تاریخ: ۰۱ دی ۱۴۰۳ ، ساعت ۰۰:۳۶
بازدید: ۳۱
کد خبر: ۳۶۲۶۴۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
عملکرد بازار‌ها تا پایان پاییز سنجش شد؛

صدرنشینی بورس تهران/ زنگ دلاری در معاملات مسکن/ بازار سهام، برای اولین‌بار پس از تابستان ۹۹ در پاییز با ورود پول حقیقی مواجه شد

صدرنشینی بورس تهران/ زنگ دلاری در معاملات مسکن/ بازار سهام، برای اولین‌بار پس از تابستان ۹۹ در پاییز با ورود پول حقیقی مواجه شد
‌می‌متالز - بورس تهران برای دومین‏‏ ماه متوالی در آذرماه صدرنشین بازار‌ها شد. شاخص کل بورس با رشد ۱۹ درصدی در نهمین ماه سال موفق شد تا بازدهی بیش از سایر بازار‌ها را به ارمغان آورد. شاخص هم‌وزن نیز ۱۵درصد بهبود یافت. البته در پاییز و همچنین در بازه زمانی ۹ ماه نخست سال جاری بیشترین بازدهی به طلای ۱۸ عیار رسیده است. به نظر می‌رسد که دومینوی نااطمینانی‌ها در سال جاری باعث شده که طلا بیشترین عایدی را به خریداران برساند، هر چند با توجه به مسیر پرشتاب بورس، احتمالا تا پایان سال رالی بازار سهام و طلا جذاب خواهد بود.

صدرنشینی بورس تهران/ زنگ دلاری در معاملات مسکن/ بازار سهام، برای اولین‌بار پس از تابستان ۹۹ در پاییز با ورود پول حقیقی مواجه شد

به گزارش می‌متالز، علی قاسمی: بورس تهران، در ماه پایانی پاییز روز‌های پررونقی را برای سهامداران رقم زد، به‌طوری‌که نماگر اصلی موفق شد در آذرماه نیز با ثبت بازدهی ۱۹ درصدی همانند آبان ماه در صدر بازار‌ها قرار گیرد. این میزان از بازدهی ماهانه، از اسفند ۱۴۰۱ سابقه نداشته‌است. شدت‌گرفتن رقابت میان بازار‌ها در حالی است که شاخص هموزن نیز با رشد ۱۵ درصدی طی سومین ماه پاییز، موفق شد تا با اختلاف اندک از رشد قیمت دلار سبقت بگیرد. در مقیاس ماهانه آخرین بار نماگر هموزن در فروردین ۱۴۰۲، بازدهی بالاتر از این میزان را ثبت کرده‌بود.

میانگین ارزش معاملات خـرد (با احتسـاب صندوق‌های سهامی) به‌عنوان شاخصی برای سنجش رونق بازار، در آذرماه از ۱۲ هزار‌میلیاردتومان عبور کرد که این رقم، از اردیبهشت سال‌قبل تکرار نشده بود. همچنین طی نهمین ماه سال، بیش از ۷ هزار‌میلیارد‌تومان سرمایه حقیقی به گردونه معاملات سهام جذب شد که این میزان از فروردین ۱۴۰۲ سابقه نداشته‌است. در مقیاس فصلی نیز بازار سهام برای اولین‌بار پس از تابستان ۹۹ موفق شد تا با ورود پول حقیقی همراه شود. بازدهی نماگر کل در سومین فصل پاییز، بیش از ۲۷ درصد و بازدهی شاخص هموزن در این مدت، بیش از ۲۰ درصد بوده‌است. به‌نظر می‌رسد بازار سهام با نزدیک شدن به پایان پاییز و عبور از سقف تاریخی طی این مدت، زمستان گرم تری را تجربه خواهد کرد. با توجه به صف کشی متغیر‌های اقتصادی برای حمایت از بورس، در صورت عدم‌درگیری ایران در مسائل جدی سیاسی و نظامی، می‌توان شاهد رونق هرچه بیشتر بازار سرمایه بود.

صدرنشینی بورس تهران/ زنگ دلاری در معاملات مسکن/ بازار سهام، برای اولین‌بار پس از تابستان ۹۹ در پاییز با ورود پول حقیقی مواجه شد

صعود شاخص برای صدرنشینی

شاخص‌ کل بورس، در حالی طی آذرماه سقف تاریخی خود را شکست که موفق شد طی سومین ماه پاییز با رشد ۱۹ درصدی در رتبه اول بازدهی بازار‌ها قرار گیرد. این رشد نماگر اصلی طی یک ماه از اسفند ۱۴۰۱ بی‌سابقه بوده‌است. این درحالی است که در پاییز نیز شاخص‌ کل بورس با رشد ۲۷ درصدی بازدهی مطابق با دلار داشته‌است. در این میان، شاخص هموزن نیز موفق شد تا با ثبت بازدهی ۱۵ درصدی، به‌رغم آنکه از شاخص‌ کل عقب مانده‌ است، از افزایش قیمت دلار سبقت بگیرد. رشد این شاخص در مقیاس ماهانه نیز از فروردین ۱۴۰۲ تکرار نشده‌است. شاخص هموزن طی پاییز توانست ۲۰ درصد افزایش ارتفاع را تجربه کند. این میزان از بهار ۱۴۰۲ سابقه نداشته‌است.

