به گزارش می متالز، سعید محمد فرمانده قرارگاه سازندگی ختم الانبیا در حاشیه بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نشستی خبری، اظهار داشت: طرح ساماندهی آبهای غرب کشور که روز گذشته با حضور رئیس جمهور افتتاح شد یکی از بزرگترین پروژههای آبی کشور و منطقه بوده که شامل 650 کیلومتر خط لوله، 150 کیلومتر تونل، 17 سد و 350 هزار هکتار اراضی کشاورزی بوده است که این طرح توس قرار گاه سازندگی ختم الانبیا در ابعاد وسیع انجام شد.
وی با اشاره به اینکه امروز تحت فشارهای اقتصادی دشمن هستیم، گفت: امروز ما شاهد آن هستیم که فشارهای اقتصادی دشمن از همه زمانها بیشتر شده و دشمن امروز معیشت مردم را هدف قرار داده است و از طرفی محور این فشارها هم نفت و گاز است.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا افزود: این تحریمها یک نتیجه مبارکی را نیز خواهد داشت که سالها ما به دنبال تحقق آن بودیم و این نتیجه مبارک جدایی کامل بودجه کشور از نفت است که البته ابتدای راه مشکلات و سختیهایی خواهد داشت اما نتایجی که بدست خواهد آمد مثمرثمر خواهد بود.
محمد با تأکید براینکه ظرفیتهای کشور برای مقابله و کم اثر کردن تحریمها بسیار بالا است، گفت: ایران معادن بسیاری دارد که به حق این معادن، منابع نفتی دوم کشور است و توسعه آنها و استفاده از این ظرفیت سالها مغفول مانده است که ما امیدواریم در شرایطی که تحت تحریمهای نفتی واقع شدهایم بتوانیم شاهد تولید و توسعه معادن، گردشگری و دیگر ظرفیتهای کشور باشیم.
وی با بیان اینکه رشد صنعتی در جهان انقدر سریع و گسترده شده که دشمن نمیتواند انحصار طلبی داشته باشد، اذعان داشت: بازار وسیع نفت جهان به گونهای است که دست امریکاییها از این بازار بزرگ کوتاه است و نمیتواند تمامی بازار نفت را تحت سیطره و نفوذ خود داشته باشد.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا ادامه داد: هرچه فشارهای تحریمی و ناعادلانه غرب علیه ایران بیشتر شود توسعه کمی و کیفی شرکتهای خصوصی را در ایران شاهد خواهیم بود به طوری که در تحریمهای دوره قبل شاهد ایجاد و رشد مجموعههایی در کشور بودیم که امروز پیچیدهترین طرحهای نفت و گاز کشور را اجرا میکنند.
محمد با بیان اینکه قرارگاه از دوره بنبستهای تکنیکی عبور کرده است، گفت: با توجه به بیانیه گام دوم رهبر معظم انقلاب و همچنین تأکیدات ایشان در مباحث اقتصاد مقاومتی، تلاشمان این است که ورود جدی به سایر حوزههای اقتصادی کشور که تاکنون مغفول ماندهاند داشته باشیم و در این زمینه با توجه به ضرورتهای خام فروشی به صورت گسترده در حال برنامه ریزی جهت ورود قرارگاه به بحث پایین دستی صنعت نفت هستیم.
وی اضافه کرد: بخش خصوصی در کنار قرارگاه این جسارت را پیدا کرده که وارد حوزههای جدید تکیکی و فنی شود و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا با همکاری و تعادمل با دیگر بخشهای خصوصی کشور توانسته خلأ عدم حضور شرکتهای خارجی در پروژههای اقتصادی ایران را پر کند.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا نقدینگی سرگردان کشور را از منابع موثر مالی جهت توسعه طرحهای صنعت نفت و دیگر پروژههای اقتصادی دانست و گفت: اگر نقدینگی سرگردان جامعه به درستی به سمت توسعه بخش تولید هدایت شود میتوانیم طرحهای بسیاری که نیازمند منابع مالی هستند را وارد اجرا کنیم.
محمد افزود: فضاسازی مسمومی که علیه سپاه پاسداران و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا برای حضور در بخش اقتصادی کشور درطی سالهای گذشته ایجاد شده دارای منابعی از خارج کشور است درحالی که کشورهای منتقد حضور بخش نظامی ایران در توسعه اقتصادی کشور هستند خودشان از سالها قبل شاهد حضور بخشهای نظامیشان در بخشهای اقتصادی بودهاند.
