوانیم حتی در فصل خوب مجامع شاهد اوضاع مثبتی در بازار سرمایه باشیم، گفت: انتظار نمی‌رود تا برطرف‌شدن این ابهامات بتوانیم رشد شارپی و تغییر روند را در بازار سرمایه مشاهده کنیم. پیش‌بینی می‌شود با توجه به اینکه بازار سرمایه به کف‌های قیمتی جذابی رسیده و در بازار جهانی شاهد افزایش قیمت کامودیتی‌ها هستیم، اثر مثبتی را شاهد باشیم.

از طرفی سامانه کدال شاهد گزارش‌های خوبی از شرکت‌های بورسی است و تمامی عوامل بنیادی می‌تواند اثر مثبتی بر بازار سرمایه داشته‌باشد، ولی این ابهامات از نظر بنیادی تاثیر بیشتری روی بازار سرمایه داشته و باعث می‌شوند بازار نتواند به مسیر طبیعی خود ادامه دهد.

بنابراین انتظار دارم در هفته آینده روند کم‌رمق در بازار سرمایه ادامه داشته‌باشد و برای خروج از این وضعیت ما باید شاهد حمایت تمام‌قد دولت، مجلس و قوه‌قضائیه از بازار باشیم.

عاطفه چوپان

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده