به گزارش میمتالز، جعفر قادری، با اشاره به آغاز به کار سامانه بازار ارز توافقی در آیندهای نزدیک و تاثیر آن در مدیریت ارزی کشور، گفت: حدوداً ۱۵ میلیارد دلار از محل صادارت نفت در اختیار دولت قرار میگیرد و این موضوع برای واردات کالاهای اساسی نظیر شکر، برنج و دانههای روغنی هزینه میشود.
نماینده مردم «شیراز و زرقان» در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بخشی از صادراتی که صورت میگیرد متعلق به دولت نبوده و متعلق به اشخاص است، گفت: این صادرات اصولاً مربوط به پتروشیمیهاست. از این رو پتروشیمیهایی که خوراک را با ارز نیمایی حساب میکنند، باید ارزشان را هم با ارز نیمایی به دولت بازگرداند.
وی با بیان اینکه پتروشیمیهایی وجود دارد که در مراحل بعدی ماده اولیه خود را با نرخ ارز آزاد خریداری و بانک مرکزی تاکید دارد که با نرخ ارز نیمایی ارز خود را بازگردانند، تاکید کرد: در این شرایط باید تاکید کنم که بانک مرکزی رویکرد غیرمنطقی را در پیش گرفته است. متاسفانه بانک مرکزی این پتروشیمیها را وادار میکند که ارزشان را به صورت نیمایی بازگردانند که باید گفت این رویکرد کاملاً اشتباه است و میتواند تمام واحدها را به تعطیلی بکشاند.
رئیس کمیسیون جهش و رونق اقتصادی مجلس با اشاره به بررسی این قبیل معضلات در این کمیسیون، اظهار کرد: جلسات متعددی در رابطه با این قبیل مشکلات در کمیسیون جهش و رونق تولید برگزار و تذکراتی به مسئولین داده شده است.
وی با طرح این پرسش مبنی بر اینکه چه کسی گفته است که دولت نفت خام را با ارز نیمایی به پالایشگاهها دهد، بیان کرد: به واقع دولت باید با ارز آزاد نفت خام را به پالایشگاهها داده و ۵ الی ۶ فرآوردهای که از پالایشگاه دریافت میکند را با ارز آزاد از آنها خریداری کند و پالایشگاهها هم فرآوردههای مازاد این ۶ فرآورده را با نرخ ارز آزاد به بخشهای پایین دستی بدهند.
قادری تاکید کرد: متاسفانه با کاری که در حال حاضر صورت میگیرد، صفهای طویلی پشت درب بانک مرکزی شکل گرفته و رانتی بیجهت برای یک عده ایجاد شده است؛ بنابراین باید به این قبیل اقدامات از سوی بانک مرکزی پایان داده شود. ما بارها این نکته را به مسئولین تذکر دادیم و البته مسئولین نیز خودشان هم به این قبیل مسائل اذعان دارند.
قادری با اشاره به ویژگیهای ایجاد سامانه ارز توافقی بیان کرد: در قالب این فرایند نرخ ارز توسط بانک مرکزی تعیین نشده و به صورت توافقی بین خریدار و فروشنده تعیین میشود چرا که دلیلی هم ندارد که بانک مرکزی بیاید و در این بخش نرخگذاری کند.
وی بیان کرد: بنابراین ایجاد بازار ارز توافقی با این هدف مد نظر قرار گرفته است که صف ارزی دیگری مقابله بانک مرکزی شکل نگیرد و رانتی که تاکنون برای واردکنندگان ایجاد شده، حذف شود.
قادری تاکید کرد: بنابراین ایجاد بازار ارز توافقی، بازار مناسبی بوده و موجب بازگشت ارز به کشور خواهد شد. همچنین این مساله میتواند کم اظهاری ارزی را حذف و بازار چند نرخی ارز را از بین ببرد.