وی تصریح کرد: امریکا اولین کشوری بود که از سال 1775 میلادی بخش نظامی خود را در حیطه مهندسی نظامی وارد اجرای پروژههای اقتصادی کرد و اکنون در این کشور ارتش امریکا 600 پروژه سد سازی و 75 نیروگاه را تحت مالکیت خود دارد؛ همچنین شرکتهای مطرحی چون دایلم کره جنوبی و انی ایتالیا با پایه نظامی تشکیل شدهاند همچنین کشورهای بزرگی چون چین نیز شرکتهای مطرح اقتصادی متعددی با مالکیت بخش نظامی خود دارند و در ایران نیز قانون اساسی به مام این اختیار را داده است که در فضای صلح به پروژههای اقتصادی ورود کنیم که در این زمینه بیشتر به دنبال بسترسازی هستیم.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا توسعه اقتصادی با محوریت مردم را از محورهای برنامه ریزی اقتصادی قرارگاه عنوان کرد و گفت: اخیرا توافقی با وزارت جهاد کشاورزی داشتهایم که 500 هزار هکتار اراضی در نوار مرزی کشور را از نظر منابع آب و خاک تجهیز کنیم که یک تجربه موفق در این زمینه خواهد بود و بعد از توسعه و تجهیز این اراضی میتوانیم این اراضی را در اختیار مردم قرار دهیم.
محمد ادامه داد: همچنین در بخش معدن که ظرفیتهای گستردهای در کشور وجود دارد درحال شناسایی معادنی هستیم که به هر دلیل امکان توسعه پیدا نکردهاند و یا کسی به سراغ توسعه آنها نرفته تا با هماهنگی وزارت سمت بتوانیم بعد از توسعه این معادن سهام آنها را به صورت شرکتهای تعاونی و یا به روشهای دیگر به مردم واگذار کنیم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه آیا قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا رانتی و فضایی بیش از دیگر بخشهای خصوصی به منظور برنده شدن در مناقصات داخلی دارد، گفت: قرارگاه چه رانتی میتواند داشته باشد وقتی مثل بخش خصوصی و حتی فراتر از آن تمامی قوانین و ضوابط حاکم بر کشور را رعایت میکند و حتی نمایندگانی از دیوان محاسبات و دیوان بازرسی در مجموعه قرارگاه حضور دارند که هیچ بخش خصوصی دیگری با محدودیتها و حسابریهای مختلف مثل قرارگاه نیست.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا گفت: البته در دولتهای مختلف اقبال کارفرمایان به مجموعه قرارگاه بیشتر از سایر فعالان بخش خصوصی بوده و این مسئله نیز اصلا مربوط به سلایق سیاسی نیست چرا که در دولتهای مختلف با سلایق مختلف قرارگاه همواره بازوری کمکرسان به دولتها بوده و این اقبال بیشتر به مجموعه قرارگاه ناشی از توانمندی و قابل اطمینان بودن آن بوده که کارفرمانیان راغب به استفاده از ظرفیتها و توانمندیهای مجموعه قرارگاه بودهاند.
محمد تصریح کرد: تمام تلاش ما این است که بتوانیم خلأهای موجود در کشور را پر کنیم و در این راه نه تنها رقیب بخش خصوصی نیستیم بلکه بسترساز ورود بیشتر بخش خصوصی داخلی به پروژههای اقتصادی کشور بودهایم؛ به عنوان مثال پس از خروج شرکتهای خارجی از پروژههای پارس جنوبی، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا به این پروژهها به صورت یک پیمانکار عمومی ورود کرد و شرکتهای متعدد خصوصی ایرانی را در این پروژهها به کار گرفت.
وی افزود: هم اکنون در چنین پروژههایی با 5 هزار شرکت خصوصی و پیمانکاری کار میکنیم.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا در تشریح نقش قرارگاه برای بسترسازی و پوشش خلأهای موجود اقتصادی کشور، گفت: به طور مثال در پروژه پالایشگاه ستاره خلیج فارس وقتی شرکت اسنپ پروجتی ایتالیا کار اجرای این پروژه را متوقف گذاشت و حتی حاضر نشد نقشههای این پروژه را در اختیار ایران قرار دهد و کشور ما را ترک کرد. ما این پروژه را در دست گرفته و آن را دوباره طراحی کردیم و با تعریف وندورلیتهای جدیدی از شرکتهای ایرانی توانمند به گونهای عمل کردیم که در نهایت در سه فاز این پالایشگاه بزرگ موفق شدیم 70 درصد قطعات را از شرکتهای ایرانی تأمین کرده و در بخش راه اندازی و اجرا نیز پروژه را 100 درصد ایرانی کنیم؛ همچنین برای فاز چهارم این پالیشگاه نیز برنامه ریزی کردهایم که تأمین قطعات این پروژه 100 درصد ایرانی شود و این شدنی است.
