به گزارش میمتالز، نقره (Silver) همواره یکی از اصلیترین فلزاتی بوده است که در طول تاریخ به سبب کاربریهای متنوع خود از جمله کاربریهای صنعتی، استفاده به عنوان فلزی زینتی و اهداف سرمایهگذاری مورد توجه انسانها قرار گرفته است. در روزهای اخیر نیز اخبار مختلفی درباره وضعیت قیمت این فلز گرانبها و پذیرش شمش نقره در انبارهای بورس کالا شنیده میشود و انتظار میرود که به زودی معاملات این محصول برای فعالان بازار سرمایه آغاز شود. به همین منظور در این یادداشت به بررسی اجمالی فلز نقره و فرصتهای پیش رو در زمینه سرمایهگذاری بر روی آن پرداخته میشود.
بطور کلی مصارف صنعتی حدود ۵۱ درصد از کل تقاضای فلز نقره در دنیا را شامل میشود و با توجه به خواص منحصر به فرد این فلز گرانبها، از آن در صنایعی مثل پنلهای خورشیدی، صنایع الکترونیکی و باطریسازی استفاده میشود. علاوه بر کاربری صنعتی، حدود ۲۱ درصد مصرف فلز نقره در صنعت جواهرات است که این موضوع اهمیت بالای این فلز در صنعت جواهرسازی را نشان میدهد. از سوی دیگر حدود ۱۸ درصد از تقاضا نقره با اهداف سرمایهگذاری مانند تولید شمشها یا سکههای نقره صورت میگیرد. همانطور که از ترکیب تقاضای این فلز مشخص است، حدود ۷۲ درصد از مصرف نقره در صنعت است؛ لذا بازیگران اصلی در سمت تقاضای این فلز شرکتهای صنعتی هستند.
همانطور که در تصویر زیر نیز مشاهده میشود، مطابق با آمارهای جهانی (۲۰۲۱)، مکزیک با تولید ۱۹۷ میلیون انس، چین با تولید ۱۱۳ میلیون انس و پرو با تولید ۱۰۸ میلیون انس در سال بزرگترین کشورهای تولیدکننده در صنعت نقره به شمار میروند.
قیمت نقره در بازار ایران از عوامل مختلفی مانند عرضه و تقاضای داخلی، قیمت جهانی فلز نقره و قیمت دلار در کشور تاثیر میپذیرد. البته باید توجه داشت که نقره با عیارهای مختلف و اشکال مختلف (ساچمه، شمش و غیره) تفاوت قیمتی خواهد داشت. بطور کلی بر مبنای گزارش جدید منتشر شده توسط انجمن جهانی نقره (آبان ۱۴۰۳) پیشبینی میشود تا پایان سال ۲۰۲۴ تقاضای فلز نقره به ۱.۲ میلیارد انس برسد و این در حالیست که میزان تولید جهانی در حدود ۱ میلیارد انس باقی مانده است. با توجه به رشد تقاضا به ویژه تقاضای صنعتی این فلز و وضعیت ثابت تولید، اهمیت استراتژیک این فلز در بازار جهانی دوچندان میشود و انتظار میرود که قیمت آن تحت تاثیر این افزایش تقاضا قرار گیرد.
علاوه بر وضعیت اصلی عرضه و تقاضا، آمارها نشان میدهند که پس از همهگیری ویروس کووید ۱۹ و کاهش شدید قیمتهای جهانی بسیاری از کالاها (Commodities)، نقره در میان سایر فلزات با ارزش، بیشترین بازگشت قیمتی را از ماه مارچ ۲۰۲۰ میلادی (اسفند سال ۱۳۹۸) تا نوامبر ۲۰۲۴ (آبان ۱۴۰۳) داشته است.
در سالهای اخیر بازار گواهی سپرده کالایی بورس کالا رشد قابل توجهی داشته و محصولات متنوع و جدید این بازار مورد استقبال فعالان بازار سرمایه قرار گرفته است. در شش ماه اول سال ۱۴۰۳ ارزش معاملات گواهی سپرده (همه محصولات) به ۳۱.۲ هزار میلیارد تومان رسیده که رشدی ۱۰۲ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل (۱۵.۴ هزارمیلیاردتومان) داشته است. امکان معامله آنلاین، تضمین کیفیت محصول و ضابطهمندی قراردادها از جمله مواردی هستند که گواهی سپرده کالایی را به ابزاری مناسب برای سرمایهگذاری تبدیل کردهاند. علاوه بر موارد فوق، امکان سرمایهگذاری بر کالاها به منظور تنوع بخشی به پرتفوی سبب جذابیت بیشتر از این ابزار شده است.
با توجه به ورود شمش نقره به بازار گواهی سپرده بورس کالا و آغاز معاملات آن در آیندهای نزدیک و امکان ورود صندوقهای چندکالایی، صندوقهای سرمایهگذاری نقره و همچنین تعریف قراردادهای مشتقه بر روی این فلز گرانبها، فرصت مناسبی برای سرمایهگذاران به منظور تنوع بخشی به پرتفوی و انتفاع از سرمایهگذاری بر روی این محصول جذاب شکل گرفته است. با توجه به اینکه شمشهای نقره در انبارهای امن بورس کالا پذیرش و نگهداری میشوند، ریسک کیفیت کالا و امنیت نگهداری آن کاملا حذف شده و سرمایهگذاران میتوانند به راحتی به سرمایهگذاری بر روی این محصول اقدام کنند. از سوی دیگر با توجه به امکان معامله آنلاین این فلز، فعالان بازار میتوانند وضعیت عرضه و تقاضا را بطور شفاف مشاهده کنند و سپس اقدام به معامله با قیمت مورد نظر خود نمایند.
منبع: کالاخبر