با درنظرگرفتن موارد فوق، رقابت سنگین میان دو نماگر بورسی نیز طی این مدت، مورد‌توجه اهالی بازار بوده‌است. افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، در کنار راه‌اندازی بازار جدید ارزی تحت‌عنوان بازار توافقی، موجب استقبال گسترده از شاخص ساز‌ها شده‌است، چراکه تاثیر مستقیم افزایش نرخ ارز و کاهش شکاف قیمتی دو شاخص ارزی، یعنی دلار موثر بر شرکت‌ها و دلار بازار آزاد، بر شرکت‌های شاخص ساز قابل‌انکار نیست، بااین‌حال کاهش اختلاف قیمتی دو شاخص یادشده به حوالی ۲۳ درصد نیز در آینده‌ای نزدیک صنایع کوچک و متوسط را منتفع خواهد کرد. شاخص هموزن بیش از ۵ درصد با سقف تاریخی خود فاصله دارد و حمایت عوامل بنیادی و پول‌های حقیقی بازار می‌تواند به قله زنی این نماگر منجر شود.

استقبال گسترده حقیقی‌ها

پول‌های حقیقی طی پاییز با اطمینان بالاتری وارد بازار سهام شدند، به‌طوری‌که خروج روزانه سنگین پول حقیقی از صندوق‌های درآمد ثابت و حضور فعال در بازار سهام و صندوق‌های کالایی حکایت از آن دارد که با افزایش انتظارات تورمی و کاهش نرخ بهره حقیقی از دیدگاه سرمایه‌گذاران، فضا برای رشد بازار‌های دارایی به‌خصوص ارزنده‌ترین آن یعنی بازار سهام فراهم شده‌است. P/E حدود ۷ واحدی بازار سهام در شرایطی که اثرات ریسک‌های سیاسی به‌شدت کاهش‌یافته‌است، ارزندگی نسبی بورس تهران را افزایش داده‌است. برخی در بازار با درنظرگرفتن متغیر‌های موجود، حاضر به نسبت‌دادن P/E بالاتر از ۱۰ واحد به سود خالص شرکت‌ها هستند، با این‌حال در مجموع طی پاییز سال‌جاری بیش از هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان با احتساب صندوق‌های سهامی، پول حقیقی وارد بازار شده‌است.

این برای اولین‌بار است که پس از ۱۶ ماه متوالی خروج پول حقیقی ها، بازار سهام، سرمایه این افراد را جذب کرده‌است. آخرین بار در تابستان ۹۹ شاهد ۴۱ هزار میلیارد‌تومان ورود پول حقیقی به بازار بوده‌ایم. همچنین طی آذرماه نیز ورود بیش از ۷ هزار‌میلیارد‌تومانی پول حقیقی نیز حکایت از آن دارد که رکورد بیشترین ورود پول حقیقی از فروردین ۱۴۰۲ شکسته شده‌است.

صدرنشینی بورس تهران/ زنگ دلاری در معاملات مسکن/ بازار سهام، برای اولین‌بار پس از تابستان ۹۹ در پاییز با ورود پول حقیقی مواجه شد

نشانه‌های رونق احتمالی

عوامل بنیادی متعددی دست به‌دست هم داده‌اند تا بازار سهام را به پناهگاهی امن برای سرمایه‌های حقیقی تبدیل کند. همین کاهش اختلاف دلار موثر بر شرکت‌ها یا دلار توافقی با دلار بازار آزاد به محدوده ۲۰ درصد، به‌طور تاریخی بازار سهام را با تکانه‌هایی همراه کرده و این درحالی است که افزایش انتظارات تورمی سرمایه‌گذاران را به سمت بازار سهام سوق داده‌است. همچنین اطمینانی که دولت جدید به اهالی بازار سهام مبنی حمایت از شرکت‌های بورسی داده‌است، به‌طور طبیعی P/E بازار را به شکلی مثبت تعدیل خواهد کرد، با این‌حال یکی از نشانه‌های بازاری بازگشت رونق و پایداری آن در روز‌های آینده می‌تواند ارزش معاملات خرد باشد.

در آذرماه میانگین ارزش معاملات خرد با درنظرگرفتن دادوستد‌های صندوق‌های سهامی از مرز ۱۲ هزار‌میلیارد‌تومان عبور کرد تا متوسط ارزش معاملات خرد طی سومین ماه پاییز رکورد جدیدی را از اردیبهشت ۱۴۰۲ در مقیاس ماهانه ثبت کند. این درحالی است که طی روز‌های اخیر، عبور و تثبیت ارزش معاملات خرد بالای ۲۰۰ میلیون دلار، حکایت از جدی‌بودن بازگشت رونق به بازار سرمایه دارد.

با فرض ثبات شرایط ارزش معاملات خرد بورس تهران از ۵۰۰ میلیون دلار در روز عبور‌کرده و تابلوی معاملات می‌تواند شاهد ارزش معاملات ۳۵ هزار میلیارد‌تومانی در روز‌های اوج بازار باشد.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده