تاریخ: ۰۱ دی ۱۴۰۳ ، ساعت ۰۰:۴۱
بازدید: ۲۶
کد خبر: ۳۶۲۶۴۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
محرک‌های رشد بازار در سه‌ ماهه پایانی سال کدام‌اند؟

بورس در انتظار زمستان بهاری

بورس در انتظار زمستان بهاری
‌می‌متالز - بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت، صحنه تاثیرگذاری رویداد‌های مهم اقتصادی و سیاسی بود که هر یک نقشی کلیدی در جهت‌دهی به رفتار معامله‌گران ایفا کردند. حذف دلار نیما و جایگزینی آن با دلار توافقی، تحولی بنیادین در نظام ارزی کشور به شمار می‌رود که توانست در روز‌های ابتدایی هفته موجی از هیجان را در معاملات ایجاد کند.

به گزارش می‌متالز، این رویداد، هرچند در نگاه اول نشان‌دهنده حمایت از شفافیت در سازوکار‌های ارزی بود، اما در روز‌های بعد بازار را به سمت دست به دست شدن سهام و اصلاحی طبیعی هدایت کرد. از سوی دیگر، افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره کاهش نرخ بهره و تاثیر آن بر نسبت‌های ارزندگی سهام، بحث‌های فراوانی در محافل سرمایه‌گذاری به وجود آورد. هرگونه کاهش معنادار در نرخ بهره رسمی یا نرخ گواهی‌های سپرده می‌تواند به بهبود نسبت P/E بازار و افزایش تقاضا برای سهام منجر شود. با‌این‌حال، تردید‌ها درباره عمق و گستردگی این تغییرات همچنان وجود دارد و فعالان بازار با نگاهی محتاطانه به این موضوع می‌نگرند.

عرضه وانت آریسان در بورس کالا نیز از دیگر اتفاقات مثبت بود که پیام روشنی برای تقویت شفافیت در عرضه کالا‌های راهبردی و کاهش واسطه‌گری داشت. این اقدام در کنار گزارش‌های امیدوارکننده از عملکرد ماهانه شرکت‌ها، می‌تواند محرکی برای ایجاد روند صعودی در روز‌های پیش رو باشد. با وجود خروج نسبی پول از بازار در روز‌های پایانی هفته، همچنان حضور خریداران و استمرار جریان نقدینگی حقیقی قابل‌توجه است. در‌عین‌حال، تغییرات مدیریتی در سازمان بورس نشان‌دهنده ورود چهره‌های تازه به عرصه سیاستگذاری است.

مدال برنز برای بورس در پاییز

بررسی‌ها نشان می‌دهد شاخص بورس با بازدهی ۱۸.۷ درصدی در آذرماه پیشتاز تمامی بازار‌ها بوده است. این بازدهی چشمگیر نشان‌دهنده آن است که بازار سرمایه، به‌رغم نوسانات دوره‌ای، توانسته نقدینگی و توجه سرمایه‌گذاران را به خود جلب کند. از این رو به نظر می‌رسد بورس در مسیر اصلاحی موقت خود افت قابل‌توجهی نداشته و روند کلی بازار صعودی خواهد بود.

بررسی آمار‌های فصلی بازار‌ها نیز نشان می‌دهد که در پاییز، طلای ۱۸عیار با بازدهی ۳۰.۳ درصدی جایگاه اول در میان بازار‌ها را به خود اختصاص داد. قیمت دلار بازار آزاد نیز رشد فصلی ۲۹.۳ درصدی را ثبت کرد. نماگر اصلی بورس در فصل پاییز با کسب بازدهی ۲۸ درصدی در جایگاه سوم ایستاد. سکه تمام طرح جدید نیز رشد قیمتی ۲۳ درصدی داشت. به این ترتیب فصل پاییز برای بورسی‌ها برنزی رقم خورد و سرمایه‌گذاران بورسی با امید بیشتری فصل زمستان را آغاز کردند.

