به گزارش میمتالز، بازار داراییهای مبتنی بر طلا در رینگ مالی و مشتقه بورسکالای ایران قرمزپوش شد. عقبگرد محسوس بهای طلا در بازار جهانی و عدمرشد نرخ ارز در بازار آزاد، به قرمزپوشی این بازار انجامید. اگرچه روز گذشته دلار در بازار آزاد تهران در کانال قیمتی ۵۷هزار تومان معامله میشد؛ اما به عقیده بسیاری از فعالان، ریسکهای سیاسی به حداقل رسیده و در این شرایط احتمال عقبگرد نرخ ارز به کانال قیمتی ۵۵هزار تومان در روزهای آتی وجود دارد.
به این ترتیب ایجاد جریان کاهشی در بازار ارز و فروکش انتظارات تورمی میان فعالان بازار باعث شد تا داراییهای طلایی از سکه بیفتند و در حالی که سکه در بازار فیزیکی کانال قیمتی ۴۰ میلیون تومان را از دست داد، سکه بورسی به کانال قیمتی ۳۸ میلیون تومان سقوط کرد. در این شرایط حباب بسیاری از صندوقهای طلا کوچک و نرخ معامله به نرخ ابطال نزدیک شد.
میانگین نرخ فروش سکه بورسی در اواسط ساعات کاری روز گذشته با ثبت کاهش نرخ روزانه ۲ درصدی به ۳۸ میلیون و ۸۰۰هزار تومان رسید. این در حالی بود که در همین زمان سکه در بازار فیزیکی در محدوده ۳۹ میلیون و ۹۸۰هزار تومان معامله میشد؛ به این ترتیب سکه بورسی ۳درصد ارزانتر از سکه فیزیکی شد. به شکل بنیادی ارزش هر گواهی سکه برابر یکصدم نرخ معامله سکه در بازار فیزیکی است؛ اما روند عرضه و تقاضا در بازار گواهی سکه باعث میشود تا این دارایی در نرخی کمتر یا بیشتر از ارزش بنیادی معامله شود. فروش سکه بورسی ۳درصد ارزانتر از ارزش بنیادی بیانگر پیشبینی کاهش بهای داراییهای مبتنی بر طلا از سوی فعالان بازار مالی بورسکالای ایران است.
در حال حاضر بالغ بر ۱۳ صندوق طلا در بازار مالی بورسکالای ایران مورد معامله قرار میگیرد. دارایی پایه این صندوقها را بسته به اساسنامه عمدتا سکه و شمش طلا تشکیل داده و بخشی از دارایی آن نیز به انواع اوراق و سایر داراییها اختصاص داده شده است. اواسط ساعات کاری روز گذشته اغلب صندوقها با افت نرخ ۲ تا ۳ درصدی مواجه شدند. البته همچنان اغلب صندوقها در نرخی بالاتر از ارزش بنیادی یعنی با حباب معامله شدند. با این حال از فاصله نرخ معامله و نرخ ابطال کاسته شد که این موضوع بیانگر جریان تخلیه حباب از این دارایی بود.
روز گذشته بیشترین حباب قیمتی بر روی هر واحد صندوق طلای آلتون شکل گرفت و هر واحد از این صندوق با نرخی در حدود ۷درصد بالاتر از ارزش بنیادی یعنی حباب اسمی ۷ درصدی معامله شد. این در حالی بود که در این روز صندوقهای زرفام و نفیس با نرخی کمتر از نرخ ابطال یعنی ارزش بنیادی به فروش رفتند و فاصله نرخ فروش هر واحد صندوق مثقال و کهربا کمتر از یکدرصد شد.
طلای جهانی در بازه هفتگی کاهش ۳.۳ درصدی داشت و تا پایان روز جمعه ۲۴ ماه مه تا کف کانال قیمتی ۲هزار و ۳۳۳ دلار به ازای هر اونس عقب نشست که این رقم کمترین بهای فروش این دارایی ظرف ۱۲ روز گذشته بود. موسسه S&P Global پیشبینی میکند که شاخص مدیران خرید بخش تولید و خدمات ایالاتمتحده آمریکا برای ماه مه با بهبود اعلام شود. در همین زمان، تعداد آمریکاییهایی که برای درخواست بیکاری ثبتنام کردند کمتر از حد انتظار بود که نشان دهنده قدرت در بازار کار بود. در عین حال تورم برای ماه مه برابر ۳.۴درصد اعلام شد که این رقم نیز با هدف گذاری ۲ درصدی فدرال رزرو فاصله زیادی دارد. در این شرایط اعلام بهتر از انتظار دادههای اشتغال و تولید آمریکا دست فدرالرزرو را برای تعویق زمان آغاز کاهش نرخ بهره باز گذاشته است که این موضوع سیگنالی منفی برای طلا به همراه دارد.
منبع: دنیای اقتصاد