به گزارش میمتالز، قطعی برق و گاز دامن صنعت سیمان را گرفته و متولیان امر، وضعیت امروز را محدودیت برق مینامند، اما از نظر صنعت، قطع برق است، زیرا ۵۰ درصد برق را برای ۱۲ ساعت محدود کردهاند و در برخی از واحدها تا ۷۰ درصد هم رسیده است. در این هفته، برق تمام کارخانهها در حال قطع شدن است و کورههای این واحدها در حال توقف، که این باعث نگرانی شدید صنعت سیمان است. با اینکه صنعت سیمان دوگانهسوز است و به اجبار مازوت هم مصرف میکند، اما برای تأمین مازوت هم محدودیت داریم و نیاز صنعت به موقع برآورده نمیشود. مازوت را برای شرایط سخت زمستان ذخیره کرده بودیم، اما از پاییز از ذخایرمان استفاده کردیم. در هفتههای گذشته ۱۳ میلیون لیتر از ذخایر مازوت کاهش پیدا کرده و به حدود ۴۰ درصد از مخازن رسیده که نگرانکننده است.
حتی ناوگانهای تحت قرارداد سیمان هم تانکر سوخت رسانشان به دستور انبارهای نفت به سمت نیروگاهها منتقل میشوند و برخی از واحدها که از انبارهای نفت شرکت پخش و پالایشگاهها فاصله معناداری دارند مشکلشان چندبرابر شده است. برخی از واحدها که گازسوز هستند مثل سیمان غرب آسیا، کلا کورههای آنها متوقف شده، کارخانههای دیگر گازسوز که از سازمان محیط زیست اجازه مصرف سوخت ندارند و بیش از ۵۰ درصد تولیدشان را از دست دادهاند. یک کوره ۸ هزارتن سیمان آبیک، ۲ تا ۳ واحد، سیمان تهران، ۲ واحد، سیمان اصفهان و ۳ واحد، سیمان درود متوقف است که آثار این مشکل به زودی خود را نشان میدهد، هرچند که جامعه هنوز مشکل را لمس نکرده، زیرا ذخایر کلینکر در اختیار تبدیل به سیمان میشود.
کارخانه سیمان با دلار امروز بالای ۹ همت سرمایهگذاری کرده که علاوه بر اشتغال مستقیم، اشتغال غیرمستقیم این صنعت بیشتر است و ظرفیت حمل صنعت حملونقل هم کاهش پیدا میکند. اینکه یک واحد به سادگی متوقف میشود آنهم در درازمدت، جای سوال است! حتی کارخانههای مازوتسوز هم که اجازه دارند که مازوت بسوزانند در خراسان، در پیوند گلستان و ...، چون فاصله آنها طولانی است اصلا قادر نیستند مازوت را دریافت کنند. با این وضعیت توقف کارخانهها ادامهدار خواهد شد. معضل دیگری که این موضوع را تشدید کرده، فرآیند تحویل سوخت بدون حواله است که تا پایان هرماه اعتبار دارند و چون ناوگان حمل ضعیف است باطل میشوند و دوباره همان مراحل باید طی شود، این باعث شده که هم ذخایر سوخت کاهش پیدا میکند و هم ذخایر کلینکر.
ناترازی انرژی به چالش کلیدی برای ادامه حیات صنعت سیمان تبدیل شده و این نگرانی وجود دارد که این وضعیت تشدید شود. امیدوارم به روزی نرسیم که از صادرکننده سیمان به واردکننده سیمان تبدیل شویم و بلایی که در صنعت برق پیش آمده در حوزه سیمان هم تکرار شود. مشکل بعدی مصرف آب صنعت سیمان است و اکنون چاه آب بسیاری از کارخانههای ما خشک شده و سالهاست که به سمت صرفهجویی رفتهایم.
علیاکبر الوندیان - دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان
منبع: صدای بورس