تزریق اخبار برای صعود

محمد خبری‌زاد، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت بازار اظهار کرد: دو روز ابتدایی هفته گذشته با انتشار خبر حذف دلار نیما و جایگزینی آن با دلار بازار توافقی آغاز شد. پس از تشکیل صف‌های خرید هیجانی در این دو روز، بازار روز دوشنبه کمی متعادل‌تر شد و درنهایت روز سه‌شنبه بورس از تب‌وتاب روز‌های ابتدایی معاملات هفته فاصله گرفت. روند مثبتی که در ماه‌های اخیر آغاز شده بود و پیش‌بینی‌ها مبنی بر اصلاح موقت یا دست به دست شدن سهام از سوی سرمایه‌گذاران افزایش پیدا کرده بود، در این روز‌ها شدت گرفت. با این وجود روند اصلاحی به روز چهارشنبه سرایت پیدا کرد و بازار در نیمه نخست به همین منوال بود، اما در نیمه دوم روز چهارشنبه با حرکت برخی نماد‌ها از محدوده منفی به مثبت، شرایط بازار بهبود پیدا کرد. با وجود اینکه در روز‌های پایانی هفته خروج پول از بازار شدت گرفته بود، اما به نظر می‌رسد همچنان خریداران در بازار حضور دارند و میانگین سرانه خرید حقیقی اعداد و ارقام مطلوبی را به ثبت می‌رساند و معاملات در حال پشت سر گذاشتن روند طبیعی خود هستند.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: هفته گذشته اخبار متفاوتی منتشر شد که از جمله آن می‌توان به افزایش گمانه‌زنی‌ها در خصوص کاهش نرخ بهره اشاره کرد. جلسه شورای عالی بورس با محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، در خصوص تصمیم‌گیری در خصوص سیاستگذاری‌ها در نوع خود جالب توجه بود. به نظر می‌رسد نرخ بهره رسمی در ماه‌های آینده افزایشی خواهد بود. این نرخ در‌حال‌حاضر در محدوده‌های ۲۳ درصدی است و احتمال می‌رود با رشد حدود ۲ تا ۳ واحد درصدی مواجه شود. از طرفی گواهی‌های سپرده‌های ۳۰ درصدی که در ماه‌های آینده به تاریخ منقضی خود نزدیک می‌شوند، با کاهش ۳ تا ۴واحد درصدی به محدوده‌های ۲۵ تا ۲۶ درصدی خواهند رسید. خبر کاهش نرخ اوراق به محدوده‌های ۲۶ درصدی را که در فضای مجازی منتشر شد و تعجب بسیاری را برانگیخت، باید با تامل بیشتری بررسی کرد. در اوراق دولتی دو نرخ رسمی در تابلو معامله می‌شود. نرخ پرمیوم نرخ دیگری است که در تابلوی بورس وجود دارد و به صورت توافقی از تامین‌مالی‌کننده در توافق جداگانه‌ای دریافت می‌شود. پیش از این خبر این نرخ حدود ۳۵درصد YTM بود که به نظر می‌رسد نرخ حدود ۱ تا ۲ واحد درصد کاهشی شده و کاهش ۳۵ درصدی به ۲۶ درصدی صحیح نخواهد بود. این خبر در صورتی می‌تواند تاثیر زیادی بر بازار داشته باشد که بانک مرکزی به صورت رسمی کاهش نرخ اصلی اوراق را در دستور کار قرار دهد. در کل برآیند این اقدام‌ها مثبت خواهد بود و این اقدام در کاهش نرخ گواهی‌ها می‌تواند نسبت P/E بازار را حدودا یک واحد جهش دهد و در صورت تحقق این اقدام می‌تواند یکی از محرک‌های اصلی رشد بازار در سه‌ماهه پایانی سال باشد.

این کارشناس بازار افزود: انتشار خبر پذیرش و عرضه وانت آریسان تولید شرکت ایران خودرو در بورس کالا با تعهد عرضه سالانه ۱۹ هزار دستگاه و تناوب حداقل یک بار در ماه خبر دیگری بود که خوش بینی‌ها از عرضه سایر خودرو‌ها در بورس کالا را تقویت کرده است. همچنین با تغییر ترکیب هیات مدیره سازمان در جلسه شورای عالی در روز سه شنبه و با توجه به اینکه استعفای علیرضا ناصرپور از معاونت نظارت بر نهاد‌های مالی سازمان بورس و اوراق بهادار موافقت شد و حمید یاری از مدیران صنعت مالی و سرمایه‌گذاری کشور جایگزین او شده است، می‌توان تزریق انرژی جدید به بازار را با این ترکیب جدید در نظر داشت، اما نمی‌توان آن را عاملی برای رشد یا نزول بازار دانست، چرا که هیات‌مدیره سازمان اجرا‌کننده سیاست کلی وزارت امور اقتصادی و دارایی هستند، اما این افراد تنها وظیفه حفاظت از حقوق سهامداران را بر عهده دارند و بهبود و تغییر وضعیت بازار از این مجرا نمی‌گذرد.

این کارشناس بازار در پایان اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود بازار هفته آینده روند صعودی را دنبال کند و شاخص کل تا پایان سال بتواند با نیم نگاه به گزارش‌های آذرماه با حذف دلار نیما و گزارش‌های فصلی در کنار عرضه خودرو در بورس کالا صعود مطلوبی را تجربه کند.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده