به گزارش میمتالز، «مجید گلشنی» مدیرکل صمت استان زنجان، ضمن بیان مطلب فوق اظهار کرد: در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۱۴ هزار و ۴۶۸ میلیارد ریال و در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۱۵ هزار و ۵۹ میلیارد ریال حقوق دولتی از معادن استان وصول شده که در مجموع بیش از ۲۹ هزار میلیارد ریال است.
وی ادامه داد: با وصول نزدیک به ۳۰ هزار میلیارد ریال حقوق دولتی معادن طی دو سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، از سهم ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریالی استان زنجان تاکنون کمتر از هزار میلیارد ریال به استان جهت توسعه زیرساختها و بازسازی محیط پیرامون معادن تخصیص یافته است.
مدیرکل صمت استان زنجان با اشاره به وصول حقوق دولتی معادن در نیمه نخست سال جاری افزود: امسال نیز تاکنون بالغ بر یکهزار و ۳۲۹ میلیارد ریال حقوق دولتی معادن اخذ شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۹ درصد رشد و نسبت به ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۱، ۵۹۶ درصد افزایش داشته است.
وی با بیان اینکه علاوه بر بهروزرسانی بدهیهای حقوق دولتی معادن طی دو سال اخیر، ۷۴۹ ضمانتنامه بانکی نیز طی این مدت بهروزرسانی شده، تصریح کرد: طبق قانون باید ۱۵ درصد از حقوق دولتی معادن برای توسعه زیرساختهای شهرها و روستاهای محل استقرار معادن تخصیص یابد که این میزان با توجه به حقوق دولتی اخذ شده معادن استان در دو سال اخیر بالغ بر ۴ هزار و ۴۲۸ میلیارد ریال بوده؛ در حالی که تاکنون کمتر از هزار میلیارد ریال اختصاص یافته است.
گلشنی یادآور شد: بر این اساس باید ۱۲ درصد از کل حقوق دولتی وصول شده در اختیار سازمان منابع طبیعی جهت احیا مناطق و بازسازی محل عملیات معدنی قرار گیرد که این میزان بالغ بر ۳ هزار و ۵۴۰ میلیارد ریال بوده که متاسفانه از این محل تاکنون مبلغی جهت بازسازی تخریبهای معادن به استان اختصاص نیافته است.
وی در ادامه به قانون اختصاص ۶۵ درصد از حقوق دولتی به توسعه زیرساختهای معادن مانند اکتشاف، استخراج و فرآوری اشاره و خاطرنشان کرد: در این بخش نیز هر چند طی دهه قبل کوتاهیهای زیادی شده بود، اما با پیگیریهای بسیار خوبی که در این مدت صورت گرفته، از شرکت ایمیدرو جهت اصلاح و بهسازی جاده زنجان - دندی تاکنون ۵۰۰ میلیارد ریال اختصاص یافته است.
مدیرکل صمت استان زنجان صحبتهایش را اینگونه ادامه داد: علاوه بر محور مذکور، توافقات بهسازی مسیر به طول ۱۷ کیلومتر در مسیر قره پشتلو و ۶ کیلومتر در مسیر روستای مرصع منعقد گردیده که مسوولان متولی در حوزه راه و همچنین نمایندگان محترم مجلس باید پیگیریهای بعدی را در این خصوص انجام دهند.
به گفته وی، تعیین تکلیف محدوده طلای گلوجه پس از ۱۴ سال از دیگر پیگیریهای اداره کل صمت از شرکت ایمیدرو بوده که منجر به اکتشاف بیش از ۳ میلیون تن کانسنگ طلا با عیار بیش از ۳ پی. پی. ام شده است.
گلشنی تصریح کرد: در ادامه توافقات اداره کل صمت با ایمیدرو طبق تفاهمنامه امضاء شده با سازمان ایمیدرو مقرر شد که نقشههای ژئو شیمی یک به ۵۰ هزار از مناطق مختلف در سطح استان جهت توسعه اکتشافات معدنی در ۱۲ برگه تهیه و عملیاتی شود.
وی در ادامه به جزء ۵ بند الف ماده ۴۳ قانون برنامه مبنی بر پرداخت خسارتهای ناشی از آلایندگی معادن و صنایع معدنی اشاره کرد و افزود: طبق این قانون در مواردی که به دلیل بهرهبرداری از معادن و فعالیتهای صنایع معدنی، خسارتهایی به اهالی ساکن در منطقه و بخش کشاورزی آنها برسد، علاوه بر عوارض آلایندگی، تا یک درصد فروش آنها، پس از واریز به خزانه معین استان نزد خزانهداری کل کشور به جبران خسارتهای مذکور و درصورت وارد شدن آسیبهای عمومی، به فعالیتهای بهداشتی، درمانی و عمرانی مورد نیاز منطقه اختصاص مییابد.
گلشنی ادامه داد: در این خصوص یکهزار و ۹۰ میلیارد ریال از معادن استان اخذ شده، اما امکان بازگشت تنها ۵۷۰ میلیارد ریال از این مبلغ به استان وجود دارد.
وی در ادامه یادآور شد: با توجه به اینکه تخصیص سهم حقوق دولتی معادن به استان، باید طبق قانون در توسعه زیر ساختهای شهرها و روستاهای مناطق معدنی هزینه شود.
مدیرکل صمت استان زنجان همچنین گفت: امیدواریم با پیگیریهای مسوولان امر، نمایندگان محترم استان بهویژه نماینده محترم عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی به زودی محقق شود و مبالغی که در بخشهای مختلف مانند حقوق دولتی معادن، توسعه زیرساختها و جز ۵ بند الف ماده ۴۳ از بهرهبرداران معادن وصول شده، جهت عمران و آبادانی مناطقی که معادن در آنها واقع شده به استان عودت شود تا در نهایت شاهد رشد و توسعه روستاها و شهرهای دارای مناطق معدنی استان باشیم.
منبع: شاتانیوز