به گزارش می متالز، قرارداد تأمین کاتالیست بومی سنتز متانول امروز (شنبه، ۱۴ اردیبهشتماه) در حاشیه بیستوچهارمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی بین علی پژوهان، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و محمد زالی، مدیرعامل پتروشیمی سبلان و با حضور بهزاد محمدی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و سعید محمدزاده، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت امضا شد.
براساس نتایج تلاشهای شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی برای ساخت کاتالیست بومی سنتز متانول و انجام تستهای لازم و پایلوت، قرارداد تأمین این کاتالیست با شرکت صنایع پتروشیمی سبلان که از زیرمجموعههای شرکت انرژی سپهر است، امضا شد.
با توجه به فراوانی گاز طبیعی در کشور و سختی صادرات آن از یک سو و لزوم ایجاد ارزش افزوده بالاتر، تبدیل گاز طبیعی به محصولات پتروشیمیایی اهمیت دوچندانی پیدا کرده است. یکی از ارزشمندترین محصولات این تبدیل گازی، متانول است که به عنوان ماده اولیه بسیاری از صنایع میاندستی و پاییندستی مورد استفاده قرار میگیرد. به این منظور با توجه به تولید کنونی متانول و طرحهای توسعهای در دست اجرای کشور، شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی برای کسب دانش فنی تولید کاتالیست متانول گام برداشته و به این مهم دست پیدا کرده است.
ظرفیت متانول کشور هماکنون، پنج میلیون و ۴۴ تن و تولید آن در سالهای اخیر با بازدهی بیش از ۹۶ درصد، حدود ۴.۹ میلیون تن بوده است. با تکمیل طرحهای برنامه پنجم توسعه صنعت پتروشیمی کشور تا سال ۱۴۰۰ که با هدف تأمین نیاز داخل کشور در سالهای آینده و حضور در بازارهای بینالمللی طراحی شدهاند، ظرفیت متانول به حدود ۱۵.۶ میلیون تن خواهد رسید.
کاتالیست سنتز متانول از خانواده کاتالیستهای همرسوبی بوده و در فرآیند سنتز متانول قابل استفاده است. این کاتالیست از لحاظ فنی با کاتالیستهای وارداتی قابل رقابت است و میتواند در تمامی واحدهای تولیدی فرآیند تاپسویی، کازاله و لورگی برای تولید متانول مورد استفاده قرار بگیرد. از مزیتهای دیگر آن میتوان به قیمت تمام شده به مراتب پایینتر، ضایعات کمتر در مراحل ساخت و مهمتر از همه دانش فنی بومی اشاره کرد و با تولید داخلی آن سالانه حدود ۱۴ میلیون دلار صرفهجویی ارزی حاصل خواهد شد و با توجه به امکانات شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و شرکتهای همکار توسعهدهنده در سالهای آینده کشور از ورود این کاتالیست بینیاز خواهد شد. شایان ذکر است، ساخت این کاتالیست همسو با سیاستهای اقتصاد مقاومتی است و با توسعه و رشد در این زمینه به خودکفایی خواهیم رسید.
الگوی مصرف متانول مشتمل بر دو نوع سنتی و مصارف جدید است که الگوی مصرف سنتی این ماده، شامل مصارفی از قبیل فرمالدئید، استیک اسید و MTBE و مصارف جدید آن شامل تولید الفینها با استفاده از فناوری MTO/MTPP))، اختلاط با بنزین و DME است.
فرآیند فعالیتهای پژوهشی و تجاریسازی آنها در صنعت پتروشیمی اهمیت بسیار بالایی دارد و صنعت پتروشیمی به لحاظ سهم قابل توجهی که در تولید ناخالص ملی و صادرات بر عهده دارد در زمینه ارزآوری بسیار حائز اهمیت است، از این رو تولید کاتالیست بومی میتواند در ارتقای جایگاه این صنعت نقش ویژهای داشته باشد.