به گزارش میمتالز، در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخص هموزن با رشد ۱.۷۸ درصدی همراه شد و به سطح ۸۴۱ هزار واحدی رسید. شاخص کل فرابورس نیز ۱.۰۳ درصد بر ارتفاع خود افزود. با وجود اینکه شاخص کل بورس تهران موفق شده از سطح ۲میلیون و ۵۳۵ هزار واحدی (قله اردیبهشت ۱۴۰۲) عبور کند و به کانال ۲میلیون و ۷۰۰ هزار واحدی برسد؛ همچنان شاخص هموزن و شاخص کل فرابورس با قله خود فاصله قابلتوجهی دارند؛ این در حالی است که در روند صعودی قبلی بازار سهام (حد فاصل آبان ۱۴۰۱ تا اردیبهشت ۱۴۰۲) ابتدا شاخص هموزن با عملکرد بهتر نمادهای کوچک بازار توانست قله سال۹۹ را مجددا فتح کند و پس از چندی شاخص کل از قله سال۹۹ عبور کرد.
در جریان معاملات روز گذشته بازار سهام، ارزش معاملات سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی به ۷ هزار و ۹۵۴ میلیارد تومان رسید؛ این در حالی است که در روز چهارشنبه، ارزش معاملات بازار ۱۵ هزار و ۹۶۷ میلیارد تومان بود. افت بیش از ۵۰ درصدی ارزش معاملات بازار در روز گذشته گویای این نکته است که سهام مختلف بازار قفل در صف خرید بودهاند. بررسی تعداد نمادهای مثبت و منفی بازار نیز گویای همین نکته است. در معاملات روز گذشته، ۸۶ درصد از نمادها در محدوده سبز تابلوی معاملاتی جایگرفتند و ۱۴ درصد از نمادها نیز در محدوده سرخ تابلو قرارگرفتند.
بررسی بازدهی نماگرهای سهامی از ابتدای سالنشان میدهد که شاخص کل با رشد ۲۴.۸ درصدی همراه شدهاست. نماگر هموزن ۱۳.۴ درصد بر ارتفاع خود افزوده و شاخص کل فرابورس نیز رشد ۲.۲ درصدی را تجربه کرده است. اعداد و ارقام فوق در شرایطی حاصل شده که تا همین چند وقت قبل، بازدهی نماگرهای سهامی از ابتدای سالمنفی بود و در رالی اخیر بازار، وضعیت بازدهیهای بازار سهام اندک سر و سامانی به خود گرفت. بازدهی دلار در بازار آزاد از ابتدای سال۲۶.۳ درصد بودهاست و نیمسکه نیز رشد ۲۴.۷ درصدی را بهثبت رساندهاست. ربع سکه رشد ۲۰.۸ درصدی را تجربه کرده و طلای ۱۸ عیار نیز ۴۹.۵ درصد رشد داشتهاست. سکه امامی نیز از ابتدای سالرشد ۳۸ درصدی را تجربه کرده است. بهنظر میرسد که اگر روند صعودی بورس ادامهدار باشد، بورس قادر به جبران جاماندگی خود از دیگر بازارها خواهدشد.
مقایسه بازدهی نماگرهای سهامی از کف دوم آبان ماه گویای این نکته است که شاخص کل توانسته در این مدت نسبت به شاخص هموزن و شاخص کل فرابورس رشد بیشتری را بهثبت برساند. از ابتدای رشد شاخصهای سهامی در اوایل آبان، شاخص کل توانسته ۳۹ درصد رشد را تجربه کند؛ در همین بازه زمانی، شاخص هموزن رشد ۲۸.۴ درصدی را بهثبت رسانده و شاخص کل فرابورس نیز ۲۳.۵ درصد بر ارتفاع خود افزوده است. همان گونه که از اعداد و ارقام نیز پیداست، میان بازدهی شاخص کل (بهعنوان نماینده سهام بزرگ و شاخصساز بازار) و شاخص هموزن و شاخص کل فرابورس (بهعنوان نماینده سهام کوچک و باارزش بازار پایین بازار) شکاف قابلتوجهی وجود دارد. این موضوع حاکی از توجه اهالی بازار به سهام بزرگ و پرتراکنش بازار در مدت مذکور بودهاست، اما چرا چنین بازدهیهایی در متن معاملات دو ماه اخیر بورس تهران بهثبت رسیدهاست؟ دلایل توجه به سهام شاخصساز بازار از دید سرمایهگذاران چیست؟ در پاسخ به این سوال میتوان اینچنین استنباط کرد که ترس از ظهور ریسکهای خلقالساعه، مهمترین دلیل اقبال به سهام بزرگ بازار است. بورس تهران در سالجاری سلسلهای از ریسکها را تجربه کرده است و همین ریسکها موجبات رکود عمیق در تالار شیشهای را در معاملات ۷ماهه نخست سالجاری فراهمکردند. از سوی دیگر همچنان زخم عمیق ریزشهایی مثل مرداد ۹۹ و اردیبهشت۱۴۰۲ در اذهان سرمایهگذاران باقی ماندهاست و سرمایهگذاران ترجیح میدهند که دست بهعصاتر حرکت کنند و احتیاط را چاشنی کار کنند تا در مواقع اضطراری گرفتار صفوف فروش نشوند. با توجه به اینکه در سهام بزرگ و شاخصساز بازار سهام ارزش معاملات بالایی در مقیاس روزانه بهثبت میرسد؛ سهامداران خرد بازار در اینگونه نمادها، راحتتر میتوانند سهام تحتتملک خود را نقد کنند، پس همانگونه که گفته شد، سهولت فروش در نمادهای بزرگ بازار در مواقع لزوم، اصلیترین دلیل استقبال از سهام شاخصساز بازار است.
منبع: دنیای اقتصاد