به گزارش میمتالز، «محمدرضا پاکباز» مدیرعامل شرکت پیشگامان جنوب، به جایگاه دهم صنعت فولاد ایران در صنعت فولاد جهانی اشاره کرد که این جایگاه میتواند با تحقق برنامههای توسعهای صنعت فولاد کشور به رتبه هفتم تولید فولاد خام دنیا تغییر یابد.
وی موقعیت چند سال اخیر ایران در صنعت فولاد را این گونه توصیف کرد: با وجود مواجهه برخی از کشورها با رشد منفی در چند سال اخیر، ایران نسبت به دیگر کشورها در صنعت فولاد از رشد مثبتی در توسعه همراه بوده است.
مدیرعامل شرکت پیشگامان جنوب در اشاره به تاثیر محدودیتهای انرژی بر تولیدات صنعت فولاد، آسیبپذیری بالای صنعت فولاد از محدودیتهای برق نسبت به صنایع سیمان و پتروشیمی را مورد تاکید قرار داد.
به گفته وی؛ صنعت فولاد کشور امروزه به جای استفاده از زغال سنگ برای کورههای بلند، از تکنولوژی کورههای قوس الکتریکی استفاده میکند که نیاز به برق داشته و از لحاظ زیستمحیطی عملکرد بهتری دارد.
پاکباز افزود: در زمان انتخاب کورههای قوس الکتریکی، انرژی وضعیت پایدار و مطلوبی داشت. در حال حاضر طرحهای توسعهای به مرحله تولید و بهرهبرداری رسیدهاند که نیازمند مصرف و تامین انرژی است.
وی با اشاره به عدم توازن رشد توسعهای صنعت برق با توسعه صنعت فولاد، برق مصرفی حوزه فولاد را ۹ تا ۱۰ درصد ذکر کرد که نسبت به سایر بخشها از جمله مصارف خانگی و صنعتی کمتر است.
به گفته وی؛ محدودیتهای برق در سه ماه از سال سبب صفرشدن تولیدات فولاد شده است.
مدیرعامل پیشگامان جنوب با اشاره به صادرات برق ایران در زمستان متناسب با مصرف به عراق و ترکمنستان، کمبود میزان برق را ناشی از پیک مصرف آن عنوان کرد که تابستان اوج مصرف برق محسوب میشود. در این میان کمبود برق ناشی از کمبود نیروگاههای تولید برق و عدم سرمایهگذاری برای تاسیس نیروگاه است.
وی با اشاره به کندی روند تاسیس نیروگاههای جدید، تصریح کرد: وزارت نیرو باید پروژه توسعه ظرفیتهای تولید برق را متناسب با رشد صنعت و مصرف افزایش دهد. در این میان سرمایهگذاری بخش خصوصی در پروژههای نیروگاهی میتواند مشکلات کمبود برق ایران را مانند دیگر کشورها رفع کند.
پاکباز به تامین انرژی برق با ایجاد نیروگاهها اشاره کرد که با گذشت زمان این پروژهها به بهرهبرداری خواهند رسید. در این میان صنعت فولاد کشور در سالهای اخیر از برنامههای توسعهای مناسبی برخوردار بودهاند.
وی محدودیت برق را چالشی پراهمیتتر از محدودیت گاز نام برد که تولیدات فولادیها از جمله شمش و دیگر محصولات را دچار مشکل میسازد.
به عقیده پاکباز؛ با توجه به کاربرد گاز در تولید مواد اولیه محصولات صنعت فولاد، به منظور کنترل محدودیت گاز، ذخیره مواد اولیه محصولات ضروری میشود.
وی با تاکید بر لزوم توسعه زیرساختهای کشور در کنار توسعه صنایع، گفت: متولی صنعت فولاد افراد در بخش خصوصی هستند، اما متولی زیرساختهای ایجاد شده بخش دولتی است که برای رفع این مشکلات نیاز به هماهنگی و تطابق است.
این کارشناس صنعت فولادی از حل چالشهای صنعت فولاد اظهار امیدواری کرد و گفت: تلاش وزارت نیرو و وزارت صمت طی برنامهریزی برای حل مشکل تامین نیرو و نیروگاه نیاز به قدری صبوری و زمان دارد. توسعه رو به جلو صنعت فولاد دلگرمکننده است.
وی حل مشکل آب صنعت فولاد با استفاده از پسابها به جای آبهای جاری و دریاها را عملکردی دو منظوره و مناسب دانست و هزینههای بالای حملونقل جادهای را در صنعت فولاد را مورد اشاره قرار داد که به دلیل فاصله دور بعضی از معادن از کارخانههای فرآوری شرکتهای فولاد متحمل هزینه بالا میشوند.
به پیشنهاد این کارشناس صنعت فولاد؛ با استفاده از زیرساختهای ریلی - جادهای در پی ایجاد توسعه همه جانبه در بخش حملونقل، میتوان هزینههای متحمل را کنترل کرد.
مدیرعامل شرکت پیشگامان جنوب تصریح کرد: اکنون فولادسازان در تلاش برای ایجاد فولاد سبز به منظور کاهش co۲ هستند. در این راستا با استفاده از تکنولوژیهای جدید، باید به سمت کاهش میزان co۲ در صنعت فولاد حرکت کنیم.
او به ارزآوری صنعت فولاد اشاره کرد که بخشی از درآمد دولت به عنوان ارز غیرنفتی از صادرات فولاد به دیگر کشورها بوده است.
وی ادامه داد: به رغم چالشهای موجود در صنعت فولاد، این صنعت از صادرات مناسبی برخوردار بوده است به گونهای که صادرات توانسته سبب رشد و درآمد این صنعت شود.
به گفته پاکباز؛ با بهرهبرداری پروژههای تعریف شده در خصوص صنعت فولاد طی دو سال آینده، شاهد رشد این صنعت خواهیم بود.
منبع: بورس امروز