محمد با بیان اینکه در بخش ساخت سکوها در پارس جنوبی 100 درصد کارها به صورت ایرانی درحال انجام است، گفت: ما ظرفیتهای بسیاری در بخش توسعه نفت و گاز در مجموعه قرارگاه داریم به طوری که ساخت 4 نفتکش از سوی کشور ونزوئلا به مجموعه قرارگاه محول شد که یکی از این نفتکشها ساخته و به کشور ونزوئلا تحویل شد و نفت کش دوم نیز با پیشرفت حدود 50 درصدی هم اکنون در حال ساخت است.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آیا سفارش داخلی برای ساخت نفتکش داشتهاید، گفت: تاکنون سفارشی از کشور خودمان برای ساخت نفتکش نداشتهایم اما اخیرا طرحهایی را تدوین و ارائه کردهایم و به مجموعههای داخلی پیشنهاد دادهایم تا از ظرفیتهای کشتیسازی مجموعه صدرا استفاده کنند.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا تصریح کرد: در مجموعه صدرا ساخت 10 سکوی پارس جنوبی برنامه ریزی شده بود، تاکنون 5 سکو تکمیل و در نقاط مورد نظر در میدان گازی پارس جنوبی نصب شده و 5 سکوی نیز با پیشرفت فیزیک بالغ بر 80 تا 90 درصد در حال ساخت در مجموعه صدرا هستند که یکی از این سکوها در مرداد ماه سال جاری، دیگری در شهریورماه، دو سکو در مهرماه و یکی دیرگ در ابان ماه تکمیل و آماده نصب در میدان پارس جنوبی خواهند شد.
محمد با بیان اینکه ایران به سالانه 20 میلیون تن محصولات تولیدی بخش پایین دستی نیاز دارد که تنها سه میلیون تن در سال در کشور تولید میشود، گفت: حضور در بخش پایین دستی نیازمند تکنولوژی است اما با توجه به بن بست شکنی لایسنتهای مورد نیاز و تجربههای توسعه تکنولوژی در ایران توسط مجموعه قرارگاه میتوانیم در بخش پایین دستی و تکنولوژیهای مربوط به آن ورود کرده و به دبنال بن بست شکنی تکنولوژی در حوزه پایین دستی صنعت نفت هستیم و به این حوزه ورود کردهایم.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص شرایط تحریمی علیه ایران در قرارگاه و مشکلاتی که در راه دستیابی به تکنولوژیهای روز جهان وجود دارد، گفت: قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا حدود 10 تا 12 سال قبل مورد تحریم قرار گرفت و یکی از اولین موسساتی بودیم که مورد تحریم قرار گرفتیم ولی در تمامی این سالها توانستیم به عنوان بازوی کمکرسان دولتها فعالیت کنیم و نگذاشتیم تحریم خللی در انجام فعالیتهای ما ایجاد کند.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا از مذاکرات این قرارگاه با مجموعه وزارت نفت به منظور حضور بیشتر در بخشهای توسعهای بالادست صنعت نفت خبر داد و گفت: فاز11 پارس جنوبی در حال حاضر یک قرارداد بین ایران و شرکتهای CNPC چین و توتال فرانسه دارد که باید این قرارداد تعیین و تکلیف شد و طبق مذاکراتی که داشتیم قرار شد ابتدا آنها این قرارداد را تعیین تکلیف کنند سپس پیشنهاداتی که برای توسعه این فاز پارس جنوبی داشتیم بررسی شود.
محمد افزود: اعلام کردهایم امکان تأمین مالی توسعه فاز 11 را داریم و هم میتوانیم این پروژه را کاملا داخلی سازی کنیم.
وی ادامه داد: در بخش سکوهای تقویت فشار فاز 11 که در حال حاضر تکنولوژی آن در ایران موجود نیست در صورتی که مجموعه وزارت نفت به ما برای توسعه این فاز اعتماد کند ما میتوانیم با ارتباطی که با بخشهای مربوطه در خارج از کشور میگیریم این تکنولوژی را به داخل کشور وارد کرده و نیازهای این پروژه را در راه توسعه برطرف کنیم.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آیا سهم سپاه و قرارگاه در اقتصاد ایران بیشتر از گذشته خواهد شد، گفت: سهم سپاه و قرارگاه در اقتصاد بستگی به این دارد که دولت چقدر اعلام نیاز کند و هر کجا دولت اعلام کند که به توانمندیهای قرارگاه احتیاج دارد ما آمادگی کامل داریم که همچون گذشته کمکرسان دولت در راه توسعه ایران باشیم.