تاریخ: ۰۸ آبان ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۵:۱۵
بازدید: ۸۸
کد خبر: ۳۵۷۲۱۸
سرویس خبر : آهن و فولاد

دو پیش‌بینی متفاوت از بازار فولاد در ۲۰۲۵

دو پیش‌بینی متفاوت از بازار فولاد در ۲۰۲۵
‌می‌متالز - هفته گذشته انجمن جهانی فولاد در گزارشی با کاهش چشم‌انداز تقاضای سال ۲۰۲۴ اعلام کرد انتظار می‌رود جهان در سال جاری به ۱.۷۵ میلیارد تن فولاد نیاز داشته باشد.

به گزارش می‌متالز، هفته گذشته انجمن جهانی فولاد در گزارشی با کاهش چشم‌انداز تقاضای سال ۲۰۲۴ اعلام کرد انتظار می‌رود جهان در سال جاری به ۱.۷۵ میلیارد تن فولاد نیاز داشته باشد.

WORLD STEEL در این گزارش با اشاره به این که تقاضای جهانی فولاد در سال جاری با ۰.۹ درصد کاهش بیشتر روبه‌رو می‌شود معتقد است تقاضا در سال ۲۰۲۵ در نهایت ۱.۲ درصد افزایش یافته و به یک میلیارد و ۷۷۲ میلیون تن خواهد رسید. ۲۰۲۴ سال سختی برای تقاضای جهانی فولاد بود، زیرا بخش تولید جهانی همچنان با جریان‌های معکوس مداوم مانند کاهش قدرت خرید خانوارها، انقباض پولی تهاجمی و تشدید عدم قطعیت‌های ژئوپلیتیکی دست و پنجه نرم می‌کند. مارتین تئورینگر، مدیرعامل انجمن فولاد آلمان و رئیس کمیته اقتصاد جهانی فولاد در این باره می‌گوید: ضعف مداوم در ساخت‌وساز مسکن که ناشی از شرایط سخت تامین مالی و هزینه‌های بالاست، به کاهش تقاضا برای فولاد منتهی شده است.

از سوی دیگر بیشتر تحولات نزولی به چین مربوط می‌شود؛ جایی که انتظار می‌رود تقاضا در سال جاری به دلیل مشکلات ادامه‌دار در بخش املاک و مستغلات، سه درصد بیشتر نباشد. به گفته او انتظار می‌رود تقاضای فولاد در اقتصاد‌های توسعه یافته ۲.۰ درصد کاهش یابد و اقتصاد‌های بزرگ مصرف‌کننده فولاد مانند ایالات متحده، ژاپن، کره و آلمان با کاهش قابل توجهی روبه‌رو باشند. در عین حال احتمالا چین صادرات فولاد را به ۹۰ تا ۱۰۰ میلیون تن در سال ۲۰۲۵ کاهش خواهد داد. پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۲۴ این شاخص در سطح ۱۱۰ میلیون تن باشد. رویترز به نقل از تحلیل‌گران با اشاره به این که مصرف داخلی فولاد در چین در سال‌های اخیر در بحبوحه بی‌ثباتی اقتصادی و مشکلات در بخش املاک و مستغلات ضعیف شده می‌نویسد: تولید فولاد ثابت بوده و منجر به مازاد عرضه شده است و فولادسازان داخلی این حجم‌ها را با قیمت‌های رقابتی صادر می‌کنند که به دلیل هزینه‌های تولید پایین در این رقابت موفق عمل می‌کنند. این امر منجر به افزایش صادرات از چین به بالاترین سطح سال‌های ۲۰۱۴-۲۰۱۶ شده است؛ به طور خاص، در سال ۲۰۲۳، حجم صادرات فولاد چین به ۹۰.۳ میلیون تن رسید و در ۹ ماهه اول سال ۲۰۲۴ معادل ۸۰.۷ میلیون تن (با رشد ۲۱.۲ درصدی) رسیده است.

برخلاف نظرات بدبینانه‌ای که در مورد کاهش صادرات فولاد در بالا اشاره کردیم، برخی معتقدند اتفاقا دلایل متعددی وجود دارد که از افزایش صادرات حمایت می‌کند. به عنوان مثال بهبود تقاضای جهانی فولاد از یک سو به دلیل اثربخشی سیاست‌های محرک اقتصادی از نیمه دوم سال ۲۰۲۵ و همت شرکت‌های کلیدی فولاد چین برای افزایش محموله‌های صادراتی در سال آینده این گمانه را تقویت کرده است.

لارنس ژانگ، مشاور اصلی فولاد و کالای وود مکنزی در این زمینه معتقد است: هزینه پایین فولاد چین و افزایش تقاضا از آسیای جنوب شرقی، خاورمیانه و شمال آفریقا و هند باعث رشد صادرات فولاد از چین در سال ۲۰۲۵ و پس از آن خواهد شد که مخاطراتی جدی را برای کشور‌های صادرکننده اروپایی ایجاد خواهد کرد و باعث از دست رفتن بازار‌های آسیایی برای این شرکت‌ها خواهد شد.

در عین حال، رشد سریع صادرات فولاد چین همین حالا شکایت تعدادی از کشور‌ها از جمله ترکیه و اندونزی را برانگیخته است که قبلاً برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی، عوارض ضددامپینگ وضع کرده‌اند. در مجموع، ۲۸ شکایت تجاری علیه فولاد چین در سال ۲۰۲۳ تشکیل شده که ممکن است این رقم در سال ۲۰۲۵ افزایش یابد. به این ترتیب علی‌رغم این که گروه‌های فولاد و صادرات چین هشدار می‌دهند که اختلافات تجاری و ارز قوی‌تر صادرات را در سال ۲۰۲۵ با مشکل مواجه می‌کند، تحلیل‌گران و بازرگانان بر این باورند که به هر شکلی، تولیدکنندگان چینی سطح قیمتی را خواهند یافت که به آنها امکان صادرات بیشتر را می‌دهد.

یکی دیگر از خطرات کلیدی برای صادرات فولاد چین، سرکوب فرار مالیات بر ارزش افزوده توسط پکن است. به گفته تحلیل‌گران، صادرات بدون پرداخت مالیات در سال ۲۰۲۳ حدود یک سوم از حجم کل محصولات حمل شده را به خود اختصاص داده است. لو تیجون، نایب رئیس انجمن آهن و فولاد چین هفته گذشته گفت که مقامات تیمی را برای بررسی صادرات غیرقانونی فولاد تشکیل داده‌اند.

همان طور که مرکز GMK قبلا گزارش داد، چین ۱.۰۱۹ میلیارد تن فولاد در سال ۲۰۲۳ تولید کرده که ۰.۶ درصد نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش داشته است و این رقم در ۲۰۲۴ نیز افزایش یافته است و بر این اساس روند نزولی در صنعت فولاد این کشور پس از دو سال متوالی کاهش تولید متوقف شده و حالا سخت‌گیری‌های دولتی روی موضوعاتی همچون مالیات بر فروش و صادرات محصولات فولادی افزایش خواهد یافت.

منبع: صدای بورس

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده